изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 17:22 EET
ПАРЛАМЕНТЪТ РАТИФИЦИРА ДОГОВОРА ЗА ПРИСЪЕДИНЯВАНЕ НА БЪЛГАРИЯ И РУМЪНИЯ КЪМ ЕС    
НовиниБългарският парламент ратифицира Договора за присъединяване на България и Румъния към Европейския съюз. С 231 гласа “за”, един “против” и двама “въздържали се”, депутатите приеха на второ четене Договора за присъединяване на България и Румъния към Европейския съюз.

Българският парламент ратифицира Договора за присъединяване на България и Румъния към Европейския съюз. С 231 гласа “за”, един “против” и двама “въздържали се”, депутатите приеха на второ четене Договора за присъединяване на България и Румъния към Европейския съюз.
В началото на тържественото заседание, което започна в 8 часа, хор “Космическите гласове” изпълни химна на България.
“Днес е една бележита дата за българския парламент, това ще бъде най-значителният законодателен акт, призван да бъде гласуван от Народното събрани след Конституцията приета през 1991 година. Радостно е, че законопроектът се гласува в деня на светите равноапостоли Кирил и Методий и българската азбука се превръща в една от трите, които ще използват в ЕС”, заяви председателят на парламента Борислав Великов, който откри заседанието.
Министър-председателят на Република България Симеон Сакскобургготски представи като вносител законопроекта за ратифициране на Договора за присъединяване на България към Европейския съюз и мотивите към него. “Трябва да посветим останалото време до 2007 г. само на едно – продължаване на започнатите реформи. Всички ние сме нетърпеливи да усетим в ежедневието си ползите от приобщаването към европейското семейство. Ние показахме на нашите европейски партньори, но най-вече на себе си, че можем да успяваме. Постигнатото трябва да ни дава самочувствие и да ни мотивира още по-силно да продължим работата си”, каза премиерът Симеон Сакскобургготски.
След премиера изказвания направиха лидерите на парламентарни групи. “Днес ратификацията на Договора за присъединяване на България към ЕС трябва да стане факт”, каза Станимир Илчев, председател на ПГ на НДСВ. От гледна точка на количеството време и обществената енергия използвана за това, ратификацията символизира края на едно изключително важно усилие. До сегашния момент стигнахме след много действия, въпроси и проблеми. Не е излишно да се припомни, че българският път към Европа не бе само гигантски слалом през 31 преговорни глави, това бе път през редица изненади, това че не изоставихме този път, е едно от най-добрите ни постижения”, заяви от парламентарната трибуна Станимир Илчев, председател на ПГ на НДСВ.
ПГ на Коалиция “За България” ще подкрепи проекта за ратификация на Договора за присъединяване на България към Европейския съюз (ЕС), каза от парламентарната трибуна лидерът на БСП Сергей Станишев на тържественото заседание по гласуване на законопроекта. Това ще направим осъзнато, обясни Станишев и посочи аргументи - мястото на България е в обединена Европа културно, политически и икономически. Това е наш дълбоко премислен избор, обясни лидерът на БСП. ЕС не е просто общ пазар, не е просто най-влиятелен клуб в политически смисъл в света. ЕС е съюз на държави, общества, обединени от общи ценности, принципи и правила. За нас е важно, че ЕС е съюз на социални държави, съюз на демокрации, в които има правов ред, а правата на гражданите заемат огромно значение – каза Станишев.
С ратификацията на Договора за членство в ЕС България формално завършва преговорите, но това не е формален финал. За нас остава изключително труден период от българската история, наречен преходен, това каза на тържественото заседание на Народното бившият премиер и лидер на ДСБ Иван Костов.
Той посочи, че българските граждани трябва да бъдат поздравени за усилията им в прехода. Политиците трябва да се извинят на българския народ за това, че “първо поведохме България към дъното и след това я поведохме към ЕС”.
Трябва да кажем на хората, че направихме много големи грешки, допълни Костов.
“Само два дни преди този исторически ден за България - на 9 май бяха чествани две велики дати за Европа. Днес сме свидетели на факта, че се сбъдна мечтата на бащата на идеята за обединена Европа – Робер Шуман, неговите идеи отхвърлят омразата в Европа. След днешния ден, България ще е част от силен и влиятелен съюз, основаващ се на ценностите на човешкото достойнство, спазването на правата на човека и зачитането на закона. Този успех е резултат от труда на няколко правителства и парламенти. Преговорният процес подложи на изпитания цялото ни общество. Ние трябваше да докажем, че сме изпълнили всички критерии поставени ни от Европа. Финализирането на преговорния процес и днешната ратификация на Договора за присъединяване на България към ЕС са венец на усилията на сегашното либерално правителство на НДСВ и ДПС с премиер Симеон Сакскобургготски. Членството в ЕС ще е край на едни усилия и начало на един не по-малко отговорен етап. Предстои да съсредоточим усилията си в посока на реформата в съдебната система и борбата с корупцията”, това заяви от парламентарната трибуна Юнал Лютфи, депутат от ПГ на ДПС, на тържественото заседание на Народното събрание.
За нас, българите, днешният ден показва две неща – че България преодоля скептицизма на Европа, а ЕС преодоля скептицизма на българите. 27 страни ще градят най-мощния икономически съюз на света. Ние трябва да сме готови за тази конкурентна среда. Това каза на тържественото заседание на Народното събрание за ратифициране на Договора за присъединяване на България и Румъния към Европейския съюз бившият външен министър и лидер на СДС Надежда Михайлова.
Днес е денят, в който българските политици трябва да кажат, че ни предстоят огромни усилия. В този ден трябва да подчертаем, че тези усилия си струват. Първите няколко години на нашето членство ще бъдат най-трудните. Нашата страна няма право да допусне да влезе в сила предпазната клауза, каза още Надежда Михайлова.
Европейският съюз не приема емигранти, а един достоен народ. Ние имаме какво да дадем на Европа, идваме с нашите добре подготвени млади хора. Това каза лидерът на Демократическата партия Александър Праматарски.
България още не е започнала разговора за това какво точно ни очаква с влизането ни в ЕС. Политиците трябва да обяснят на хората техните права и задължения, възможностите за работа, бизнес и образование, допълни Александър Праматарски.
Днешният акт на 39-то Народно събрание ние в “Новото време” наричаме “Договор за разширяване на хоризонта и възможностите под всеки български гражданин”. Това каза председателят на ПГ на “Новото време” Борислав Цеков на заседанието в парламента за ратифициране на Договора за присъединяване на България към Европейския съюз.
По думите на Цеков под договора за ЕС стои подписът не само на един или друг политик или партия, а стои печатът на българския народ. Всеки българин е положил подписа си под Договора за членството в ЕС със своите жертви, лишения при прехода от една ценност към друга.
Българските граждани винаги са били граждани на Европа по дух и култура, задачата днес е да работим, за да станем граждани на Европа и по доходи – каза още председателят на ПГ на “Новото време” Борислав Цеков.
“Новото време” ще подкрепи единодушно ратификацията на Договора за присъединяване на България към ЕС, защото нашата кауза е модерна България” – каза в заключение Борислав Цеков.
“Датата 11 май 2005 година, Денят на светите равноапостоли братята Кирил и Методий, е символична в българската история. Още по символичен е актът, с който НС ще ратифицира Договора за приемането на България в ЕС, с който се приема кирилицата в Европа, а българският език става официален в ЕС. Мисията на двамата братя Кирил и Методий добива ново измерение, България де факто внася своя дан преди още да е приета като равноправен член в ЕС. България обогатява европейското и културно наследство с още една писменост и с още един език. Именно те и делото на светите братя вече ни направиха равноправни европейски партньори, преди икономически да сме го постигнали и това е особена гордост за българския народ. Независимите депутати ще подкрепим законопроекта за ратификация на Договора за присъединяване на България към ЕС”, това заяви от парламентарната трибуна независимият депутат Елка Анастасова.
В 9,30 часа парламентът гласува на първо четене законопроекта за ратифициране на Договора за присъединяване на България и Румъния към Европейския съюз. Гласуваха 230 депутати, 227 "за", един гласува “против” – независимият депутат Стела Банкова, двама се въздържаха. Минути по-късно депутатите приеха и на второ четене законопроекта с 231 гласа “за”.
Независимият народен представител Стела Банкова гласува “против”. В мотивите си за това тя заяви: “Категорично подкрепям процеса на евроинтеграция, подкрепям усилията на България да стане член на ЕС. Гласувах против, защото не мога да приема чл. 300 от Договора, който гласи: “България се обвързва с окончателното спиране на 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ “Козлодуй” през 2006 година” – обясни Стела Банкова от парламентарната трибуна. Банкова посочи като друг аргумент непрозрачния начин, по който, според нея, са били водени преговорите с ЕС. “Гласувах не против евроинтеграцията като процес, а защото не приемам предателството спрямо АЕЦ “Козлодуй” – каза още Стела Банкова. Фокус/НДТ
 


Сходни връзки

ПАРЛАМЕНТЪТ РАТИФИЦИРА ДОГОВОРА ЗА ПРИСЪЕДИНЯВАНЕ НА БЪЛГАРИЯ И РУМЪНИЯ КЪМ ЕС | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди