изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 03:02 EEST
БЪЛГАРИЯ ВЕЧЕ Е ЕВРОПА    
Парламент

Зам.-председателят на НДСВ и водач на листата за Добрички избирателен район Даниел Вълчев пред НДТ



- Г-н Вълчев, Вие сте достатъчно популярен сред избирателите от Добричка област като председател на Парламентарната комисия по евроинтеграция. Но мнозинството добруджанци биха искали да знаят повече за човека Даниел Вълчев, който ще ги представлява в Народното събрание. Бихте ли споделили какви лични интереси имате извън политиката, когато имате свободно време - колкото и малко да е то, с какво го запълвате?

- Не знам какво интересно бих могъл да кажа за себе си. Аз съм от Варна, завършил съм 4-та езикова гимназия там, след това юридически факултет на Софийския университет. След това кандидатствах аспирантура преди 2001 г. и до ден днешен съм преподавател, доцент съм в юридическия факултет. Преподавам обща теория на правото и политически и правни учения. Женен съм, имам две дъщери. Обичам да спортувам - плувам, играя от време на време тенис, разхождам си кучето, имам 2-годишна немска овчарка, казва се Марс. И трябва да призная, че напоследък нямам много свободно време, за съжаление. Запален съм по водните спортове и най-вече по гмуркането.

- Вие сте израсъл във Варна и имате впечатления с какво име се ползваше житницата на България - Добричка област преди години. Хората очакват от Вас, като техен народен представител, да се заемете с възраждането на Добруджанския край. В този смисъл, какво искате да им кажете?

- Бих казал, че Добричка област има няколко много важни възможности, които при добро управление могат да доведат до много бързо развитие на областта и, разбира се, на увеличаване на богатството на хората, които живеят тук. Първо - бих искал да подчертая значението на селското стопанство през следващите години. Всички знаят, че България от известно време ползва една от предсъединителните програми САПАРД, по която и в Добричка област има реализирани сериозни проекти. Ще дам за пример само млекопреработвателното предприятие “Фама”, което заедно с моите колеги посетихме миналата седмица. Тези възможности не само няма да намаляват, а тепърва ще се увеличават. На всички, предполагам, е известно, че около половината от целия бюджет на ЕС отива за дейности, свързани с развитието на селското стопанство. И след 1 януари 2007 г. достъпът до тези фондове значително ще се улесни. Тези фондове обхващат както преките селскостопански плащания, така и развитието на инфраструктурата, свързана със селското стопанство, а и инфраструктурата въобще в земеделските райони. Така че голямото предизвикателство, в т.ч. и пред българите от Добруджа, които се занимават със селскостопанска дейност, е в това ние да сме подготвени да усвоим тези средства. Всички ще се убедят, че само за няколко години много значително ще се промени животът на хората. Второ - бих искал да изтъкна възможностите, които Добричка област има в сферата на туризма. Известно е, че един от най-хубавите български курорти е на територията на областта. Но според мен, със значителни усилия трябва да бъде направено и така, че Балчик, Каварна и Шабла и цялото Северно крайбрежие на България да придобият един много по-съвременен, по-европейски вид. Интересът вече е значителен, той тепърва ще нараства - и от страна на чужди инвеститори, и от страна на български инвеститори. И в тази област мисля, че ако бъдат положени необходимите усилия само за няколко години ще реализираме един много засилен наплив на туристи. А известно е, че това е една от индустриите в България, в които се влага много и която носи много голям приход за страната като цяло. И трето, разбира се, нищо от това не е възможно, още по-малко развитието на туризма, ако не разполагаме с една модерна инфраструктура. Имам предвид, както инфраструктура в класическия смисъл на думата, т.е. пътища, водоснабдителна система, канализация и т.н.т., така и инфраструктура в съвременния смисъл и преди всичко комуникационни технологии. Тук ще дам пример само с необходимостта не само всички български училища, но и всички други научни и културни институции да бъдат свързани с бърз по възможност широколентов интернет, така че независимо човек къде живее да има възможност да се до докосне постиженията на съвременния свят.

- Листата на НДСВ за Добрички избирателен район, утвърдена от Политическия съвет на партията, е твърде различна от разпространяваните преди това слухове. Според мнозина, не е изненада и вторият в нея - сегашният народен представител Енчо Малев. Какви бяха критериите, по които бяха издигнати следващите личности в листата?

- Всички знаят, че преди избори винаги има най-различни слухове, твърдения, предположения. В случая с НДСВ обаче начинът, процедурата, по която бяха определени не само водачите, но и участниците в листите, беше предварително известна и тя е уредена в нашия устав. Това става по предложение на нашия лидер с одобрение на Политическия съвет. Искам да подчертая, че и по отношение на водача на листата, и по отношение на цялата листа, това решение беше единодушно. Ние сме се стремили да съчетаем хора с няколко различни характеристики. От една страна това да бъдат нови лица за региона или нови лица въобще за политиката. Искам да обърна внимание, че и г-жа Мима Василева, и г-жа Евгения Георгиева правят първи крачки в публична политическа дейност. Въпреки че г-жа Василева от известно време е председател на Общинския съвет в Каварна, на национално равнище това е нейна първа изява. Същевременно пък бихме искали да съчетаем от една страна хора, които са добре известни в региона, каквато е по-голямата част от хората в листата, с лица, които имат вече някакво национално присъствие. С което пък сме се стремили да покажем, че работата в Народното събрание е съчетание между две неща. От една страна хора, които да милеят за този край на България, от който са избрани, да помагат за развитието на местните дейности, на местната инфраструктура, развитието на специфични регионални политики. И от друга страна да не забравяме, че Народното събрание е не просто съвкупност от хора, идващи от определени краища на страната, а това е една национална институция, в която се създават законите, т.е. основните правила за поведение, по които живее цялото общество. Не знам дали сме успели, аз лично считам, че сме успели, но каква е оценката на добруджанци, това ще разберем на 25 юни.

- Ако представим кандидатите на НДСВ от Добричка област, какъв акцент бихте избрали за всеки конкретно?

- Трудно ми е да дам характеристика на всеки един от колегите, но тъй или иначе всеки един от тях има своя професионална биография. Известно е, че г-н Малев е предприемач, той е ръководител на едно от големите предприятия в Добричка област “Добруджански хляб”. Г-жа Георгиева е един от големите медици в областта с много голям стаж, както в областта на медицината, така и в областта на различни социални практики, свързани с медицината. За всеки би могло да се каже по нещо, ние ще имаме възможност, надявам се съвсем скоро, да представим официално листата, така че всеки един от колегите ще може да каже нещо повече за себе си.

- Очаква ни един изключително важен вот. С него българите ще решим не само кой ще управлява страната и кой ще създава нови закони, а и успешно ли ще стартираме в обединена Европа, запазвайки националната си идентичност. В тази посока кои са гаранциите в предизборната програма на НДСВ?

- Аз съм съгласен с тази оценка, следващото управление, каквото и да е то, ще бъде изправено пред голямото предизвикателство да направи последните крачки по пътя на България към членството и към ЕС, до голяма степен ще има ангажимента окончателно да подготви страната за 1 януари 2007 г. Така че никак не е маловажно какво ще бъде управлението през тези години, още повече, че не само до 1 януари 2007 г., но и първите няколко мисеца и години на членство в ЕС ще бъдат от изключително значение. От това ще зависи дали ние ще успеем да се впишем сред другите държави членки, дали ще успеем да използваме тези големи икономически възможности, които членството ни дава. Аз бих казал, че не бих си позволил да правя някаква типична агитация, въпреки че започна вече предизборната кампания. Но ще кажа само, че много е важно хората да разберат колко важно е да гласуваш. Да упражниш гласа си независимо в подкрепа на коя политическа сила и на кои нейни представители, защото при всички случаи негласуването означава пак да се подкрепи една или друга политическа сила. Обществото никога не остава без управление, в този смисъл аз бих призовал всички да гласуват и да си дават сметка, че от този избор ще зависи по какъв начин ще се развива и страната, и Добруджа през следващите няколко години. Това, което отличава НДСВ от другите политически сили, е, че ние сме управляваща политическа формация, което пък ще рече, че за разлика от всички, които обещават едно или друго нещо, ние сме хората, които можем да кажем и да покажем какво сме направили през тези 4 години. Даваме си сметка, че не всичко, за което имахме амбиция да постигнем, сме го постигнали, може би сме правили и грешки и сигурно е така, но мисля че не малко неща се направиха. Всички сме свидетели на голям и устойчив икономически ръст, на плавното намаляване на данъците, на стабилизирането, ако щете на нормализирането на живота в много области, общото намаляване на престъпността, подобряването на инфраструктурата и т.н. Нашата амбиция през втория мандат на НДСВ, ако получим доверието на българите, е да превърнем успехите на страната в личен успех на всеки един от нас. Високият икономически ръст да се превърне във високи доходи и висок стандарт за българите.

- Голяма част от сънародниците ни, имащи право на глас, споделят тревогата си от реформите в две сфери - здравеопазването и образованието. Какво предвижда управленската програма на НДСВ по отношение на тези две подчертано социални сфери?

- Действително и образованието, и здравеопазването са много ключови сфери за общата оценка на ситуацията в едно общество. За никого не е тайна, че през последните 15 години и образованието, и особено здравеопазването се оказаха в някаква степен недооценявани като управленски приоритети. Ще започна с образованието. Считам, че за първи път от година и половина в България усилено се говори за образование, но за разлика от другите политически сили, които главно говорят, позволявам си да кажа, че НДСВ направи не малко неща. Въпреки това си даваме сметка, че много неща останаха нерешени, както от гледна точка на социалния статус на българския учител и преподавател във висшите учебни заведения, така и от гледна точка на самата структура и организация на образователния процес. Това, което ни кара да бъдем оптимисти и да считаме, че заслужаваме да получим доверие и в тази област, е обстоятелството, че за първи път в България от няколко години има достатъчен финансов ресурс, за да се инвестира в образованието. И то не само в създаването на компютърните кабинети, снабдяването на българските училища с високоскоростен интернет, осигуряването на училищни автобуси за средищните училища, различни социални дейности, безплатните учебници до 4 клас, закуските за малките ученици и т. н. т. Също така имаме амбицията да дадем път на модернизацията и на структурата на средното образование, връзката му с висшето образование и, разбира се, връзката на висшето образование с науката. Най-просто, за да не бъда отегчителен, ще кажа, че ние считаме, че е крайно време държавата да дефинира до къде е нейната намеса в образованието и от къде гражданското общество трябва да започне да се самоорганизира. Държавата в никакъв случай не трябва да се изтегля от образованието, тъкмо напротив. И на второ място - да се въведат ясни критерии за оценка на учебните заведения. Както и критерии за оценка на труда на учителите, така че учебното заведение, което може да създаде престиж, да умее да привлече добри преподаватели, да бъде съответно финансирано в по-голяма степен. И, разбира се, онези от учителите, които полагат по-големи усилия и за самоусъвършенстване, и от гледна точка на работата им с учениците, да бъдат стимулирани по един подобаващ начин. Но като цяло считам, че ние продължаваме да сме в дълг към учителите и преподавателите, а без съмнение това са хората, без които никаква модернизация в образованието не може да стане. Така че едно от първите неща, които трябва да се направят още в началото на нашия мандат, е създаването на система за създаване на достоен социален статус на българския учител, в това число, разбира се, на първо място на икономическия статус.

- Социалната политика се определя от много наблюдатели като една от успешните в 4-годишното управление на НДСВ. Многократно е споделяно, че, например, програмата "От социални помощи към осигуряване на заетост" е заимствана от Ирландия. Това е и европейската държава, която от най-бедна с влизането си в ЕС от около 15 години се превърна в най-развиващата се. Както още ще пренесе НДСВ от ирландския опит?

- Действително Ирландия при влизането си в ЕС беше една от най-бедните, да не кажа най-бедната европейска държава и само за няколко години тя успя да направи изключително голям икономически ръст. Това се дължи главно на инвестиции в образованието, в квалификацията. България подобно на Ирландия е страна, разбира се, с прекрасна природа и с прекрасни хора, но все пак не много богата на природни залежи и в този смисъл инвестициите в хората, в човешкия фактор е от първостепенно значение. Между другото и целият свят върви натам, че все по-голяма част от принадения продукт на обществото се дължи на високоинтелектуални дейности, на високоспециализиран труд, а не просто на труд в класическия смисъл на думата. Аз за това съм и оптимист по отношение на развитието на България, защото нееднократно сме доказали и в миналото, а и днес, че българските млади хора и българите като цяло сме много креативни, трудолюбиви и това ще даде отражение при влизането ни в Европейския съюз. Това, което можем да научим не само от Ирландия, но и от другите държави, които са се присъединили преди не чак толкова много време в ЕС, е, че трябва да умеем да управляваме фондовете и парите, които идват от ЕС, да ги влагаме за дейности, които наистина са полезни за обществото. Да имаме много силен контрол върху изразходването на тези фондове, и, разбира се, да създадем такава система за информация относно възможностите, които тези фондове дават, тъй че всички предприемчиви българи да могат да се възползват от тях. Това пък ще даде възможност за онези, които по една или друга причина, на които вече възрастта им не им позволява или пък образованието, или просто така им се е стекъл животът и нямат много възможности да са инициативни и предприемчиви, да получават такива възнаграждения, било под формата на пенсии или заплати, или на някакви социални плащания, да имат един достоен живот.

- Г-н Вълчев, много от анкетите, правени с млади хора показват, че много от тях искат да напуснат България. С какво ще ги задържите да се реализират тук?

- Считам, че този процес преживя своята пикова точка. Вече не само че не са чак толкова много младите хора, които напускат страната, за да търсят препитание на друго място, напротив, като че ли се забелязва от няколко години обратният процес. Мнозина българи се връщат в страната, защото възможностите, които дава България в момента, според мен, са по-добри от възможностите, които дава едно добре структурирано и донякъде консервативно общество, каквито по дефиниция са западните. За това аз считам, че младите българи са съвсем наясно с предизвикателствата пред тях. Надявам се, че ако не на всички, то на по-голямата част вече е ясно, че няма нужда да напускат България и да ходят в Европа, защото България вече е Европа. Тя географски и културно винаги е била Европа, но и като стандарт на живот, и като условия на живот България все повече става европейска страна.

- Добруджанци се интересуват каква предизборна кампания ще води НДСВ - на конфронтацията с останалите политически сили или кампания на градивния дебат?

- Е, този въпрос е до някъде риторичен. НДСВ е политическата сила, която винаги не само се е обявявала, но ефективно е работила против противопоставянето. НДСВ е политическата сила, която на практика сложи край на двуполюсния модел, на противопоставянето и като хора не сме близки до разбирането за агресивност, отрицание на другия. Напротив, всички знаят, независимо от това, че НДСВ спечели половината от мандатите в 39-тото НС, веднага започнахме още след изборите на 17 юни 2001 г. преговори с две от 3-те политически сили, а именно със СДС и ДПС за съставяне на един широк коалиционен кабинет. Няма съмнение, че коалиционната култура ни е присъща. Все пак обаче трябва да имаме предвид, че това не означава да се заличават различията между отделните политически сили и да не може да се направи разлика между онези, които имат не само амбицията, но и възможността да управляват страната по начин, че тя да се развива бързо, устойчиво и в интерес на нейните хора, от онези, които са склонни главно да демагогстват и главно да сипят празни обещания. Ако нещо ни отличава от другите политически сили, това е, че ние сме показали, че можем не само да правим планове, програми, но също така и да ги изпълняваме. Докато други политически сили и в частност нашия основен конкурент - социалистическата партия, имат зад гърба си, да не кажа два катастрофални, но все пак два твърде неуспешни опита за управление. Казвам това не само, защото мачът ще се играе между НДСВ и БСП, не за да обидя по някакъв начин колегите от БСП, между които, разбира се, има много добре подготвени и много сериозни хора. Но за да изтъкна, че не е достатъчно само да имаш желание, или ако трябва да цитирам големия българския класик Николай Хайтов: “Едно е да искаш, друго е да можеш, а трето и четвърто да го направиш”. За разлика от БСП, които главно искат, ние и можем, и го правим.

- За колко мандата в Добрички избирателен район ще работи НДСВ?

- НДСВ и в Добрич, и в цялата страна работи за това и след изборите да бъде първата политическа сила.

 


Сходни връзки

БЪЛГАРИЯ ВЕЧЕ Е ЕВРОПА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.13 секунди