изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 15:04 EEST
КРАНЕВО СТАВА ГРАД: Курортно селище, което има поне 1000 жители, ще може да бъде обявено за град    
НовиниСофия. Курортно селище, което има поне 1000 жители, ще може да бъде обявено за град, по предложение на кметовете. Това реши парламентарната Комисия по регионално развитие, която одобри на второ четене промените в Закона за административно-териториалното деление. Законът сега поставя условие за обявяването на село за град да се изисква население над 3500 души.


Само преди седмица НС прие предложението за обявяването на село за град да се изисква население от 1500 души, както и изградена социална и техническа инфраструктура. Комисията по регионално развитие свали този одобрен праг на 1000 души. След дискусия депутатите от комисията одобриха закона за прилагането на общия устройствен план на Столична община, внесен преди две седмици от правителството. Само трима се въздържаха при гласуването на проекта, на чието обсъждане в комисията бяха представени представители на екипа, който е изготвил плана - председателят на Столичния общински съвет Владимир Кисьов, главният архитект на София Стоян Янев и представители на граждански сдружения. Основното възражение от страна на неправителствените организации беше свързано със занижените според тях критерии, които дават възможност за застрояване на зелените площи, както и предвиденото създаване на софийска агломерация, в която да влизат съседни общини, сред които Перник, Ихтиман, Самоков, Елин Пелин и Своге. От Столична община призоваха парламентът да приеме закона с аргумента, че новият устройствен план ще насърчи инвестициите и ще спре хаотичното и незаконно строителство. Въпреки че беше подкрепен от комисията на първо четене, депутатите изразиха съмнение, че е възможно проектът заедно с графичната част да бъде гласуван на второ четене в оставащите до края на мандата четири работни седмици.
Информацията в на Дарик радио.
http://www.focus-news.net/

КРАНЕВО - ИСТОРИЯ
Кранево - ( Екрене с това име е до 1942 г. ) селище в Добричка област, Балчишка община, 24 км североизточно от Варна и 42 км югоизточно от Добрич. Морски курорт с местно значение. Население - 746 ж. Има автобусни връзки с Балчик, Каварна, Добрич и Варна. Разположено край Черно море, височина 20 м. От юг и югозапад до Кранево достигат най-североизточните разклонения на франгенското плато. Край селището тече Краневска река. Климатът е морски, със слабо континентално влияние (ср. годишни температури 12° С, ср. годишни валежи около 460 мм), слънчево и горещо лято, влажна и топла есен. Крайбрежната плажна ивица е обширна, със светъл пясък, слаб наклон на прибежното морско дъно. Непосредствено до плажната ивица са къмпингите "Екзотика" и "Интернационал". В южната част на плажа, запазена от висок скат на платото, има Национален детски комплекс. На север от Кранево, в долината на Батова река има лонгозна гора черноземи, на места варовити скали. Развити са лозарство, овощарство, зеленчукопроизводство. Има здравна служба, 2 детски градини, физкултурно дружество, начално училище ( І-то училище е от 1890 г. ), основно училище за трудновъзпитаеми деца, читалище "Бачо Киро", основано през 1942 г. Близо до Кранево са курортните комплекси "Златни пясъци" и "Албена". На юг от селото на най-високата част на Франгенското плато има останки от римската крепост, в района на Националния детски комплекс - от римско селище (ІІв.). При Кранево личат останки от валове, играли важна роля в защитата на източната граница на І-вата българска държава. Селото се споменава в турски регистри от 1573 и 1676 г. с името Екрене. По Букурещия мирен договор от 1913 г. то остава под румънска власт. Върнато е на България по силата на Крайовския договор от 1940 г.

http://www.kranevo.info/k.html
 


Сходни връзки

КРАНЕВО СТАВА ГРАД: Курортно селище, което има поне 1000 жители, ще може да бъде обявено за град | 1 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
КРАНЕВО СТАВА ГРАД: Курортно селище, което има поне 1000 жители, ще може да бъде обявено за град
Автор: Anonymous да 2005-04-21 @ 19:52 EEST
БА МНОГО СКАНАХМЕ ГРАЖДАНЯТА.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди