изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 11:17 EEST
Музей на марципана бе открит в Унгария    
ЛюбопитноМузеят беше открит в южния унграски град Печ, прочут със сладкарските си изделия. Собственик на музея е Кароли Сабо, известен на сънародниците си като кралят на марципана.

Производителите на известния деликатес се надяват музеят да допринесе за запазването на традицията в противовес на нахлуването на масовата сладкарска продукция.

Музеят беше открит в южния унграски град Печ, прочут със сладкарските си изделия. Собственик на музея е Кароли Сабо, известен на сънародниците си като кралят на марципана. Фирмата на Сабо произвежда марципан от 65 години. По време на комунистическия режим фирмата работи в Австрия, спазвайки правилата за производство на специфичния деликатес. Сега от марципан Сабо вече може да изработи всичко.

"Интересното при тази шевица е, че нишките са от марципан и с тях се работи като с истински. Необходии са обаче спокойна ръка и десетилетия опит", казва Кароли Сабо.

Марципановите музеи по света показват предимно продуктите за широка консумация, докато в музея на Сабо са изложени различни предмети и цели художествени сцени, изваяни от марципан. Марципановите скулптури изтъкват, че някои по-фини изделия изискват 17-18 последователни обработки, което отнема цели седмици. Майсторите, обаче продължават да поддържат традицията на ръчното изработване, въпреки че фабричното производство предлага на пазара далеч по-евтини марципанени сладкиши. http://www.btv.bg
 


Сходни връзки

Музей на марципана бе открит в Унгария | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди