изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 15:44 EET
Идва ли краят на класическата преса?    
ОбществоМагнатът Рупърт Мърдок, който наред с много световни медии владее и българската БТВ, обяви края на ерата на "хартиените" вестници.


В изказването си пред ежегодната конференция на Асоциацията на главните редактори на вестници в САЩ, на която присъстваше и американският президент Буш, Мърдок призова колегите си да обърнат особено внимание на интернет-медиите. Според него "новото поколение" читатели все повече се насочва нататък, отделяйки все по-малко внимание на традиционните "хартиени" вестници. Мърдок обвини висшите мениджъри във вестникарския бранш, че са "седели и гледали безучастно" как ситуацията се мени в негативна посока пред очите им. Той се аргументира с данни на обществения фонд "Карнеги", според които 44 процента от хората на възраст от 18 до 34 години поне един път на ден търсят новини в интернет-сайтове. При това никакъв монопол не е възможен и новият потребител може да избира реално измежду стотици доставчици на новини от цял свят. Ако вестникарският бранш не отреагира адекватно, това може да му струва загуба на рекламния пазар, смята Мърдок.
Самият той съобщи, че е възложил на своя медиахолдинг News Corporation задачата да ограничи максимално публикуването на вестници в полза на интернет-издания. В холдинга влизат няколко популярни вестника от различни страни, в това число - американският New York Post, британските The Times, Daily Telegraph, а също така телеканалите Sky News и National Geographic и кинокомпанията 20th Century Fox.
В своето изказване пред главните редактори на американските вестници Мърдок нарече себе си "дигитален имигрант". Той призна, че винаги е виждал във вестника институция, но сега вече той е само хартия. Сутрешното кафе с любимия вестник вече за много хора е кафе с любимия интернет-сайт и никой не може да остане настрана от тази тенденция. "Не можем вече да кажем никому, че знаем новината, защото всеки я знае, трябва да разберем искат ли нашите новини, а това значи - да ги убедим, че са оформени специално за тях", смята Мърдок.
И други изтъкнати деятели на бранша вече виждат, че потребителите на новини категорично отказват да използват само един канал за получаване на информация. Централната новинарска емисия все повече се превръща във важна само за политиците и аудиториите, които не могат или не искат да се справят с технологичния напредък и да използват това, което новите медии им предлагат. В статия за Financial Times, цитирана в последния брой на "Капитал", изпълнителният директор на Reuters Том Глосър твърди, че бъдещето на новините е в тяхното персонализиране. Според него медиите трябва да се отворят към потребителите си, да им дадат възможност сами да си бъдат редактори и от отделните факти да сглобяват информацията, която им е интересна и необходима. наблюдава и у нас.
Макар и с голямо изоставане, същата тенденция се развива с изпреварващи темпове и у нас, смятат авторите на "Капитал". dir.bg/НДТ
 


Сходни връзки

Идва ли краят на класическата преса? | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди