изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 11:00 EEST
В ДОБРИЧ ПРОВЕДОХА СЪСТЕЗАНИЕ ПО ОРИЕНТИРАНЕ    
Спорт

На 28 май - послучай спортния празник на Хуманитарна гимназия "Св. Св. Кирил и Методий", бе проведено състезание по ориентиране. В подготовката и провеждането на състезанието активно участие взеха Сава Къндев, Красимир Ненов, Смилен Трифонов, Димка Пройнова, Станка Костадинова, Бончо Станчев и Виталий Марчев.



"За първи път едно училище в град Добрич има карта на собствения си двор, където играят учениците, изготвена специално за обучение, тренировки и провеждане на състезания по ориентиране. Тя беше изработена от специалисти на Спортен клуб по ориентиране "Добротица" (Добрич), които организираха и провеждането на състезанието. Спонсор за направа на картите и за наградите беше Георги Георгиев, баща на Преслава Георгиева.

Общо в състезанието взеха участие 53 ученици от 3, 4 и 5 класове, разделени на момчета и момичета. Някои от тях бяха участвали в състезания по ориентиране в градския парк, други в откритите стартове "Зелена седмица" в края на април, но много от учениците взеха карта за пръв път в ръцете си. Колкото и лесно да изглежда да се ориентираш в двора, в който с години си играл, да намерят своите контролни точки се оказа непосилна задача за много състезатели. Те имаха за задача да намерят по 5 контролни точки (КТ) по маршрути с дължина от 250 до 350 метра. В двора на училището бяха разположени общо 16 КТ и много от състезателите бяха перфорирали грешни КТ, за което получиха по 5 минути наказателно време за грешна КТ и останаха назад в класирането.

"Важното е, че по време на спортния празник имаше стотици деца и учители, които гледаха с интерес как бягат участниците. След състезанието на всички беше ясно, че това е една много интересна игра, за която се изискват добро бягане и умение да разпознават по картата къде се намират КТ, които търсят. С провеждането на това състезание се положи начало за практикуване на един масов спорт, за който обучението и участието в състезания може да започне още от първите класове в училище. СКО "Добротица" Добрич може да направи карти на всички училища, които искат техните ученици да се учат на ориентиране с карта и компас, и да участват в състезания. В ХГ "Св.Св. Кирил и Методий" са готови още от есента да започнат обучение" - допълни К. Ненов. Всички състезатели в спортната проява са получили материални награди, научи още НДТ.

 


Сходни връзки

В ДОБРИЧ ПРОВЕДОХА СЪСТЕЗАНИЕ ПО ОРИЕНТИРАНЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди