изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 18:47 EET
Уточнена е самоличността на загиналите пътници от сваления в Ирак хеликоптер; жертвите са 11    
Новини София/Багдад. Уточнена е самоличността на загиналите пътници от сваления в Ирак хеликоптер, съобщиха от Министерството на транспорта и съобщенията. Според представителя на “Скай Линк” в Багдад и собственика на “Хели Ер” Георги Спасов загиналите са 3 българи, 6 американски пътници и двама охранители филипинци.


Вертолетът МИ-8 LZ-CDV е в летателна годност, притежава удостоверение за регистрация и удостоверение за летателна годност №1892 от 16 юли 2004 г., което е с валидност до 15 юли 2005 г.
Този хеликоптер е нает от канадската фирма “Скай Линк” за извършване на услуги по време на изборите в Ирак и е останал да изпълнява други задачи в страната –уточни собственикът на “Хели Ер” пред експерти от ГВА.
“Хели Ер” има издадено валидно свидетелство за авиационен оператор на 16.09.2004 г., което е валидно до 25 септември 2006 г. Двумоторният хеликоптер Ми-8, който може да се използва за граждански и военни цели, се използва от 30 години насам и може да превозва 24 пасажери.
Утре започва официално разследване от страна на иракската и американската цивилни авиации.
Както "Фокус" съобщи вицепремиерът и министър на транспорта и съобщенията Николай Василев след проведен разговор с министъра на отбраната Николай Свинаров, изпрати писмо, в което предлага служителите по сигурността към българския контингент в Ирак да бъдат включени в разследването на авиационния инцидент от днес.
Вицепремиерът Николай Василев е в непрекъснат контакт по случая със сваления български хеликоптер в Ирак с министрите Николай Свинаров и Соломон Паси, а служителите на ГД ГВА – със собственика на “Хели Ер” Георги Спасов. Компанията “Хели Ер” е частна българска авиокомпания с валидно свидетелство за авиационен оператор.
Във връзка с инцидента експерти от Специализираното звено за разследване на авиационни събития към МТС поддържат непрекъсната връзка с Севран Ал Хайат, който е директор “Летателна безопасност” на Иракската гражданска авиация.
Инцидентът стана днес около 14 часа местно време, когато в зоната на Тикрит, северно от Багдад, е свален от ракетен обстрел хеликоптер МИ-8 LZ-CDV на българската компания “Хели Ер”. На борда на вертолета, освен екипажа – командир Любомир Костов, втори командир Георги Найденов и борден инженер Стоян Анчев, е имало и шест пътника. Хеликоптерът е работил на мокър лизинг (отдаване на вертолета, заедно с екипажа) за канадската фирма “Скай Линк”.
Любомир Костов, Георги Найденов и Стоян Анчев са българите, които са пътували с хеликоптера на авиокомпания “Хели Ер” Ми-8 LZ-CDV.
Единственото, което мога да кажа е, че тече спасителна операция на американските военни, които се намират в района на Тикрит, тъй като инцидентът е станал там. Връзката е много трудна и бавна. Това каза пред Агенция “Фокус” изпълнителният директор на “Хели Ер” Михаил Михайлов. От фирмата са уведомили близките на тримата българи за инцидента с хеликоптера в Ирак.
Хеликоптерът е бил нает от SkyLink, канадска компания, която извършва полети в района на Багдад, за различни компании. Колкото и странно да звучи, в този момент този транспорт е по-безопасен отколкото с военните конвои по земя, каза Михаил Михайлов. Михайлов допълни, че “Хели Ер” е имала само една машина в Ирак. По думите му обаче, след този инцидент, Ирак ще изчезне от географията на операциите на “Хели Ер”. Моментът е психологически и за екипажите и за ръководния състав, заяви още Михаил Михайлов.
Пред Агенция “Фокус” заместник-министърът и говорител на Министерство на външните работи Гергана Грънчарова, каза , че фактите свидетелстват, че хеликоптерът и тримата членове на екипажа са били български, но останалите загинали по всяка вероятност не са български граждани.
АФП съобщи, че хеликоптерът е собственост на фирма “Хели Ер”.
От офиса на фирма "Хели Ер" съобщиха по-рано днес пред Агенция “Фокус”, че все още проверяват информацията за свален техен хеликоптер в Ирак, като по думите на служител в офиса - ръководителите на фирмата са провели съвещание.
Български хеликоптер Ми-8, собственост на фирма “Хели Ер”, е свален днес около 14 ч. в резултат на ракетен обстрел северно от Багдад, каза пред Агенция “Фокус” говорителят на Министерството на отбраната Владислав Прелезов. По думите му на борда са пътували деветима души – трима души екипаж, които са българи, и шестима пасажери. Инцидентът няма връзка с българския контингент в Ирак.
Няма загинали български военнослужещи от контингента ни в Ирак. “В резултат на обстрела са загинали тримата членове на екипажа и шестима други граждански лица с неустановена националност”, каза по-рано днес Прелезов. Той посочи, че Министерството на отбраната и Министерството на външните работи са в непрекъсната координация по случая.
По всяка вероятност екипажът на сваления в Ирак хеликоптер е български, каза преди това пред Агенция “Фокус” началникът на Генералния щаб на Българската армия генерал Никола Колев.
Телевизия Ройтерс излъчи кадри на горящите и смачкани останки на машината, включително перките, в пустинен район северно от Багдад край град Тармия. Най-малко две овъглени тела лежат край изгорелия почти до неузнаваемост хеликоптер.
Това не е първият инцидент с хеликоптер на компания "Хели Ер", показа справка на Агенция "Фокус". На 26 януари 1999 година около 21.30 часа местно време край Малдивските острови се е разбил хеликоптер Ми-8 на компанията "Хели Ер". Тогава веднага след излитане двигателите са загубили мощност. Трима български пилоти са опитали да върнат машината на брега, но тя е паднала на 15 - 20 метра разстояние от него, като дълбочината на морето е била около 6 метра. Пилотите са успели да спасят 12 души от пътниците, както и себе си, загинали са 5 души - 2 японци, 2 италианци и един малдивец.

http://www.focus-news.net

*****

Граждански хеликоптер Ми-8, руско производство, беше свален около 15.00 ч. на 21 април в Ирак. Всичките девет души на борда - 6 цивилни пътници и трима души екипаж са загинали. Според Би Би Си хеликоптерът е бил нает от американските военнослужещи в Ирак.
Имената на загиналите пилоти са Любомир Костов и Георги Найденов, а борден инженер е бил Стоян Анчев. 
Хеликоптерът е летял северно от иракската столица близо до град Тармийя, когато е бил улучен, вероятно с един изстрел, от обикновен противотанков гранатомет. Световните тв компании излъчиха кратък видеоматериал, предоставен от военните, на който се вижда, че хеликоптерът е напълно опожарен, стърчат само витлата, а в близост има поне две напълно обгорени тела.
По всяка вероятност екипажът на сваления в Ирак хеликоптер е български. Това каза началникът на Генералния щаб на Българската армия генерал Никола Колев за "Фокус". По първоначална информация екипажът и хеликоптерът са на фирма "Хели Еър".
Министерството на външните работи и Министерството на отбраната потвърдиха новината. Засега не е ясна националността на пътниците, но те не са български военнослужещи от контингента на Българската армия, изпълняващ мисия в Ирак, заявиха от МО.
Точно преди седмица американският посланик в София Джеймс Пардю посъветва  "българските фирми да бъдат по-агресивни при възстановяването на Ирак".
Припомняме, че от непрекъснатия зенитен обстрел в Ирак досега са загивали предимно военни. Така например през 2003 г. в сваления американски хеликоптер "Чинук" намериха смъртта си 10 военни, а през януари 2005 г. в британски транспортен самолет С-130 Херкулес - 13 британци.
Снимка: Ройтерс.

http://dnes.dir.bg/

Досие: Българските жертви в Ирак

05.03.05 08:29
Източник: News.dir.bg

Официалните справки сочат, че случаите, при които българският контингент в Ирак е подлаган на обстрел, са много. Не са рядкост и заложените взривни устройства около постовете на базата.

Първият инцидент с български контингент в Ирак е на 24 август 2003 година в Кербала, когато наш патрул попада в засада с взривно устройство. Пет дни по-късно първи базов лагер "Индия", е атакуван с РПГ.

12 октомври 2003 г.
За първи път български военнослужещ е леко ранен, когато автомобил с четирима иракчани не спира на контролен пост. Леко контузен е редник Стефанов от Втора пехотна рота.

27 декември 2003 г
Най-сериозният инцидент с български войници в Ирак. Атакувана е база Индия от самоубийци с коли-бомби между 12:45 и 13.00 ч. местно време. Кола-цистерна пробива загражденията и се взривява, в резултат на eксплозията загиват петима български военнослужещи. Други 27 души от нашия контингент са ранени и са настанени в болница.
Загиналите са: командир на рота сержант Георги Качорин, младши сержант Антон Петров, командир на отделение, старши сержант Иван Инджов, редник Свилен Киров - мерач, старши-лейтенант Николай Саръев.

22 февруари 2004 г.
Български войник в Кербала е леко ранен при автомобилна катастрофа. Инцидентът става към 6,30 часа сутринта, когато автомобил на българския батальон се сблъсква с автобус, който не спира след подаден сигнал. Старши сержант Христов получава леко натъртване в областта на гръдния кош.

4 април 2004 г.
В 20.40 ч. българско време по време на патрулиране в Кербала български патрул е обстрелян от засада. Леко ранен в лявото рамо е редник Ненко Петков Котов.

5 април 2004 г.
В ранните часове на деня, при изпълнение на поставена задача за оценка на обстановката в един от кварталите на Кербала, български, полски и американски военнослужещи, завръщащи се към лагера на полската бригада, попадат на засада. В резултат на обстрела са ранени трима български военнослужещи.

23 април 2004 г.
При престрелка в Кербала е ранен в главата старши сержант Димитър Иванов Димитров, който по-късно почива от раните си. Инцидентът става в 11.50 часа при завръщане от изпълнение на задача по охрана на кметството на град Кербала. Български военнослужещи попадат на засада и са обстреляни с гранатомети и автоматично оръжие. Поразен е транспортният автомобил ЗИЛ-131. Българските военнослужещи отвръщат на огъня. 

2 септември 2004 г.
При престрелката леко ранен от осколка в носа е редник Петър Каназирев.

24 октомври 2004 г.
При престрелка са ранени четирима български военнослужещи от Трети пехотен батальон. Един от тях - старши сержант Владимир Пашов умира в следствие на силна кръвозагуба, докато е транспортиран от полската база “Лима” за Багдад.

4 март 2005 г. 
В 18.45 ч. българско време наш патрул е бил обстрелян с леко стрелково оръжие. Патрулът се е движил по южната част на пътя “Тампа” на 40-45 км. от база “Еко”. При обстрела е бил тежко ранен редник Гърди Христов Гърдев, картечар от І –ви взвод на І-ва рота на Четвъртия пехотен батальон на Българската армия. По-късно, въпреки оказаната му спешна медицинска помощ, редник Гърдев е починал. Нападението е било извършено в момент, когато патрулът се връщал от мисия в града.

Хронология на основните инциденти и атаки срещу хеликоптери в Ирак след официалното приключване на военните действия в страната на 1 май 2003 г.

2003
19 май: Петима американски морски пехотинци загиват при инцидент с хеликоптер CH-46, който се разбива в канал в централен Ирак.

12 юни: Хеликоптер “Апах” е свален в западен Ирак. Няма загинали след инцидента.

25 октомври: Близо до Тикрит след ракетен обстрел е свален хеликоптер “Блек Хоук”. Ранен е един войник.

2 ноември: Транспортен хеликоптер CH-47 “Чинук” е свален от ракета близо до Фалуджа (западно от Багдад). Загиват 16 американски войници, 26 са ранени.

7 ноември: Хеликоптер “Блекхоук” е свален в околностите на Тикрит (Северен Ирак) от РПГ. Загиват шестима американски войници.

15 ноември: Два хеликоптера UH-60 “Блекхоук” се разбиват западно от Мосул (Северен Ирак). Загиват 17 души, сред които и американски войници.

9 декември: Хеликоптер с разузнавателна мисия от тип “Кайова” катастрофира след обстрел близо до Фалуджа. И двамата членове от екипажа са с леки наранявания.

2004
2 януари: Хеликоптер “Кайова” е свален в централен Ирак. Единият пилот загива, а другият е ранен.

8 януари: Американски хеликоптер UH-60 “Блекхоук” е свален близо до Фалуджа (западно от Багдад). Загиват девет военнослужещи, пътували на борда на хеликоптера.

13 януари: Хеликоптер “Апах” катастрофира близо до езеро “Тиртар” около 80 километра западно от Багдад. Двамата членове на екипажа оцеляват.

23 януари: Хеликоптер на американската армия се разбива в Северен Ирак. Загиват двама войници, пътували на борда.

25 януари: Хеликоптер “Кайова” катастрофира в река “Тигър” близо до Мосул. Двамата членове на екипажа и един войник изчезват.

25 февруари: Двама военнослужещи от многонационалната коалиция в Ирак загиват при катастрофа на хеликоптер в Западен Ирак. По всяка вероятност става въпрос за случаен инцидент.

11 април: Американски хеликоптер “Апачи” е свален от вражески огън западно от Багдад. Загиват двама членове на екипажа.

11 август: Хеликоптер се разбива в провинция Ал Анбар, западно от Багдад. Загиват двама американски морски пехотинци.

9 октомври: Двама американски войници загиват, а четирима са ранени при инцидент с два хеликоптера на многонационалните сили в околностите на Мосул.

16 октомври: Два хеликоптера на американската армия се разбиват югозападно от Багдад. Загиват двама войници, други двама са ранени.

15 декември: Трима полски войници загиват, а четирима са ранени при аварийно кацане на хеликоптера им близо до Кербала, южно от Багдад. По всяка вероятност става въпрос за техническа повреда.

2005
26 януари: 31 американски морски пехотинци загиват, след като хеликоптерът им се разбива в Западен Ирак.

28 януари: Двама американски военнослужещи загиват при катастрофа на хеликоптер в околностите на Багдад.

30 януари: Десет военнослужещи (девет британци и австралиец) загиват при катастрофа на хеликоптер “Херкулес C-130” на Кралските въздушни сили северно от Багдад. Хеликоптерът е свален от ислямисти. Разследването по случая продължава.

http://www.focus-news.net

 


Сходни връзки

Уточнена е самоличността на загиналите пътници от сваления в Ирак хеликоптер; жертвите са 11 | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди