изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 11:51 EEST
РАЗКРИХА КРУПНА ИЗМАМА СЪС 100 ТОНА БРАКУВАНИ СЕМЕНА ЗА СЛЪНЧОГЛЕД    
Ред и сигурностДо два дни срещу престъпната група ще бъде повдигнато обвинение

Икономическа полиция при РДВР- Добрич, е разкрила крупна измама със 100 тона негодни семена за слънчоглед и царевица, научи НДТ. Семената са продадени на зърнопроизводители от Добричка област и те са засели нивите си с тях. Аферата  лъсна  миналата седмица, когато потърпевшите зърнопроизводители са подали жалби до полицията, а водеща българска фирма - производител на семена, сигнализирала в Изпълнителната агенция по сортоизпитване, апробация и семеконтрол в София, че на пазара се появили чувалчета с фалшиви техни етикети. Крупната измама е разкрита и до два дни срещу три лица ще бъде повдигнато обвинение, потвърди източник от РДВР. В мрежата по разпространение на бракуваните семена са намесени общо десетина души. По скандала е била разпитвана и бившата шефка на Екарисажа в Добрич Златка Николова. Тя е била арестувана за 24 часа, потвърдиха от прокуратурата. Основните организатори са задържани за 72 часа.
100 тона бракувани семена за  слънчоглед и царевица трябвало да бъдат изгорени в Екарисажа.  Според криминалисти, бандата е изгорила само етикетите, а семената били укрити в склад. После семената били пакетирани в чувалчета по 20 кг и изтъргувани на производителите срещу 170 лева чувалчето. Семената били представени като производство на водещи българска и чуждестранна фирми, като етикетите били фалшифицирани. В момента се установява колко са потърпевшите стопани от Добричка област и колко декара засети с негодните семена ниви трябва да се разорават.
Срещу Златка Николова Районна прокуратура-Добрич, повдигна обвинение миналата година за  сделката с приватизацията на "Екарисаж" ЕООД. Фирмата е приватизирана през 1995 година. През 1996 г. Николова променила седалището на дружеството в София. През 2001 година Данъчно подразделение "Красна поляна" извършила проверка и съставила акт на "Екарисаж" ЕООД за данъчни задължения на стойност 93 773 лева. Николова не обжалвала акта и той влязъл в сила от 3.07. същата година. По-късно управителката прехвърлила на фирмата на дъщеря си "Ню Класика" ООД-София, ДМА на "Екарисажа", като сумата по сделката била 110 393.90  лева. При изготвяне на сделката Златка Николова подписала декларация, че представляваното от нея дружество няма никакви задължения към държавата. По това обвинение тя може да получи от 1 до 6 години затвор, припомниха от прокуратурата.

 


Сходни връзки

РАЗКРИХА КРУПНА ИЗМАМА СЪС 100 ТОНА БРАКУВАНИ СЕМЕНА ЗА СЛЪНЧОГЛЕД | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди