изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 17:48 EEST
Костно-мозъчната трансплантация в болница "Царица Йоанна" приключи успешно    
ЗдравеТрансплантацията на костен мозък, с донор 1-годишно момиченце, която започна в петък сутринта, е приключила успешно, предаде БТА. Съобщението е направил проф.Драган Бобев, директор на Специализираната болница за лечение по детска онкохематология.

Той е обяснил, че за подобна операция може да се говори за успеваемост след приключването на следоперативния период. По думите му той продължава до 20 дни след оперативната намеса.

Рано тази сутрин в болницата започна извличането на костен мозък от тазовите кости на 1-годишното дете, които бяха трансплантирани на 10-годишната му сестра.

Уникалността на трансплантацията се състои в ниската възраст на донора, като подобна операция се извършва за първи път в България, обясни по-рано през деня лекарят.

Възстановяването на момиченцето, донор на костен мозък, ще продължи около 3 дни, допълни проф.Бобев.

Реципиентът е страдал от форма на левкемия, открита преди две години и половина. "След подлагане на химиотерапия се установи, че присаждането на костен мозък е единствената алтернатива за него", добави той.

"Съвместимостта между сестрите е много голяма, но за успешна операция ще може да се говори след 15-20 дни, когато ще се разбере дали организмът ще приеме присаденият костен мозък", обясни лекарят. В 5 на сто от случаите организмът отхвърля присадения костен мозък.

Само в 15-20 на сто от нуждаещите се случаи в света се намират донори на костен мозък, каза проф. Бобев.

http://www.dnevnik.bg

 


Сходни връзки

Костно-мозъчната трансплантация в болница "Царица Йоанна" приключи успешно | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди