изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 18:40 EEST
"НИКОЙ НЕ ПОМНИ ТОЧНО КАКВО Е СТАНАЛО ОТ 1 ДО 3 СЕПТЕМВРИ В УЧИЛИЩЕТО В БЕСЛАН"    
ТуризъмКаза на пресконференция вчера в Албена педиатърът Лариса Кузнецова, която придружава групата от деца и родители от Беслан, пострадали по време на терористичния акт


От 23 май "Албена" АД е любезен домакин на 81 деца от град Беслан. В групата, която наброява общо 129 души, като в нея са включени още родители, загубили дете, както и деца, останали без брат или сестри. В групата има също и педиатър - д-р Лариса Кузнецова. Ръководител на групата е Жанета Кцоева.
"Благодарим на всички за това, което правят и направиха за нас" - каза ръководителят на групата Ж. Кцоева и добави - "Ландшафтът на вашето Черноморие напомня многонашата република. Все пак тук е по-топло. Децата полчават много положителни емоции и се чувстват като у дома си. Те дори се къпят в морето, макар че температурата на водата е 12 градуса, но за нас не е студено. Къпят се в басейните в комплекса, играят различни игри".
"Инициативата за посещението на групата в България е лично на посланика на Република България в Москва Илиян Василев. Веднага след трагичните събития, разиграли се в Беслан той е потърсил представителството на нашата туристическа компания, която е най-голямата в страната, за да организираме пътуването. По време на тазгодишната туристическа борса в Москва допълнително бяха уточнени подробностите около пребиваването ни в Албена, като се спряхме престоят ни да бъде в началото на туристическия сезон" - каза Димитър Стоянов - представител на "Солвекс".
Първоначално всички деца без значение с или без травми бяха в силен шок, имаха т.нар. синдром на стресово състояние. Тези от тях, които имаха тежки черепно-мозъчни травми, травми на гръбначния мозък, огнестрелни рани и увреждания на нервната система бяха настанени в специализирани клиники в Ростов на Дон и Москва. След ноември, декември миналата година благодарение на добрите грижи и високите технологии в специализираните клиники децата започнаха да се възстановяват. Към днешна дата няма такива, които да са с особени отклонения. С тях непрекъснато работят психолози, разработена е цялостна дългосрочна програма, в която освен тях са включени още и деца, останали без братя и сестри, които са били в училището, както и родители, загубили дете. Благодарим на всички, които ни оказват помощ при възстановяването им. Групи от пострадали деца посетиха страни като Испания, Германия, Чехия, Израел, Канада, Словакия, Англия и Черногорието, а сега сме тук - в България. Възможността да пътуват и да събират нови емоции и впечатления е много важна за тях, тъй като те всички са на възраст от 9-14 години, когато децата са много любознателни и това им помага за психологическото възстановяване. Това, което можем да кажем още е, че никой от тях не почни точно какво е станало през периода 1-3 септември 2004 г. Психиката на човек е много сложна и твърде индивидуална и никой не може да даде гаранция, кога може да се отключи всичко преживяно от всеки един от тях, затова се старем да направим максималното" - разказа педиатърът д-р Лариса Кузнецова.
Независимо от пътуванията си децата са посещавали училище. Израелски психолози са препоръчали по-бързото им връщане в нормална среда, като един от най-добрите начини за тяхното възстановяване.
Първата седмица от престоя на групата е в Албена, като дружеството е поело изцяло издръжката им по време на пребиваването по формулата "Всичко в цената". "Една толкова голяма компания като нашата със социална политика може да си позволи. Много бяха тези, които изявиха желание и се радвам, че успяхме ние да приемем децата" - каза търговският директор на комплекса Маргита Тодорова.
След престоя си в Албена децата ще бъдат разделени на две групи - едната група ще бъде една седмица в база на "Главболгарстрой" в Аркутино, а другата - през това време ще почива в Китен в база на министерството на здравеопазването. Част от екскурзиите и мероприятията са поети от Министерството на образованието и науката. "Албена автотранс" осигурава транспорта на децата.
 


Сходни връзки

"НИКОЙ НЕ ПОМНИ ТОЧНО КАКВО Е СТАНАЛО ОТ 1 ДО 3 СЕПТЕМВРИ В УЧИЛИЩЕТО В БЕСЛАН" | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.15 секунди