изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 22:43 EEST
ОБРАЗОВАНИЕТО ИЗОСТАВА ОТ БИЗНЕСА    
ОбразованиеТова стана ясно в първия ден на международната научна конференция в Международния колеж Албена, която се провежда вчера и днес

През последните години в световен мащаб развитието на бизнеса е толкова стремглаво, интензивно, че образованието изостава. Това сподели вчера при откриването на международната научна конференция "Бизнесът и образователните технологии - днес и утре" директорът на Международен колеж Албена доц. Тодор Радев. Приветствие към участниците отправи кметът на Добрич Детелина Николова, която изрази увереността си, че форумът ще се превърне в традиционен.
Според доц. Радев и в нашата страна изискванията на бизнеса са толкова големи, че образованието не отговоря на тях. Като пример той посочи туризма. След 1989 г. кадрите били добре подготвени за разлика от базата, която била остаряла. В момента обаче било обратно. "Всяка година в туризма се инвестират над 100 милиона евро. Кадрите обаче започват да изостават" - каза доц. Радев. Според директора на колежа, целта на научната конференция е именно да се търси баланса между развитието на бизнеса и образованието. Очаква се в края на форума да бъдат изготвени и конкретни предложения, както свързани с образованието у нас, така и към работодателите.
В подкрепа на думите на доц. Радев бяха и изнесени данни в пленарния доклад на ректора на Стопанската академия в Свищов доц. Нено Павлов. 38 процента от работодателите заявявали, че кадрите, които наемат отговорят на нуждите им. 46 процента в частните фирми и 26 процента от държавните институции срещали трудности при набирането им. Вторият пленарен доклад на тема "Информационното общество и икономическото образование" бе на доц. Пламен Чипев от Икономическия институт към БАН. Проведе се и кръгла маса "Образование - бизнес: интеграционни процеси" с участие на представители от Търговско-промишлената палата и Регионалния инспекторат по образованието. Днес конференцията продължава с над 30 научни доклада, които ще бъдат изнесени от участниците във форума.

 


Сходни връзки

ОБРАЗОВАНИЕТО ИЗОСТАВА ОТ БИЗНЕСА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.36 секунди