изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 05:40 EEST
Говоряща врана е най-голямата атракция в зоопарка на Балчик    
Любопитно За трета поредна година посетителите на Ботаническата градина имат възможност да се запознаят не само с растителни, но и животински видове. Преди дни отвори врати т.нар. "Тропическа къща", която е приютила представители на повече от 50 вида от цял свят.


Поради малката площ тук могат да се видят предимно влечуги, гризачи и други по-малки животинки. Най-страскящи посетителите са 4-метровият мрежест питон, който тежи 50 кг., анакондата от Южна Америка, варанът, кайманът. Сред екзотичните представители могат да се видят и хамелеон, 50-сантиметрова игуана, тарантула, огромни жаби и други нетипични за местната фауна представители.

Всички обитатели на "Тропическата къща" в момента са под наем в помещение, където през зимата са прибрани големите кактуси на Ботаническата градина. През останалото време те домуват в Природонаучния музей в столицата.
Въпреки големия интерес от страна на посетителите управителят на зоопарка с тревога разказва, че двойната такса на входа, събирана от Ботаническата градина и Двореца, отблъсква посетителите и понякога ги разгневява, когато трябва да заплатят  и разходката си в зоопарка. Цените за билет са символични - 0.80 лв. за деца и 1.20 лв. за възрастни. Групите деца заплащат по 0.50 лв.

Въпреки многото представители на екзотични видове, най-голям интерес предизвиква говорящата врана, наречена Чафчо. Преди 3 години при буря в центъра на София се счупва дърво и с него пада цяло гнездо с гарджета. Единствено оцелява Чафчо и е прибран от сегашните си стопани. Оттогава той е неизменно край посетителите в "Тропическата къща". Често птицата се отдавала на раздумка с близките си, но само когато тя пожелае. Неотдавна телевизионен екип е пожелал да го снима в рекламен клип срещу тютюнопушенето, защото попадне ли на цигарена кутия, мощният клюн на враната унищожава със завидно старание всички цигари вътре. Миналата година гръцки туристи са предлагали 500 евро, за да го купят, но стопаните му са категорични - "Чафчо е безценен!". http://news.balchik.info
 


Сходни връзки

Говоряща врана е най-голямата атракция в зоопарка на Балчик | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди