изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 14:43 EEST
ДОИТ ПОГНА РАБОТНИЦИТЕ ЗАРАДИ НЕНОСЕНЕТО НА РАБОТНО ОБЛЕКЛО    
ОбществоГлобата е от 20 до 100 лева. Пиян строител получил фрактура на черепа, след като паднал пиян от магаре

На дневен ред пред дирекция "Областна инспекция по труда" /ДОИТ/ в Добрич са работниците, на които е осигурено работно облекло, но не го ползват по предназначение. С него те често могат да бъдат видени по лозята и бостаните, а на работното си място са с неподходящи дрехи. Това съобщи на пресконференция, посветена на Деня в памет на загиналите при трудови злополуки, директорът на ДОИ Младен Мартинов. Според него, от миналата година инспекцията упражнява натиск върху работодателите да заделят средства за осигуряване на предпазни средства.  В по-голямата си част те осъзнали необходимостта от такива, но проблемът се прехвърлил върху самите работници. Причините били различни, но най вече заради ниската им култура. Най-големите проблеми били в областта на строителството. Неносещите работно облекло по предназначение отнасяли глоба в размер от 20 до 100 лева, а работодателите - от 250 до 1 000 лева. Честа причина за трудовите злополуки била и употребата на алкохол на работното място. Това ставало понякога и с участието на работодателите и преките ръководители. М. Мартинов разказа за станала наскоро злополука, при която 50-годишен строител от Каварна с 25-годишен стаж паднал от строително магаре. Той получил фрактура на черепа и се наложила операция. Злополуката станала в 9 часа сутринта, когато бил докаран в 18 часа в Центъра за спешна медицинска помощ в Добрич още лъхал на алкохол.
От 2001 г. в България се наблюдава постепенна тенденция за  намаляване нивото на трудовия травматизъм, каза М. Мартинов. За 2004 г. той бил спаднал с 9 процента в сравнение с предходната. През м.г. трудовите злополуки са били 4 305, с фатален край - 111 от тях. Най-често те ставали при инсталиране, ремонт и поддържане на машини и съоръжения. Лек спад на трудовия травматизъм регистрират инспекторите и в Добричка област. През м.г. са станали 143 злополуки с три смъртни случая. От началото на годината не са регистрирани сериозни инциденти.
Здравословните и безопасни условия на труд трябва да се превърнат в приоритет за работодателите, сподели регионалният координатор на КНСБ Гинка Василева. Като пример тя посочи "Юниливър" в Добрич. Работодателите са обещали, че ще плащат на всеки работник по 50 лева на месец ако в продължение на три месеца във фирмата няма нито една трудова злополука.

 


Сходни връзки

ДОИТ ПОГНА РАБОТНИЦИТЕ ЗАРАДИ НЕНОСЕНЕТО НА РАБОТНО ОБЛЕКЛО | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди