изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 22:34 EEST
ВЛИЗАНЕТО В ЕС Е КАКТО ВЪЗМОЖНОСТ, ТАКА И ГОЛЯМА ОТГОВОРНОСТ    
Политика Зам.-председателят на НДСВ и водач на партията за Добрички избирателен район Даниел Вълчев пред НДТ

- На 13 април Европарламентът гласува договора за присъединяването на България и Румъния към ЕС. Като председател на Комисията по евроинтеграция в Народното събрание какво е значението на този факт?


- Бих казал, че това е голям успех за България, тъй като и последното формално основание да бъде сключен договорът идващия понеделник вече отпадна и се радавам, че точно след една седмица България и ЕС официално ще сключат договора, който всички ние очакваме от доста време. Добре е, може би, днес да си припомним, че имаше много гласове в началото на нашето управление, които твърдяха, че няма да се справим, че имало забавяне. След това се твърдеше, че съответните части от договора са недобре договорени и т.н. Радвам се, че това вече отпадна и доколкото ми е известно, всички политически сили, поне големите отговорни политически сили, приветстват подписването на договора.


- Добричка област е гранична с Румъния и след приемането ни в ЕС ще стане част от неговата граница. Смятате ли, че това ще бъде в интерес на добруджанци и какви биха били техните изгоди?


-  Първо, има един много голям исторически символ в това, че две страни, които преди години са спорили за територии, днес всъщност ще бъдат в една общност, която на практика ще премахне границите. Това е много важно като политически и исторически символ. По-важно е друго, че граничното положение на Добрич ще даде възможност за много бързо, надявам се да е така, развитие на инфраструктурата и на трансграничното сътрудничество. Така че наред с другите две икономически перспективи пред региона, а именно развитието на селското стопанство със сериозните фондове, които ще дойдат от ЕС, и с развитието на туризма, се очертава и една трето направление и това са инфрастуркурните проекти между тези две държави.


- Като водач на листата на НДСВ в Добричка област в каква посока виждате интегрирането на Добруджа в ЕС и Вашето лично участие в този процес?


- Аз вече казах - това са големите предизвикателства. Първо - селското стопанство. Влизането в ЕС е както възможност, така и голяма отговорност. Днес си позволих да споделя това и при откриването на Пролетното търговско изложение на "Добрички панаир". Защото от една страна членството в ЕС дава големи възможности и за ползване на фондовете, и за пазари, и съответно за сътрудничество от най-различен характер. Но същевременно то усилва конкуренцията и натиска на по-добре организираните производители става значителен. Тук въпросът вече е българското трудолюбие, българският интелект дали ще успеят бързо да се нагодят към новите условия. Аз лично съм оптимист за това. Но специално в областта на селското стопанство считам, че подготовката трябва да започне максимално бързо. Що се отнася до другите направления, специално за инфраструктурата, надявам се, че това ще се почувства съвсем скоро. Достатъчно е да видим онези държави, които станаха членове на ЕС при едно по-ниско икономическо развитие, като Гърция, Испания, Португалия, Ирландия, онези от тях, които успяха добре да организират и администрациите си, и да създадат условия за предприемачество в повечето области, успяха наистина да реализират много бърз напредък. Ще дам пример само с Ирландия, която беше най-бедната държава в Европа, а сега продължава да бъде една от най-бързо развиващите се държави.


- Вие ще имате тежката дума при подреждането на листата на НДСВ за Добричка област като неин водач, но и като зам.-председател на НДСВ. Върху каква основа ще се подреди листата и бихте ли споменали конкретни имена за нашите читатели, които на 25 юни ще дадат своя вот?


- Веднага бих искал да кажа, че не става въпрос някой да има тежката дума при подреждането специално на добричката листа. При всички случаи НДСВ ще действа така, както изисква уставът, а и политическата логика. А именно - лидерът прави предложение на Политическия съвет и той взема решението. Разбира се, аз ще дам на определен етап моето мнение, другите колеги ще дадат мнението си, координаторите, изявените добруджанци, познатите добруджанци също ще си дадат мнението. Така че ще има възможност да се съберат твърде много мнения, различни, ще се съпоставят и, надявам се, Политическият съвет ще вземе правилното решение. Към момента аз не бих могъл да се ангажирам с нещо конкретно.


- Централни медии публикуваха, че НДСВ е с най-висок рейтинг в Добрич. Как бихте коментирали този факт?


- Аз бих повторил това, което ми беше казал преди няколко седмици Жак Сегела - че социологическите изследвания са като парфюм - човек трябва да ги мирише, но не и да ги пие. В този смисъл едно социологическо проучване нито трябва прекалено много да ни прави оптимисти, нито прекалено много песимисти. Важното е човек да се опитва, заедно, разбира се, с екипа, с който работи, да вижда истинските настроения на хората, истинските им въпроси, проблеми и конкретните начини за тяхното решаване. В Добрич НДСВ има същия проблем, който има в цялата страна, а той е, че е управляваща политическа формация. В България е добре известно, че всяка управляваща политическа формация събира върху себе си това, което наричаме протестен вот, т.е. хората,  или поне една част от тях, винаги си казват: управляващите са виновни за моето положение, разбира се, ако аз не го харесвам. И това е феномен, който не само в България съществува. В България проблемът е, че този протестен вот е  много силен и много често, поне в рамките на двуполюсния модел, той е решавал  кой ще бъде победител на изборите. Ние искрено се надяваме, без разбира се да отричаме необходимостта да бъдем самокритични, хората да оценят по достойнство това, което е направено, да си дадат сметка, че макар и да не сме направили всичко онова, което те са очаквали от нас, управлението през последните години беше едно разумно управление за доброто на България и не малко неща бяха свършени. Ако това успеем да направим, надявам се, ще имаме добри резултати, не само в областта Добрич, а и в цялата страна.

- За съжаление, след 1989 г. нито един опит за създаване на добруджанско лоби в парламента не се оказа успешен. Този път водачи на листите на партиите и коалициите с най-висок рейтинг сте личности, които не са родени и не са живели в Добричка област /Николай Камов - председател на Политическо движение "Социалдемократи", и Николай Младенов - зам.-председател на СДС/. Възможно ли е с влизането в парламента на водачите на листи, въпреки различната ви политическа ориентация, да бъде създадено лоби, което да работи в интерес на Добруджа и добруджанци?


- Може би, трябва да започна с това, че има две обяснения на въпроса за отношението между избирателния район и съответния народен представител. Част от колегите твърдят, че най-важното за един народен представител  е да лобира за областта, от която е избран. Другата гледна точка е, че парламентът е преди всичко законодателен орган, който трябва да се занимава с правене на закони, не с лобиране за път, болница или боядисване на училище. Аз лично считам, че и двете неща са важни. Друг е въпросът, че понякога, унесени в по-големите въпроси не винаги остава време да се направят конкретни неща  за хората, които са те пратили в парламента. Но пък през последните години, мисля, все по-ясно става, макар че системата ни е пропорционална, че изборите започват да стават все по-мажоритарни. И хората вече си дават сметка, не само, че един човек е представител на определена политическа сила, но той е и човек в същинския смисъл на думата - със своите качества, недостатъци. Така че аз лично считам, че съм се старал да покажа, че съм човек, който си държи на обещанията, опитвал съм се да правя добри неща. Доколко съм успявал, това вече хората ще преценят. Но ако бъда избран от Добрич, със сигурност ще се опитам най-доброто, което зависи от мен, да го правя не само на национално равнище, но и за хората, които са ме изпратили тук.

 


Сходни връзки

ВЛИЗАНЕТО В ЕС Е КАКТО ВЪЗМОЖНОСТ, ТАКА И ГОЛЯМА ОТГОВОРНОСТ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.87 секунди