изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 23:16 EEST
БЮЛЕТИН И ПРЕПОРЪКИ НА РДВР - ДОБРИЧ    
Ред и сигурностБюлетин и препоръки на РДВР - Добрич - 19 май

През изминалото денонощие на територията на РДВР - Добрич са регистрирани 6 криминални престъпления и произшествия.

         1.На 18,05,05 г. във Второ РПУ Добрич е получен сигнал от с.Смолница общ.Добричка за това, че неизвестни лица са влезли в стопанска постройка и са извършили кражба на магаре и кон.

         По случаят работят служители на Второ РПУ  Добрич. Образувано е полицейско дознание.

         2.На 18,05,05 г. от служители на РПУ Тервел са установени и задържани 2 лица от гр.Тервел, съответно на 35 и 36 г. Същите са заподозрени в това, че са извършили кражба на стоманена вана, собственост на жител от гр.Тервел.

         Вещта на обект на престъпно посегателство е иззета и върната на собственика.

         Материалите се подготвят за бързо съдебно производство.

          3.На 19,05,05 г. около 02,00 ч. във фоаето на ресторант, намиращ се в централната част на гр.Добрич  от служители на полицията са задържани и отведени в Първо РПУ Добрич пет лица от гр.Добрич на възраст между 20 и 22 г.

         Същите са направили опит да влязат в ресторанта, където в момента се провеждал абитуриентски бал, и след като не са били допуснати от дежурните полицаи едно от лицата е счупило стъкло на табло на вътрешен противопожарен кран.

         Срещу прекия извършител на деянието  ще бъде образувано полицейско дознание по чл. 216 от НК, а на друго от задържаните лица е съставен акт за неизпълнение на полицейско разпореждане съгласно Закона за МВР.

 

На територията на Дирекцията   са  регистрирани 8  ПТП с материални щети.

          -От служители на РПУ Балчик и РПУ Каварна са установени трима водачи на моторни превозни средства от с.Сенокос, общ.Балчик, гр.Балчик и гр.Каварна на 25 г., 30 г. и 28 г., които са управлявали автомобилите си след употреба на алкохол над 1,2 промила, а именно 1,4 промила, 1,9 промила и 2,9 промила.

         Материалите по трите случая се подготвят за бързи съдебни производства, тъй като деянията на тримата водачи са престъпление по чл.343Б, ал.1 от НК.

 

Поделенията на РЗ ПАБ  са участвали в гасенето на 2  пожара с материални щети.

 

П Р А К Т И Ч Е С К И             П Р Е П О Р Ъ К И

 

ЗА  ПРЕДОТВРАТЯВАНЕ  НА  НЕЩАСТНИ  СЛУЧАИ ПО  ВРЕМЕ  НА  ПРАЗНИЦИТЕ  НА  АБИТУРИЕНТИТЕ

 

 

 

Най-често нещастни случаи - пътни злополуки с абитуриенти и техни приятели, през изминалите години са ставали по време на пътувания  непосредствено след абитуриентските балове и във вечерните и нощните часове през следващите дни.

За да не се стигне до ситуация за пътна катастрофа отговорността е на родителите, абитуриентите, техните приятели и близки, които пряко или косвено са ангажирани  в тържествата.

 

   ПРЕПОРЪКИ КЪМ АБИТУРИЕНТИТЕ

 

1. Вашето силно приповдигнато настроение на паметния празник е разбираемо и логично. Не забравяйте, че силните емоции са лош съветник и водят до загуба на чувството за предпазливост.

2. Когато Ви возят с автомобил от дома до училището и оттам до мястото на абитуриентския бал, Вие сте с близки приятели в автомобила. На коктейла или обяда у дома или в заведение Вие и вашите приятели вече сте пийнали алкохол, което подвежда към вземане на “смели” решения - показване от прозорците и люковете на колите по време на движение, размахване на бутилки, викове и пр. Рисковете се подценяват в голяма степен. Вие - абитуриентът или абитуриентката, можете най-успешно да въздействате на  приятелите си, защото в този ден се изпълняват Вашите желания. Помолете ги убедително, лично заради Вас, да не рискуват и да не излагат празника Ви  пред опасност от тъжен провал.

3. Ако някой е пийнал повече и не се вслушва в молбата Ви, дискретно помолете другите от компанията да го възпират от не разумни действия. 

4. Непременно осигурете трезвен шофьор, който да ви вози по празничните маршрути, както и резервен - който да замести титуляра, ако той  се изкуши и се почерпи с алкохол.

5. Ако в определен момент не може да въздействате, осигурете си съдействието на родители или други ваши близки.

6. Не се съгласявайте инцидентно след еуфорията на абитуриентския бал, оттам да ви откарат с автомобил хора,  които е вероятно да са пили алкохол или са неправоспособни.

7. След бала често възникват спонтанни предложения за продължение на празника, пътувания към други заведения, дискотеки, хижи, за гостувания в домове и др. Такива пътувания са твърде опасни и неведнъж са завършвали трагично поради превишена скорост от високия градус на настроението, рискови маневри, употреба на алкохол, отклоняване на вниманието на водача при веселбата в  купето и др. По-добре е да не се съгласявате с подобни предложения, въпреки настояването на другите. Не забравяйте, че тази нощ се изпълняват Вашите желания и Вие в най-голяма степен може да въздействате!

8. Ако Вашият трезвен шофьор все пак демонстрира “майсторство” и “смелост”, особено при движение на фарове, и върши опасни нарушения, не оставайте безучастни под заплахата от катастрофа.

9. Ако Вие - абитуриентът, шофирате по маршрута към мястото на бала, по-добре е да не се движите в колона с други автомобили, превозващи абитуриенти, и да не се поддавате на провокациите за състезаване с останалите и за   демонстриране на пълно неуважение към правилата. Не се подвеждайте от водачите на другите автомобили в колоната да преминавате при червен сигнал на светофара или да отнемате предимство на кръстовище, регулирано със знаци. Превишаването на скоростта увеличава риска да блъснете дете, пешеходец или да катастрофирате с удар в друго превозно средство, стълб и  др.

 

ПРЕПОРЪКИ КЪМ РОДИТЕЛИТЕ

 

1. Въпреки многото ангажименти при организирането на празника на Вашия син /дъщеря/ отделете специално внимание на сигурността на абитуриента и съпровождащите го.

2. Дори да са правоспособни, за предпочитане е абитуриентите да не шофират. Те са в особено емоционално състояние и лесно могат да допуснат грешки. По-добре е зад волана да бъдете тъкмо Вие, родителят, или Ваш близък приятел при пътуванията от дома Ви  до училището, до дома на класната ръководителка и заведението, в което ще се състои абитуриентския бал. Ако все пак изпълните молбата на Вашия син-абитуриент да му предоставите семейния автомобил за дните след бала, поговорете с него насаме за опасностите и доброжелателно го предупредете:  да не си позволява алкохол, да не кара рисково, да не се влияе от опасни спонтанни предложения за извънредни пътувания от страна на пийналата компания и др.

3. Настойчиво помолете вашите абитуриенти да не изключват мобилните си телефони  и поддържайте периодично връзка с тях, за да се осведомявате как протичат празничните вечери. Ако възприемете тревожни симптоми, имайте готовност да отидете на място и се осведомите за проблема. При необходимост, за предотвратяване на рискови пътувания, скандали, нарушения на обществения ред  и др. потърсете съдействие от полицията.

4. На тържеството у дома Ви или в заведение преди абитуриентския бал не прекалявайте с алкохола, за да  не бъдат омаловажени вашите съвети към абитуриента и неговите приятели, които го съпровождат.

5. Непременно предупредете водачите на автомобила с абитуриента и на другите съпровождащи го коли за засиления контрол за нарушения и за заснемането с видеокамери от полицията /а по-късно и санкционирането/ за опасните нарушения - неправилно превозване на пътници, показали се навън от прозорците и люковете, преминаване на червен сигнал на светофара, рискови изпреварвания и др. 

 


Сходни връзки

БЮЛЕТИН И ПРЕПОРЪКИ НА РДВР - ДОБРИЧ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди