изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 15:25 EET
Издирват шефа на държавния резерв - губят му се 45 млн. лв.    
Ред и сигурностПрокуратурата е издала постановление за задържането на председателя на Държавната агенция “Държавен резерв и военновременни запаси”

Йовчо Йовчев, каза ген.-лейт. Бойко Борисов, главен секретар на МВР, цитиран от "Фокус".
Срещу него е повдигнато обвинение за безстопанственост и престъпление по служба, от което са нанесени щети на държавата в особено големи размери.
В момента той се укрива и е издирван от полицията.
Ген.лейтенант Борисов обясни схемата, по която е извършено престъплението: “12 частни търговски дружества, които чрез използване на неистински банкови гаранции в размер на около 60 млн. лв. са изтеглили от Държавния резерв горива на стойност 45 млн. лв. Посочените дружества чрез борсови посредници от различни търговски борси в страната през 2003 г. са сключили договори с Държавния резерв за закупуване на горива, предимно моторно гориво. Горива са изтеглени от няколко петролни бази като тази в Поликраище. Съответно обезпечението и възстановяването не е станало, защото самите гаранции са неистински. Обвинени са девет лица. Седем собственици на фирми и двама посредници. На тях им е наложена мярка за неотклонение и парични гаранции от 10 000 лв. Йовчо Йовчев,  който се укрива, си е наел четирима адвокати."
Припомняме, че Върховната касационна прокуратура съобщи преди няколко месеца, че длъжностни лица от "Държавната агенция за държавен резерв за военновременни запаси" са източили над 45 млн. лв. чрез фалшиви банкови гаранции. Тогава не се стигна до арест, като прокурорите съобщиха, че разследването продължава.

ПРИПОМНЯМЕ

Чиновници се облажили с 45 млн. лв. от резерва

Арестувани още няма, съобщиха от прокуратурата. Длъжностни лица от Държавната агенция за държавен резерв за военновременни запаси са източили над 45 млн. лв. чрез фалшиви банкови гаранции, съобщиха от Върховната касационна прокуратура. На 30 ноември е образувано предварително производство срещу служители на агенцията и представители на фирми от цялата страна.
Измамниците представяли фалшиви или подправени гаранции от банките, подписани от фирми от цялата страна. Въпросните фирми пък от своя страна сключвали договори с държавната агенция за закупуване на дизелово гориво.След като получели горивото, те "пропускали" да го възстановят обратно на агенцията, както пишело в договора им, обясни прокурорът от ВКП Николай Любенов. Банковите гаранции също не покривали сумите, защото се оказвали фалшиви.
Полицията е извършила обиски в Плевен, Бургас, Сливен, София и Пловдив. МВР разпитва свидетели, назначени са и екпертизи.
"Източването на военния държавен резерв засяга националната сигурност на страната", коментира още Любенов.
Паралелно с разкриването на тази схема антимафиотите разбиха и производство на цигари без разрешение на притежателя на търговската марка и необходимите лицензи, съобщи в. "24 часа". В НСБОП постъпил сигнал, че дъщерна фирма на "Булгартабак " произвежда незаконно папироси "Бахман" на иранска цигарена компания.
От холдинга заявили, че нито една тяхна дъщерна фирма не се занимавала с подобна дейност. Агенция "Митници" е засекла, че от началото на годината до края на септември дъщерна фирма на "Булгартабак" е изнесла такива цигари 21 пъти. Според митниците става въпрос за 33 000 мастербокса. http://dnes.dir.bg

 


Сходни връзки

Издирват шефа на държавния резерв - губят му се 45 млн. лв. | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди