изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 15:19 EEST
ТРИ ПЪТИ ПОВЕЧЕ УХАПАНИ ОТ КЪРЛЕЖИ    
ЗдравеНад три пъти увеличение на ухапаните от кърлежи в Добричка област през април отчитат специалистите от РИОКОЗ в Добрич.

От началото на месеца до момента са получени  40 съобщения за лица, потърсили медицинска помощ при общопрактикуващите /ОПЛ/ лекари и в Центъра за спешна медицинска помощ, докато за същия период на м.г. са били 12. Най-много са пострадалите в Добрич - 12, в община Тервел са 10 и т.н.т.
Във връзка с изпълнение на Националната програма за профилактика и борба с кърлежопреносимите инфекции РИОКОЗ е изпратила предписания до всички ОПЛ в областта, до Инфекциозните отделения на болниците в Добрич и Балчик, до ЦСМП - Добрич, и петте му филиала в областта относно съобщаване с бързо известие както на всеки заболял от кърлежопреносима инфекция, така и всеки ухапан от кърлеж. В писмата има и указания за клинично наблюдение на ухапания и изпращане на серум на всеки пациент със съмнение за Лаймска борелиоза за безплатно изследване  в РИОКОЗ. По програмата са предоставени и здравно-образователни материали.
 До кметовете на всички общини са изпратени предписания за провеждане на мелиоративни мероприятия - окосяване на тревните площи, отстраняване на шубраци и листна постелка, окастряне на храсти и др.,  както и за дезакаризация след преценка на епидемичния риск. Получената до момента обратна информация сочи, че в общините Ген. Тошево и Тервел вече са извършени дезакаризационни обработки в детските градини. В момента такива мероприятия се провеждат в ЦДГ и училищата в община Добричка. В Добрич дезакаризацията ще бъде извършена по план в детските градини от 27 до 29 април. За градския парк е предвидено почистване и окосяване на тревните площи и обработка в началото на май. За 30 април пък е планирана обработка в масово посещаваните обществени места - стадион, градски парк, градини в Каварна, където са проведени и мелиоративни мероприятия. Община Балчик е изпратила график за провеждане на дезакаризационните дейности, които са започнали от 10 април.

 


Сходни връзки

ТРИ ПЪТИ ПОВЕЧЕ УХАПАНИ ОТ КЪРЛЕЖИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди