изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 08:17 EEST
Европа сваля качеството на образованието у нас    
Култура Интервю с Жан Пехливанов - мениджър, аранжор и диригент на струнен квартет "Интро", след концерта по повод 24 май в Балчик



- Жан, изпълнението на квартет "Интро" днес е най-значимото музикално събитие за тази година в Балчик. Всъщност защо "Интро"?
- Благодаря! Надявам се, че се е получило добре.
Ами интро...може би от начало, от интродукция, от стъпка към нещо ново.
- Но началото беше преди 4 години. Имате ли вече самочувствие на една зряла музикална формация?
- Вече свирим много зряло. Имаме много концерти. Свирим в Германия, Холандия, Дубай. Днес сме тук в Балчик, утре във Варна, после в София, Златни пясъци...Пловдив - на колела.
- Открихте концерта с парче на "Бонд". Досаден е може би въпросът за приликите с тази група...
- ...той е неизбежен.
- Кое е нещото, което ви отличава и ви прави характерна формация със собствен почерк.
- Това, което ни отличава, е че момичетата от "Интро" пеят. Вече имаме три песни, но в Балчик пуснахме само една, защото има какво да се желае по озвучаването тук на тази сцена. Освен това видяхте, че имаме и брас секция. Първо бяха два тромпета, после дойде и тромбон. Имаме и гайда, но за съжаление колегата днес отсъства. В скоро време ще включим басист, пианист и барабанист - така формацията ще стане пълна.
- Забележителни са аранжиментите на "Интро". Кой ги пише?
- Аранжиментите на групата ги пиша сам.
- През последните години икономиката на страната ни, законите ни - всичко се настройва за работа в условията на бъдещото ни членство в Европейския съюз. Трябва ли това да се случи и на българската култура и образование?
- Ако трябва да бъда искрен, в момента българската култура върви в посока надолу, заради изискванията на ЕС. Нашата образователна система беше на много високо ниво. В момента, в Академията в Пловдив, където аз преподавам, хорариума е намален с близо 1000 часа, за да се приравни нивото с европейските академии. Така няма да има по-висока степен от бакалавър и това е за сметка на часовете по солфеж, по хармония и най-вече - за сметка на студентите.
- Как ви прие публиката в Балчик?
- Доволен съм от публиката, въпреки че исках концертът ни да бъде в по-късен час и да имаме по-добро озвучаване. Бяхме се разбрали с колегите от група "ТЕ" да забием заедно тази вечер, но така решиха организаторите от общината. Мисля все пак, че се получи. http://news.balchik.info
 


Сходни връзки

Европа сваля качеството на образованието у нас | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди