изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 14:16 EEST
ВАТИКАНА: “ЖЕЛЕЗНИЯТ ЙОЗЕФ" БЕ ИЗБРАН ЗА ПАПА БЕНЕДИКТ XVI    
Новини На четвъртото гласуване във вторник новият глава на римокатолическата църква бе избран. Това е соченият за фаворит кардинал Йозеф Ратцингер


Около 18.55 българско време от комина на помещението на Сикстинската капела, където заседава 115-членният Конклав на кардиналите, се появи бял дим. Според Ройтерс първата реакция е била неуверена, защото във вечерния римски здрач никой от събраните на площада не е бил съвсем сигурен за цвета на дима. Макар и със закъснение, камбаните във Ватикана забиха под аплодисментите на събраните на площада вярващи.
Така, само за ден и половина и след общо четири гласувания, новият глава на римокатолическата църква бе избран. За сравнение - Папа Йоан Павел Първи бе избран едва след три дни, на осмото гласуване, а предишни папи са избирани с месеци.
Около 19.30 българско време източници от Ватикана съобщиха, че кардинал Медина ще обяви името на 265-ят глава на Римокатолическата църква. Десетки хиляди поклонници на площад Свети Петър застинаха в очакване да бъдат произнесени думите Anuntio vobis gaudium magnum. Habemus Papam (Имаме папа), след което да бъде представен на света новият папа с папското му име.
За наследник на Папа Йоан Павел Втори на Светия престол бе тържествено обявен германският кардинал Йозеф Ратцингер. Бе обявено и избраното от него папско име - Бенедикт ХVI.
Новият папа произнесе Urbi et Orbi (традиционно послание към града и света). “Скъпи братя и сестри, след великия папа Йоан Павел II кардиналите избраха мен – прост и скромен работник в Божиите лозя”, каза папа Бенедикт XVI, след като бе обявено, че той е новият глава на Римокатолическата църква. “Аз се утешавам с факта, че Бог знае как да работи и действа, дори с недостатъчно инструменти и аз преди всичко вярвам във вашите молитви, в радостта от възкръсналия Бог, верен в постоянната си помощ. Да вървим напред, Бог ще ни помогне, и Дева Мария, Светата Майка е на наша страна”. 
Папа Бенедикт ХVI е роден на 16 април 1927 г., 23 години отговаряше за доктриналните въпроси във Ватикана. Той оглавяваше най-консервативните кардинали във Ватикана.  Кардиналът бе един от най-близките хора на покойния Йоан-Павел Втори. Въпреки това никой не може да отрече поляризиращата роля, която има във Ватикана с понякога крайните си възгледи. Той предприема строги мерки срещу теолози, които се отклоняват от стриктните доктринални възгледи.
Неотдавна Рацингер публикува в Германия своята книга "Ценностите във време на катаклизъм". В нея се поддържа тезата, че Европа трябва да се върне към християнските ценности, ако иска да оцелее. Френската преса го нарече кардиналът танк заради непоклатимите му позиции по отношение на някои догматични въпроси. За неговата убедителност като теолог се разпространяват много слухове. Но най-показателeн е вицът, който години наред се разказва сред кардиналите. Двама теолози и Рацингер били повикани от свети Петър на разпит. Влиза първият и след дълъг спор със свети Петър излиза и казва: "Как съм могъл да бъда толкова заблуден?" Същото става и с втория теолог. Накрая влиза Рацингер. След няколко часа излиза свети Петър и казва: "Как съм могъл да бъда толкова заблуден?"
Консервативният баварец бе единственият кардинал, който има свой фен клуб със сайт в интернет. Той се постави в служба на истината, като поправи теологичните грешки, накара да замълчат теолозите дисиденти и смаза ересите, твърдят привържениците му в сайта www.ratzingerfanclub.com.
Някои от противниците на Рацингер подчертават, че в миналото е бил част от нацистка организация. Самият кардинал признава това в книгата си "Ценностите във време на катаклизъм". Като всяко германско момче той е бил записан в младежката организация на Хитлер - Хитлерюгенд. По това време Рацингер е бил едва 12-годишен. През 1943 г. той е повикан в армията и е изпратен да охранява завод на BMW в покрайнините на Мюнхен. Малко след това е пратен на границата между Австрия и Унгария, за да слага противотанкови мини. Той изпълнява задачите си и е върнат в Бавария, където е роден. Тогава Рацингер дезертира и краят на Втората световна война го сварва като американски военнопленник.
След войната той се отдава на теологията. През 1977 г. е назначен за епископ на Мюнхен, а три месеца по-късно е издигнат в кардинал. През 1981 г. е назначен от папата като негов личен съветник по догмите. Така Рацингер оглавява Конгрегацията по въпросите на вероучението. Той често консултира Йоан-Павел II по догматични въпроси. При беседите двамата си говорят на немски език.
Рацингер живее в скромен апартамент до площад "Св. Петър". Всяка сутрин той отива пеш на работа, като минава покрай оживена автобусна спирка, а после пресича площада. По целия път той среща хора, които в повечето случаи се оплакват от някой свещеник или му задават въпроси относно вярата. Рацингер изслушва внимателно всеки и се опитва да отговори на повечето. Той е добър пианист, като предпочита за свири Бетовен. Новият папа Бенедикт XVI говори свободно десет езика. Кардинал Йозеф Рацингер обича да чете и признава, че една от любимите му книги е “Степният вълк” на Херман Хесе. От руските автори отдава предпочитания на Достоевски.

/По материали от dir.bg и standartnews.com/


 

 


Сходни връзки

ВАТИКАНА: “ЖЕЛЕЗНИЯТ ЙОЗЕФ" БЕ ИЗБРАН ЗА ПАПА БЕНЕДИКТ XVI | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди