изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 13:20 EEST
ВЪРВИ, НАРОДЕ ВЪЗРОДЕНИ, КЪМ СВЕТЛИ БЪДНИНИ ВЪРВИ...    
Европейски съюз

ЧЕСТИТО, БЪЛГАРИ - БЪЛГАРИЯ СЕ ЗАВЪРНА У ДОМА!!!



Вчера в люксембургското абатство Неумюнстер се състоя церемонията по подписването на Договора за присъединяване на България и Румъния към ЕС. Прозвуча химнът на Европа “Одата на радостта” в изпълнение на ансамбъла “Мистерията на българските гласове”. Договорът беше подписан от двете присъединяващи се страни и от 25-те страни - членки на Европейския съюз. От българска страна договорът беше подписан от президента на Република България Георги Първанов, подслеван от министър-председателя Симеон Сакскобургготски, министъра на външните работи Соломон Паси и министъра по европейските въпроси Меглена Кунева. От страна на Румъния договорът бе подписан от президента на Румъния Траян Бъсеску, премиера Калин Попеску Търичану, министъра на външните работи Михай Ръзван Унгуряну и от главния преговарящ с ЕС за Румъния Леонард Орбан.

България и българският народ, които имат огромен принос за оцеляването на Европа през средновековието, за опазването на единтичността на европейските държави и народи, се завърнаха у дома - в голямото семейство на Европейския съюз. Ето затова и ще остане в най-новата ни история датата 25 април 2005 г. През толкова трудности, лишения и унижения пренива това завръщане, че мнозинството българи вчера не можа да изживеят радостта от този исторически акт, който ще бъде последван от още по-голямата радост на 1 януари 2007 г., когато ще станем равноправен член на съюза. Сега мнозинството българи очакват присъединяването ни към Европейския съюз да донесе ред и сигурност, повече работни места, по-добро заплащане на труда, по-големи перспективи за икономиката ни и за децата и внуците ни. Малцина си правят илюзии, че това ще дойде даром. Мнозина са убедени, че ни чака труден и достоен път към по-добро бъдеще и по-добър живот.

България се възражда и това ще стане с помощта и в семейството на Европейския съюз! Може би, затова вчера в душите на мнозина прозвуча най-възвисеният български химн: "Върви, народе възродени, към светли бъднини върви..."

http://www.focus-news.net  / НДТ

Европа ни прие с ”Добре дошли”, премиерът отговори на френски

Около 40 минути продължи процедурата по поставяне на 56 подписа върху Договора за присъединяване на България и Румъния,

предаде специалният пратеник на Дир.бг в Люксембург Виктор Стефанов. След това нашата страна беше поздравена на български език с "Добре дошли".
Церемонията, която започна малко след 18.00 ч. българско време, бе открита с Бетовеновата "Ода на радостта", изпълнена от ансамбъла "Мистерията на българските гласове".  Председателят на Европейския съвет Жан-Клод Юнкер и председателят на Европейския парламент Жозеп Борел произнесоха кратки речи. “Знам, че това беше предизвикателно и тежко пътуване. Съюзът и неговите страни-членки поставиха високи стандарти за новопостъпващите. И за това имаше основателни причини: сега повече от всякога Съюзът е общност не само на държави, а и на граждани", каза председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Дурао Барозо.
По азбучен ред се подписаха министрите по европейските въпроси и на външните работи на 25-те държави-членки. Официалните гости в залата бяха 134, сред тях Великият херцог на Люксембург и неговата съпруга. Броят на акредитираните за събитието журналисти е над 400.
Пръв подписа договора Карл де Гухт, министър на външните работи на Кралство Белгия, последван от държавния секретар по европейските въпроси на страната. След него подписите си от името на България положиха президентът Георги Първанов, премиерът Симеон Сакскобургготски, министърът на външните работи Соломон Паси и министърът по европейските въпроси Меглена Кунева.
Церемонията завърши с кратки речи на премиерите на Румъния и България. Българският премиер заяви на френски език: "Днес не просто подписваме договор между държави, създаваме съюз между европейските граждани. Радвам се, че това стана в една от люлките на Съюза. Бих искал да посветя този договор на българската младеж, която действително ще продължи европейската интеграция".
А румънският премиер предпочете родния си език, "тъй като в залата имало достатъчно преводачи".
Малко преди официалната церемония президентът Първанов се срещна с Великия Херцог Анри на Люксембург и с министър-председателя Жан-Клод Юнкер. Освен присъединяването на страната ни към европейската общност, бяха обсъдени и въпроси, свързани с развитието и по-нататъшното разширяване на Съюза, както  предстоящо посещение на херцога в България в средата на октомври тази година.

Снимка: БГНЕС.  Студенти и ученици пуснаха 616 балона пред Народния театър в София

http://www.dir.bg/

 


Сходни връзки

ВЪРВИ, НАРОДЕ ВЪЗРОДЕНИ, КЪМ СВЕТЛИ БЪДНИНИ ВЪРВИ... | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди