изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 08:06 EEST
БЪЛГАРИЯ Е ДОБРЕ ПОЗНАТА КАТО ТУРИСТИЧЕСКА СТРАНА В ШВЕЦИЯ    
НовиниКаза в интервю за НДТ Илия Илиев, българин, живеещ в скандинавската страна

- Г-н Илиев, разкажете за себе си. Как стана така, че се установихте в Швеция?
- Аз съм роден в София. Футболист съм, възпитаник на школата на "Левски". Играл съм в юношеската формация на този отбор, след което в "Академик" - София, откъдето заминах в началото на 1986 г. в Швеция. През 2000 г. бях за кратко спортно-технически директор на ЦСКА и съветник на собственика на клуба Веселин Божков. В Швеция първоначално се установих като треньор. В момента съм изпълнителен директор на отбора по футбол в Хагфош и съм директор на спорта в града.
- На 24 май, когато е празникът на град Балчик, Вие - заедно с кмета на крайморската община г-н Красимир Михайлов, подписахте договор за сътрудничество между Хагфош и Балчик. Чия беше инициативата, как се стигна до подписването му, разкажете малко повече - какви ще са първите прояви в рамките на този договор?
- Аз много харесвам и имам слабост към Балчик и региона, дори имам вила в Албена. Инициатор на идеята за подписване на този договор съм аз. Хагфош е с големината на община Балчик - там живеят около 25 хил. души, а самият град наброява около 16 хил. жители. Договорът ни с Балчик е по един проект, чийто ръководител съм аз и сътрудничеството ни ще бъде в областта на бизнеса, културата, образованието. Що се отнася до това, какви ще са първите съвместни мероприятия в рамките на договора ни - нося писмо от кмета Красимир Михайлов до кмета на Хагфош Микел Далквист, с което колегата му го кани на закриването на летния туристически сезон през септември. Предвижда се още българска делегация да посети Швеция, в областта на образователната система ще бъде обменян опит. Аз ще отнеса със себе си видеокасета, в която се представя българската култура и в частност Балчик. В областта на инвестициите се предвижда да бъде изградена жилищна сграда, съвместно с община Балчик и много други инициативи.
- Срещнахте се и с областния управител на област Добрич Иван Иванов. Каква бе темата на разговора?
- Областта, в която се намира Хагфош, се нарича Вернан, а областният център - Карлстад. Идеята, която обсъдихме с областния управител, е подписването на един такъв договор за сътрпудничество и на областно ниво.
- Разкажете малко за област Вернан.
- Тази област е най-големия ловен резерват на територията на Швеция. Освен това, в нея са представени всички големи шведски концерни и техни дъщерни фирми - сред тях са "Ериксон", високотехнологичният концерн WM Data, "Уде Холм", който произвежда високотехнологична шведска стомана. Друго, което малко се знае по света е, че Швеция е трета в света, след Русия и Канада, по дърводобив. Във Вернан е много силно развита и горската индустрия.
- Известна ли е България в скандинавската страна и трудно ли е един българин да успее в чужда държава?
- България е много позната в Швеция - предимно като туристическа дестинация. Много шведи идват като туристи у нас, привлечени от много добрата леглова база, високото качество на туристическото обслужване и разнообразните услуги и не на последно място от добрата цена. Що се касае до успеха - смятам, че и у нас човек трябва да се докаже.
 


Сходни връзки

БЪЛГАРИЯ Е ДОБРЕ ПОЗНАТА КАТО ТУРИСТИЧЕСКА СТРАНА В ШВЕЦИЯ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.12 секунди