изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 10:14 EET
МЛАДИТЕ ХОРА ИМАТ НУЖДА ОТ ШАНС, НЕ ОТ ПОМОЩ    
Парламент

Интервю с Николай Камов, водач на листата на Коалиция за България в Добрички избирателен район, председател на Политическо движение Социалдемократи



- Повечето социолози прогнозират убедителна победа за Коалиция за България. Как ще коментирате тази нагласа у българина и с оглед на предстоящото ни членство в Европейския съюз?

- След 8 години дясно управление, съвсем естествено е обществените настроения да търсят лявата алтернатива. Но не само това. През 15-те години на българския преход за избирателите би следвало да няма особени съмнения в това кой колко струва и може на политическата сцена. Всички партии бяха по някакъв начин ангажирани с властта и около нея. И хората знаят какво им донесе това. Левицата отдавна излезе от своята криза и стъпка по стъпка убедително печели обществено доверие. Началото на този процес бе поставено със спечелването на президентските избори от Георги Първанов. Днес това е политикът с най-голямо доверие и най-яркия пример за способността на левицата да излъчи държавник. На местните избори миналата година бе затвърден успешния ход на лявото. На предстоящите парламентарни избори ние наистина имаме най-големи шансове да спечелим. Същевремено по никакъв начин не следва да подценяваме съперниците в тази борба. Поради това влизаме в кампанията със самочувствието на първа, но не и на вече спечелила политическа сила.

- Какви ангажименти поема коалицията и лично Вие, като водач на листата, към избирателите?

- Ние поемаме 10 ангажимента пред българските избиратели, а именно:

  • Гарантиране на националните интереси при присъединяването ни към ЕС.

  • Постигане на ускорен и устойчив икономически растеж (от 6% през 2006 до 8% през 2009)

  • Увеличаване на заетостта с не по-малко от 240 хил.нови работни места и намаляване на безработицата под 10%.

  • Значително увеличаване на доходите до 2009 г., като минималната работна заплата в държавния сектор достигне 270 лв., а средната – 600 лв.

  • Гарантиране на равен достъп до качествено образование. Постигане и поддържане на европейски образователни стандарти. От следващата година средствата за образование да се повишат до 5% от БВП с тенденция до 2009 г. делът им да достигне 5,8%. Разходи за научноизследователска и развойна дейност – 2% от БВП за периода до 2009 г. при равнопоставеност между частни и държавни разходи.

  • Гарантиране правата на всеки български гражданин за достъпно и качествено здравеопазване. Средствата за здравеопазване да се увеличат до 6% от БВП през 2009 г.

  • Предприемане на радикални мерки срещу престъпността и корупцията. Съдебна реформа, осигуряваща бързо, ефикасно, прозрачно, справедливо и достъпно правораздаване.

  • Намаляване на регионалните диспропорции. Динамично развитие на регионите.

  • Модернизиране на въоръжените сили. Изграждане на способности за отбрана в съответствие с националните приоритети, интереси и възможности. Пълноценно интегриране в евроатлантическите системи за сигурност и отбрана.

  • Укрепване на държавността, развитие на националната и културната идентичност.

- Младите хора продължават да напускат страната. Каква политика им предлагате?

- Преди всичко искам да отбележа, че политиката за младежта е приоритетен въпрос за Политическо движение Социалдемократи от самото му създаване. Ние предложихме и успяхме да постигнем решение на Народното събрание през пролетта на 2002 година, всяко българско правителство да бъде задължено да внася годишен доклад за младежта в българския парламент. Изпълнението на това решение от сегашното правителство не може да ни удовлетвори, но с акцента, който Коалиция за България поставя в платформата си за младите, ние, убеден съм ще покажем на българската общественост колко продуктивна може да бъде тази европейска практика. Мисля, че младите хора не се нуждаят толкова от помощ, а от шансове. Равенството на шансове е фундаментална ценност на социалдемокрацията и ние ще се стремим да го постигнем. Това няма да стане изведнъж, но постепенно ще трябва да променим ситуацията, в която дълбоките социални неравенства у нас да правят невъзможна изявата на талантливи млади хора. Тези въпроси за мен са приоритетна задача. - Като специалист в областта на международните отношения бихте ли очертали накратко необходимите промени във външната политика след изборите?

- Наистина промени са необходими, защото България постигна двете основни стратегически цели - членството в Европейския съюз и НАТО. Същевремено ние ще запазим и продължим всичко постигнато досега и ще работим за утвърждаването на България като последователен, надежден и предвидим партньор в НАТО и ЕС. Ще активизираме регионалното сътрудничество, отношенията със САЩ и Русия, страните от ОНД, с традиционните и нови партньори на България в Близкия изток, Азия, Африка и Латинска Америка.

 


Сходни връзки

МЛАДИТЕ ХОРА ИМАТ НУЖДА ОТ ШАНС, НЕ ОТ ПОМОЩ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди