изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 13:35 EEST
ОТЦЕУБИЕЦЪТ ХРИСТО ОТ КОЧМАР ЩЕ ЛЕЖИ 18 ГОДИНИ В ЗАТВОРА    
Ред и сигурност18 години затвор при първоначално усилено строг режим присъди Добричкият окръжен съд на 43-годишния Христо Иванов Стоянов от село Кочмар. Магистратите го признаха за виновен в това, че в нощта на 14 срещу 15 януари 2004 година умишлено е причинил смъртта на баща си Иван Стоянов на 69 години.

На последния процес обвиняемият промени показанията си. Смъртта на баща му била в следствие на контузия на мозъка

По време на процеса вчера съселяни на Христо заявиха пред съда, че ги е страх от него. "Къщата им беше образцова, а сега и керемидите ги няма. Изпродаде всичко. Нямаха ток и вода. Често пиеше и като се прибереше, крещеше. Отваряше вратата с крак. Почти винаги разбирах кога се прибира" - сподели негова съседка. Тя чула e как той заплашва баща си.

В съдебната зала бившата началничка на пощата в Кочмар Еленка Петрова се оплака, че подсъдимият често я следял. Вървял зад нея. "Пред много хора е казвал, че ми се заканва. През 1994/5 година удари мъжа ми с един стол по гърба, а след това задигна и колата ни, но бензинът свърши и тя спря на съседната улица. В деня на убийството /15 януари/ дойде в пощата напрегнат, беше нервен. Това стана около 8 часа сутринта. Имаше и други хора и му казах да изчака. Развика се и излезе навън. Дойде след 15 минути, но този път бе весел. Звънна на негови роднини в силистренско село, но отсреща никой не му вдигна", каза Е. Петрова.

По време на заседанието на съда бяха прочетени показанията на Ангел Димитров, който преди време бил заявил: "На 11 януари беше пребил Величка. С брадва беше изпотрошил мебелите. Каза ми, че има намерение да я трепе".

Според доктор Милен Пенев, в нощта на инцидента в кръвта на обвиняемия е имало 2,4 промила алкохол. Пред магистратите д-р Димитров заяви, че пострадалият е имал черепно-мозъчни травми, множество кръвонасядания, разкъсно-контузни рани. Счупени са били 10 ребра отдясно и 6 отляво. Причината за смъртта е контузия на мозъка. "Простак" - изцепи се в този момент Христо към вещото лице. "Те за тебе, Христо, всички са простаци, и твоите съселяни, и вещите лица. Седни и слушай" - отвърна съдията по делото Калина Димитрова. "Има множество удари, нанесени със сила в главата и гръдния кош. Всички тези увреждания може да бъдат получени в следствие на 10-15 силни удара, а не с два ритника", допълни д-р Димитров. На обвиняемия бяха предявени дрехи, нож, брадва, счупен стол, който Христо заяви, че не е този, който е счупил от яд. В следващия момент подсъдимият смени показанията си. "Нанесох му повече от два удара . Ритнах го 4 или 5 пъти - по лицето и по клепачите, два пъти по дясната ръка и после малко по надолу" - каза отцеубиецът. "Христо, защо смени показанията си", попита го съдията. "Ами да приключва това дело, да става, каквото ще да става", отвърна той.

Припомняме, че на 14 януари Христо заседнал в кръчмата в селото, където пийнал 200 г уиски и 50 г водка. След това продължил да фирка и в дома на свой съселянин. Около 23 часа се прибрал и вдигнал поредния скандал на баща си. Започнал да го налага с ритници, с юмруци и с единствения стол в къщата. Сутринта отишъл при фелдшерката на селото Милка Томова и казал, че баща му е починал. Поискал да го погребе още същия ден и веднага да му бъде издаден смъртен акт. Тя отказала и уведомила личния лекар д-р Вълов да установи смъртта.

Христо и баща му живеели заедно в къща в село Кочмар. Обитавали една стая и спели на едно легло, тъй като останалата част от къщата била необитаема. Христо продал вещите, за да набави средства за алкохол. Той не работел и двамата се издържали с пенсията на 69-годишния Иван Стоянов, който бил вдовец. Синът системно употребявал алкохол и в нетрезво състояние вдигал скандали в селото. Често налитал на бой и на баща си. Майката на Христо е била намерена удавена в кладенеца преди години. Из селото се говорило, че синът й Христо се опитал да я изнасили. Тя не е преживяла срама и се удавила. От 15 януари 2004 г. е задържан под стража в затвора във Варна и това ще му се приспадне от присъдата от 18 години.

За това си деяние обвиняемият можеше да получи присъда от 15 до 20 години затвор, доживотен затвор или доживотен затвор без право на замяна. Прокурорът по делото Г. Коларов поиска 20 години затвор. В пледоарията си обвинението каза, че по безспорен начин се установява, че Христо Стоянов умишлено е умъртвил баща си и, че отцеубийството е едно от най-тежките. "От изказванията на хората от село Кочмар се разбира, че престъплението не е случайно. Това семейството е било образец, а "благодарение" на подсъдимия има такъв трагичен край. Известно е какво е станало с майката, а после и с бащата. В основата на престъплението е алкохолната зависимост на подсъдимия, който и в деня на смъртта отива в кръчмата, където пие и играе канадска борба. Свидетелят от социалния патронаж каза, че често виждал бащата насинен, той бил тормозен психически и физически. Христо си противоречи. Това е човек склонен към изопачаване на истината. По време на процеса видяхме, че си нагажда показанията. Дори на предното дело каза, че имало някой друг в стаята, който му бил хванал врата. Налице е убийство и за да заличи деянието си, той е поискал на следващия ден веднага да го зарови…" - заяви в пледоарията си обвинението и поиска 20 години затвор. Цели 105 минути отдели за своето заключение защитата на подсъдимия адв. Любомир Панайотов. "Оспорвам част от експертизата на вещото лице Димитров. Недоумявам защо 160 дни след инцидента е установена кръвната група на загиналия и защо и до днес не е установена кръвната група на обвиняемия. Може намерената кръв да е негова. Според мен няма мотив да има умишлено убийство, тъй като Христо ще се лиши от пенсията на баща си, от която са се изхранвали. Моля да вземете под внимание, че подсъдимият е с чисто минало и помага на хора от селото, когато има работа за вършене. Подсъдимият има позиция, че изобщо не е виновен за смъртта на баща си и не съм съгласен с така повдигнатото обвинение. Според мен причините да се стигне до тук са алкохолът, мизерията и липсата на работа" - заяви защитата. Последните думи на Христо Стоянов бяха: "Ако аз съм виновен за смъртта, то искам да кажа, че убийството не съм направил умишлено. Исках само да му нанеса телесна повреда. Според мен 97% от хората, които дадоха показания, са комунисти и бивши бесепари. Те искаха с един куршум да уцелят два заека. Ако решите, че съм виновен, то моля да ми дадете минимална присъда и тогава да сте живи и здрави. Искам справедливо наказание" - сподели 43-годишният Христо Стоянов, който ще лежи 18 години в затвора. Той каза, че ще обжалва присъдата си до 15 дни пред Апелативен съд Варна. НДТ

 


Сходни връзки

ОТЦЕУБИЕЦЪТ ХРИСТО ОТ КОЧМАР ЩЕ ЛЕЖИ 18 ГОДИНИ В ЗАТВОРА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди