изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 22:42 EEST
В КАРДАМ ОТИДЕ ГОЛЯМАТА НАГРАДА ЗА ИЗПЪЛНИТЕЛ НА ДОБРУДЖАНСКА ПЕСЕН    
Култура36 изпълнители премериха сили в конкурса "Калинка Вълчева" в Тервел

Богомила Дамаскинова от генералтошевското село Кардам грабна голямата награда на конкурса за изпълнител на традиционна добруджанска народна песен "Калинка Вълчева". Той се проведе в петък, за трети път в Тервел - родното място на популярната и обичана народна певица. Според регламента, голямата награда се присъжда за най-ярко дарование.
Сили в надпреварата премериха 36 изпълнители. Те се състезаваха в три възрастови групи. В първа група - от 5 до 15 години, първо място зае Зейнеб Юкселова /14 г./ от Суворово. Във втора възрастова група - от 16 до 25 години, победител стана Жени Вилянова /16 г./ от Тервел. Тя е певица в детския танцов ансамбъл "Калинка Вълчева" към читалище "Димитър Дончев" в Тервел. В третата възрастова група - над 25 години, първа се класира Милена Илиева - служител на читалището в Дулово.
Талантите бяха оценявани от жури с председател Калинка Вълчева и членове Петър Крумов от Добрич и Татяна Робева от София. Класираните на първо, второ и трето място в трите възрастови групи получиха дипломи и парични награди. Те бяха осигурени от община Тервел, наградният фонд бе 730 лева. В края на конкурса се състоя галаконцерт, в който взеха участие всички лауреати. Със свои изпълнения се представи и Калинка Вълчева. Конкурсът бе закрит от детския танцов ансамбъл към читалището в Тервел.
Кметът на община град Добрич Детелина Николова изпрати поздравителен адрес до организаторите и участниците в конкурса за изпълнители на традиционна добруджанска песен "Калинка Вълчева", съобщиха от пресслужбата на добричкото кметство. "Песните на Добруджа въздействат силно и непосредствено върху човека, грабват сърцето му, достигат до най-скритите кътчета на душата му. В тях се чувства здравият дух на добруджанеца, усеща се твърдостта на земята и спокойното величие на Добруджа" - се казва в поздравителния адрес. Детелина Николова се обръща към организаторите и участниците с пожелания да бъдат вдъхновени и окрилени от магията и непреходността на добруджанската песен и да даряват своя талант в името на красотата и любовта.

 


Сходни връзки

В КАРДАМ ОТИДЕ ГОЛЯМАТА НАГРАДА ЗА ИЗПЪЛНИТЕЛ НА ДОБРУДЖАНСКА ПЕСЕН | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди