изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 03:43 EEST
"БИЗНЕСЪТ САМ ИНИЦИИРА КОРУПЦИОННИ СХЕМИ"    
НовиниТова е мнението на председателят на Търговско-промишлената палата Лъчезар Росенов

Вчера в Добрич стартира конференция по проект "Нашия враг е корупцията - не управлението", финансирана от ЕС по програма ФАР. Темата, която дискутираха участниците в нея, бе "Прозразност при възлагането на обществени поръчки в общините в Добричкия регион". Проявата бе открита от областния управител Иван Иванов. Участие в нея вземат представители на общини и на бизнеса. Според ръководителя на проекта Ева Радева, която е и директор на Националната асоциация "Правна инициатива за местно самоуправление", основните проблеми са липсата на знания как се провеждат обществените поръчки и как трябва да се контролират. "Непознаването на материята води до нарушения. Най-ниската цена не винаги е най-икономически изгодната оферта" - каза още Е. Радева.
Само трима предприемачи присъстваха на конференцията. Председателят на Търговско-промишлената палата Добрич, която е партньор по проекта, инж. Лъчезар Росенов заяви, че бизнесът сам инициира корупционни схеми. "Това, което се наблюдава е, че от страна на работодателите и бизнеса има липса на доверие, че нещата може да се променят по отношение на обществените поръчки и те да станат прозрачни" - каза още Л. Росенов.
Според Центъра за изследване на демокрацията 6 от 10 обществени поръчки досега са се печелили с нерегламентирани плащания. Експертите са пресметнали, че само за 2002 г. общинските и държавни чиновници са забогатели с около 15 млн. лв. Изследването на центъра показва още, че всяка година в България се сключват договори за обществени поръчки на стойност над 1 млрд. лева.
 


Сходни връзки

"БИЗНЕСЪТ САМ ИНИЦИИРА КОРУПЦИОННИ СХЕМИ" | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди