изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 12:09 EEST
Днес подписваме! 500 хил. чакат с куфари 1 януари 2007 г.    
Европейски съюз България и Румъния ще подпишат днес в Люксембург Договор за присъединяване към Европейския съюз (ЕС) на 1 януари 2007 г.

В състава на официалната българска делегация, която ще участва в церемонията по подписването, са президентът Георги Първанов, министър-председателят Симеон Сакскобургготски, министърът на външните работи Соломон Паси и министърът по европейските въпроси Меглена Кунева.
Церемонията, която започва в 18.00 ч. българско време в Люксембург, е една от последните официални стъпки преди София и Букурещ да бъдат приети в организацията, което се очаква да стане през януари 2007 г., коментира Би Би Си. След подписването на договорите двете страни ще участват като наблюдатели на срещите на ЕС, без да имат право да гласуват. Ако Румъния и България, чието население общо наброява около 30 млн. души, се присъединят, ще бъдат най-бедните страни в регионалната организация, отбелязва Ройтерс. След като техните Договори за присъединяване бъдат подписани страните разполагат с 20 месеца, за да приведат икономиките си на ниво на европейските стандарти във всички области. Ако се провалят в това начинание, ЕС ще бъде принуден да използва “предпазните клаузи”, с които ще отложи присъединяването до януари 2008 г. До момента на ратификацията на договора за членство в ЕС България има юридическо право да отвори отново глава "Енергетика", каза ръководителят на Делегацията на Европейската комисия в България Димитрис Куркулас по Националното радио. (А какво ще кажете вие?)   Той предупреди, че "По време на преговорите нищо не е договорено до последно. От юридическа гледна точка България или Европейският съюз могат да поискат повторно отваряне на всяка една глава. Разбира се, отвориш ли я повторно, трябва да си обмислил колко време ще отнеме, докато я затвориш наново. До приключването на ратификацията винаги можеш да го промениш. Но това също би означавало, че липсва съгласие, ако една от двете страни реши, че нещо не е довършено."
500 000 българи чакат с готови куфари 1 януари 2007 г., за да потърсят по-добро препитание в Европейския съюз, сочи проучване на НЦИОМ. (Пита се колко ще бъде техният брой след 20 месеца?!). 10,8% от хората в трудоспособна възраст са готови да търсят работа в страни от Евросъюза.
В Люксембург церемонията по подписването ще бъде озвучена от "Мистерията на българските гласове", а в София ще се предава на видеостена пред Министерството на земеделието. Там в 17.00 ч. започва хепънинг под надслов „Заедно в Обединена Европа”.
Ивелина Балчева и Стенли пък ще пеят на концерт-спектакъл от 17 ч. в зала 1 на НДК. Сцената на зала 1 ще бъде украсена с 15 дървета, накичени с 4 хил. цветя. Освен тях ще има и 26 грозда, направени с над 400 балона, които символизират 25-те страни-членки след разширяването.
Преди концерта в НДК всичките 22 общини от Софийска област ще участват в шествие. То ще тръгне в 14,30 ч от храм-паметника "Св. Александър Невски", ще мине през булевардите „Цар Освободител” и „Витоша” и към 16 ч. ще спре пред НДК. Хората ще представят общините си по свой избор – с транспаранти, носии, знамена, предаде "Фокус".
Сребърна монета с частично златно покритие, създадена по случай подписването на Договора за присъединяване на България към ЕС, ще се продава от понеделник на стойност 40 лв. Гражданите ще могат да ги закупят не само от БНБ, а и от седем търговски банки. http://www.dir.bg/
 


Сходни връзки

Днес подписваме! 500 хил. чакат с куфари 1 януари 2007 г. | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.12 секунди