изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 10:36 EEST
Поклонението пред тленните останки на Ивайло Петров ще се състои на 18 април    
ОбществоСофия. Поклонението пред тленните останки на големия български писател Ивайло Петров (1923 - 2005) ще започне в 10 часа на 18 април, понеделник, в зала “Света София” – сградата на Народното събрание на пл. “Батенберг” (бившия партиен дом). Това съобщиха за Агенция “Фокус” близките на Ивайло Петров.


Съболезнователни телеграми до семейството и близките на големия български писател изпратиха днес президентът Георги Първанов и председателят на Народното събрание доц. Борислав Великов.
Президентът Георги Първанов изпрати съболезнователна телеграма до семейството и близките на Ивайло Петров по повод кончината на големия български творец.
В нея се казва: “Повече от половин век от живота си той посвети на словото. То беше неговата обич, неговата нежност, неговото оръжие. Затова книгите му “Нонкината любов”, “Мъртво вълнение”, “Хайка за вълци”, Баронови”, “Присъда смърт” станаха неразделна част от нашето ежедневие. Те ни помагат да разберем и приемем съдбовната ни обвързаност с миналото, разкриват сложните отношения история - етика, отговорност - вина, престъпление - грях. Еднакво силен в документалната достоверност и размаха на творческото въображение, Ивайло Петров ни въвеждаше в своя свят на топъл лиризъм и човешка добрина, но и на суровост, насилие и болка. Всичко това го направи обичан и търсен писател у нас и в чужбина, донесе му високи държавни отличия.
Разделяме се с човека Ивайло Петров, но творецът Ивайло Петров винаги ще бъде с нас – наш приятел, наш съдник, радетел за доброто на България.
Дълбок поклон пред светлата му памет!”
Председателят на Народното събрание доц. Борислав Великов също изпрати съболезнователен адрес до семейството, близките и роднините на Ивайло Петров. В писмото се казва: С дълбока скръб посрещнах вестта за кончината на големия български писател Ивайло Петров. Приемете моите искрени съболезнования. Създадените с изключителен талант произведения на Ивайло Петров са сред безценните богатства на националната ни култура. "Хайка за вълци", "Объркани записки", "Преди да се родя и след това" са сред върховите постижения на литературата ни. Сигурен съм, че приносът на Ивайло Петров в националното ни духовно богатство винаги ще бъде помнен и почитан от обществото ни, пише още доц. Борислав Великов.

Биография на Ивайло Петров:
Ивайло Петров, псевдоним на Продан Петров Кючуков, е роден на 19 януари 1923 г. в добруджанското село Гюкчедьолюк, днес Бдинци. Завършва гимназия в Добрич. Участник е в Отечествената война. След края на участието си във войната се връща във Варна, където живеят родителите му. Там работи на няколко места, след което заминава да следва в София. Учи няколко семестъра право в Софийския университет. Работи в сп. “Пламък”, в. “Литературен фронт”. Постъпва на работа в издателство "Български писател" през 1953 г., с което поема пътя на професионален писател и редактор. От 1972 г. повече от 10 години е съветник в Държавния съвет.
Първият му сборник с разкази е “Кръщение” издаден през 1953 г. Става популярен с повестта "Нонкината любов", която излиза на следващата година. През 1961 г. излиза романът му “Мъртво вълнение”. Други негови произведения са “Хайка за вълци” (1986 г., само за 1 - 2 години романът се превръща в класика), “Объркани записки” (1971 г.), “Преди да се родя и след това” (1968 г.).
Преди появата на “Хайка за вълци” Ивайло Петров издава поредица от повести и сборници с разкази като “Малки илюзии”, “Лъжливи хора”, “Любов по пладне”, “Божи работи”.
Ивайло Петров е лауреат на наградата за цялостен принос в българската книжовна култура "Хр. Г. Данов" за 2002 г., на наградата "Златен век" за принос в българската култура, на Голямата награда на СУ "Св. Климент Охридски" за литература и много други.  http://www.focus-news.net
 


Сходни връзки

Поклонението пред тленните останки на Ивайло Петров ще се състои на 18 април | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди