изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 19:01 EEST
Ето как ще гласуваме на изборите с новата бюлетина    
ПарламентИзбирателят гласува като постави знак в квадратчето срещу името на избраната от него партия или коалиция,


които ще бъдат изписани върху една обща бюлетина. Сгъва бюлетината, така че да не може да се види неговият вот. Член от комисията след това подпечатва отново сгънатата бюлетина и тя се пуска в избирателната кутия.
Интегралната бюлетина ще се получава лично от член на Секционната избирателна комисия и ще се подпечатва два пъти – преди влизането на гласоподавателя в кабината за гласуване и след това преди пускането й в урната. Тя ще се сгъва без да се слага в плик, съобщи Радио България.
Бюлетините, върху които има саморъчно написани думи и имена, ще се смятат за недействителни, реши парламентът. Гласът ще се брои за действителен, когато върху бюлетината има саморъчно написани знаци и механически увреждания и зачертавания, извън квадратчетата за отразяване на волята на избирателите, приеха депутатите. Досега гласът беше действителен и когато върху бюлетината имаше написани думи и имена. При установяване на резултатите от гласуването една бюлетина съответства на един глас, който може да е действителен или недействителен. Депутатите приеха, че гласът е действителен само когато от съдържанието на бюлетината може да се определи категорично волята на избирателя и бюлетината съдържа два броя печати на съответната секционна комисия.
Парламентът реши да бъде запазен досегашният начин за сформиране на Централната избирателна комисия /ЦИК/ - от президента, след консултации с парламентарните политически сили. Първоначалният вариант на промените предвиждаше Централната избирателна комисия за местни избори /ЦИКМИ/ да се трансформира в ЦИК.
Беше прието, че гласовете от чужбина ще се прибавят към гласовете на партиите и коалициите, като общият брой на спечелените мандати се определя въз основа на сумата от гласовете в страната и в чужбина. Броят на мандатите на партиите и коалцииите по избирателни райони ще се определя по метода Д'Ондт, въз основа на съответствието им с гласовете в страната.
Депутатите решиха, че невъзстановените суми от изборни депозити ще постъпват във фонда за лечение на деца. Законът предвижда да се възстановяват депозити на партии и коалиции, които са получили не по-малко от едно на сто от действителните гласове на национално ниво, както и на инициативни комитети, чиито кандидати са получили гласове не по-малко от една четвърт от районната избирателна квота. Не по-късно от 28 дни преди изборния ден, ЦИК трябва да е утвърдила техническия образец на бюлетината.
Припомняме, че Народното събрание реши в сряда вотът да бъде с бяла интегрална бюлетина. В четвъртък депутатите приеха изцяло на второ четене промените в Закона за избиране на народни представители.  http://dnes.dir.bg/
 


Сходни връзки

Ето как ще гласуваме на изборите с новата бюлетина | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди