изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 14:04 EEST
130 журналисти посрещат в затвора Световния ден на свободата на словото    
НовиниНа 3 май се отбелязва Международния ден на свободата на словото. Решението за това е обявено на асамблея на ООН през декември 1993 година. Близо една трета от населението на света е лишено от свобода на печата, твърдят правозащитници от организацията “Репортери без граници” в годишния си доклад за 2004 година.


Повече от 130 журналисти в момента са в затвора заради желанието им да информират хората, гласи докладът, цитиран от “Дарик радио”. През 2003 година 42 журналисти са били убити, докато са упражнявали професията си. Инцидентите са станали главно в Азия и Близкия Изток. За сравнение, броят на убитите репортери през 2002 година е бил 22-ма.
В Европа положението със свободата на печата е удовлетворително, се отбелязва в доклада.
Най-лоши са условията на работа на журналистите в страните от бившия съветски блок. Там те са обект на нападения и цензура. В Близкия Изток има силна липса на независими медии, а проблем остава и автоцензурата. Войната в Ирак постави на сериозно изпитание свободата на печата. 15 журналисти и двама медийни сътрудници са били убити в района. Азия се е превърнала в най-големия затвор за журналистите – през 2003 година там са задържани 200 журналисти, загинали са най-малко 16. В Америка свободата на словото всекидневно е потъпквана в Куба, Хаити и Колумбия. В Африка независимата преса е рядко явление. По повод Световния ден на свободата на словото Международният институт по печата и Съветът на Европа призоваха правителствата по света да уважават свободата на печата. Международният институт по печата посочва, че някои правителства потискат свободата на медиите чрез различни методи като закони за печата, фалшиви арести, физическо насилие и заплахи.
Комитетът за защита на журналистите оповести вчера изследване, което показва, че повечено журналисти, изгубили живота си през последните 5 години по време на работа, са станали жертви на убийства. Най-много са убийствата на журналисти във Филипините - 18 и Ирак - 14. news.bg/НДТ
 


Сходни връзки

130 журналисти посрещат в затвора Световния ден на свободата на словото | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди