изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 10:58 EEST
БИЗОНИТЕ НАБЛЮДАВАЛИ С ЛЮБОПИТСТВО РАЖДАНЕТО НА КАЛИМАН    
ОбществоПо време на бременността си мама Куна имала огромен апетит и ядяла денонощно. Сега тя е изключително грижлива към своя наследник

Наследникът на двойката коне на Пржевалски в добричкия зоопарк се чувства много добре и се радва на грижите на своите родители и на служителите. НДТ припомня, че малкият Калиман се появи на бял свят на 25 април - деня, когато бе подписан договорът за присъединяването на България към Европейския съюз. Посетител в зоопарка забелязал, че женската Куна ражда и веднага извикал специалистите. Мъжът се казва Иван и служителите решили да кръстят кончето на него. При конете обаче имало традиция новородените да носят буквите, с които започват имената на родителите им, обясни шефката на зоопарка Севдалина Венкова. Така от Куна и Игор се получило Калиман. Въпреки притесненията, че може да стане агресивен, таткото се държал изключително геройски по време на раждането. Особен интерес към събитието проявили и съседите - двойка бизони, които любопитно наблюдавали случващото се. Около час след раждането си малкият Калиман стъпил на крачетата си. Сега поне шест месеца той ще бозае, а след навършването на третия си месец може да започне да опитва тревичка. Майката Куна се чувства много добре и е изключително грижлива към своя наследник. Бременността е продължила 11 месеца, през които тя проявявала огромен апетит и похапвала почти денонощно. Сега също е увеличена дажбата й, каза още С. Венкова.
НДТ припомня, че двойката коне на Пржевалски /които вече са трима/ пристигнаха в Центъра за защита на природата и животните в Добрич през септември 2003 г. Те са единствените на Балканския полуостров, а в целия свят има само хиляда от този вид.
В продължение на около десет дни на входа на зоопарка е поставена касичка, в която посетителите могат да направят дарение, ако пожелаят. Събраните средства ще бъдат използвани за довършване на някои неща в зоопарка, за допълнителна аранжировка в дворовете на животните, за повече забавления за тях и посетителите.
 


Сходни връзки

БИЗОНИТЕ НАБЛЮДАВАЛИ С ЛЮБОПИТСТВО РАЖДАНЕТО НА КАЛИМАН | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди