изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 14:26 EEST
МОДЕРНИЗАЦИЯТА НА БЪЛГАРСКОТО ОБРАЗОВАНИЕ Е ОБЩЕСТВЕН ПРОБЛЕМ    
ОбразованиеСеминар на тема "Либерална политика в средното образование" се проведе вчера в Добрич

Модернизацията на българското образование не е вътрешен проблем
на системата, а обществен проблем, за който трябва да има обществена дискусия. Това сподели вчера в Добрич председателят на Парламентарната комисия по евроинтеграция и зам.-председател на НДТ Даниел Вълчев по време на семинара "Либерална политика в средното образование" Във форума взеха участие народният представител и председател на УС на Център за правни инициативи Милена Паунова, депутатът и член на Парламентарната комисия по образованието и науката в НС Снежана Гроздилова, началникът на Регионалния инспекторат в Добрич Рина Иванова, областният управител Иван Иванов, директори и педагози.
В лекцията си "Образованието - национален приоритет" Даниел Вълчев сподели какви са предизвикателствата пред българското образование. Те са свързани с намирането на няколко баланса. Първият от тях е между държавната намеса и либерализацията на процеса. Според Д. Вълчев, този баланс още не е намерен, но държавата трябва да има категоричните ангажименти за финансирането на образованието, за критериите за оценка на учебните заведения и контролните механизми. Според зам.-председателя на НДСВ, е нужно да се намери балансът между традиционното достойнство на българското образование и нуждата от съобразяването му със съвременните тенденции, както и между консерватизма на системата и нуждата от модернизация. "Образованието е една от най-консервативните системи. В българското образование не трябва да  има през две - три години радикални промени, трябва да се формират дългосрочни приоритети, да има един консенсус" - сподели Д. Вълчев. Според него ,трябва да се намери и баланс между задължението на училището да образова и ролята му да възпитава, както и баланс между социалния статут на българския учител и обществените очаквания, които му се възлагат. Народният представител Снежана Гроздилова представи програма за реорганизация на българското образование. На семинара стана ясно, че подобни форуми се провеждат и в други градове в страната.

 


Сходни връзки

МОДЕРНИЗАЦИЯТА НА БЪЛГАРСКОТО ОБРАЗОВАНИЕ Е ОБЩЕСТВЕН ПРОБЛЕМ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.22 секунди