изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 00:14 EEST
9 МАЙ - 60 ГОДИНИ ОТ ПОБЕДАТА НАД ХИТЛЕРОФАШИЗМА    
Новини

СЛАГАТ КАПСУЛА СЪС ЗАВЕТ, КОЙТО ДА БЪДЕ ПРОЧЕТЕН ПРЕЗ 2045 ГОДИНА

Капсула с послание към поколението, което ще отбележи 100 години от победата над хитлерофашизма ще бъде положена в основите на паметника на Съветската армия в Добрич



Нова капсула с послание към поколението, което ще отбележи 100 години от победата над хитлерофашизма, ще бъде положена днес, съобщи лидерът на БСП в Добрич Ясен Пенчев. Това означава, че заветът ще бъде прочетен през 2045 година. По този начин социалистите продължават идеята на Окръжната комсомолска организацията от 1970 година, когато в основите на паметника на Съветската армия бе заложена капсула със завет към поколението, което ще отпразнува 50 години от победата над хитлерофашизма. През 1995 година тя не бе намерена, но оловната капсула бе открита наскоро и събитието съвпадна с 60-годишнината, която се празнува тази година. Капсулата трудно бе отворена, а посланието не бе разчетено.

"Текстът на новия завет е дело на широк кръг общественици и всички структури и организации, които се включиха в Инициативния комитет по отбелязване на 60-годишнината. Този път искаме посланието да стане широко достояние. Затова ще го дадем и на медиите. Капсулата е от неръждавейка. Ще има надпис, който ще гласи: "Завет към поколението, което ще отбележи 100 години от победата над хитлерофашизма" - каза пред репортери лидерът на БСП Я. Пенчев. Текстът ще бъде фолиран, а в капсулата ще бъде положен българският трибагреник.

Екипът на НДТ предоставя на читателите си пълния текст на Завета:

"Потомци! Този завет, достигнал до Вас, е най-доброто свидетелство за безсмъртната връзка между поколенията в нашия общ български свят. Може би не сме успели да направим всичко, което искахме, в името на нашето Отечество, но ние винаги се стремяхме към това. Ние поднасяме пред Вас една обновена България, съхранила най-благородното от своето богато минало, преживяла много изпитания, но устремила се днес към нови хоризонти, очертани в общото европейско бъдеще.

Ние загърбваме всичките пороци от миналото и възприемаме онези свещени послания от нашите прадеди, които сега, преизпълнени с надежда, предоставяме на Вас.

От Вас зависи заветите на предците да не бъдат само прах от минало величие, а реализирана действителност. Не позволявайте да Ви заблуждават, но не се поддавайте и на мрачни внушения. Помнете, че победата над хитлерофашизма е победа на най-естествения стремеж на човека към свобода и добруване. Устремени, толерантни, обединени можем да защитим и затвърдим мира в името на човешкото щастие и напредък. Щом това послание достига до Вас, значи България я има, България е вечна!

Почитайте Вашите прадеди така, както ние с признателност и любов се отнасяме към нашите предшественици.

Не забравяйте, че сте наследници на значима културно-историческа държавност и традиция, която лежи в основите на европейската цивилизация и на съвременния свят.

Без капка високомерие, но не и без чувство за стойностна значимост, Вие следва да приемете и продължите традицията.

Нашите страдания и радости, нашите успехи и разочарования следва да бъдат за Вас вдъхновение и поука.

Носете достойно името на своето Отечество в новия обединен свят, който, сигурни сме, е по-добър от нашия.

Ваш синовен дълг е да продължите тази мисия и да я предадете на потомците!"

 


Сходни връзки

9 МАЙ - 60 ГОДИНИ ОТ ПОБЕДАТА НАД ХИТЛЕРОФАШИЗМА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди