изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 14:07 EEST
* 18 МАЙ - МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА МУЗЕИТЕ    
КултураПАМЕТТА НА ПОКОЛЕНИЯТА

18 май се отбелязва като Международен ден на музейното дело. Чества се от  1978 г., по решение на Международния съвет на музеите, а инициатор е Москва през 1977 г. За 2005 г. мотото е "Музеите - мостове между културите".
Историческият музей в Добрич е основан през 1953 г. Неговото създаване се свързва с имената на ст.н.с. д-р Любка Бобчева, Димо Драгнев и Маргарита Дакова. През 1960 г. в сградата на бившето казино се открива първата експозиция на музея. През следващите години се изгражда класическата музейна структура и започва събирателска и изследователска дейност. Сега във фондовете на добричкия музей се съхраняват повече от 150 000 експоната. Сред тях са една от най-богатите в страната и на Балканите праисторически колекции от находки от археологическия комплекс край Дуранкулак (5300-4000 г. пр. Хр.); колекцията "Керамика" от най-големия старобългарски керамичен производствен център край с. Топола; колекцията "Накити" от богатия къснономадски некропол край с. Одърци; една от най-големите в България колекции от средновековно оръжие; колекцията "Възрожденски икони от Добруджа" с най-многочислените в България образци на икони "Св. св. Кирил и Методий" и т.н.
 


Сходни връзки

* 18 МАЙ - МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА МУЗЕИТЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди