изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 02:31 EET
"РЕСПЕКТИРАНА СЪМ ОТ ПАМЕТНИТЕ ЗНАЦИ В БЪЛГАРИЯ ЗА ГЕРОИТЕ НА ОСВОБОДИТЕЛНАТА ВОЙНА"    
НовиниКаза пред журналисти Катерина Гурко - внучка на легендарния  от руско-турската освободителна война ген. Йосиф Гурко. Тя за първи път идва в България и по време на визитата си получи снимки на своя дядо от Освободителната война в с. Горна Студена. Кметът на Добрич Детелина Николова й подари диск с най-хубавото от Добрич и Добруджа и покривка с български шевици

Внучката на генерал Йосиф Гурко, участвал в руско-турската освободителна война през 1877-1878 година, Катерина Гурко за първи път на 70 години посети България. По време на визитата си тя дойде и в курорта "Албена", където взе участие в здравен форум, организиран от фондация "МОСТ" /"Медии, Общество, Семейство, Традиции"/ с председател Юлия Пискулийска.
Пред журналисти Катерина Гурко заяви: "Респектирана съм от паметните знаци в България за героите от Освободителната война". Тук, в нашата страна тя разбрала за първи път, че баща й, също руски генерал, Василий Гурко е посетил България през 1933 година. Генералската внучка е дала монашески обет, като е приела името Мария, и сега се чувства гражданин на света. Тя сподели още, че иска хората да живеят в мирни, топли и сърдечни отношения. "Научих руски от майка си, макар че тя е французойка, тъй като баща ми е починал едва като съм била на година и половина и почти не го помня. Много ми липсва това, че не съм общувала с него. Всичко, което знам за него, е от разказите на майка ми. След края на Втората световна война заедно с майка ми и сестра ми се преместихме да живеем в Мароко, където има голяма руска колония. Там завърших биохимия и преподавах този предмет в института по хигиена в столицата на Мароко Рабат" - разказа още матушка Мария. По-късно семейството се мести във Франция, като се установява в Париж. До 2000 година Катерина Гурко работи във френското министерство на здравеопазването. За всеотдайната й работа през 1997 г. президентът на Франция Жак Ширак я награждава с орден за работата й в сферата на здравеопазването във Франция и Мароко.
За първи път Катерина Гурко посещава тогавашния СССР през 1983 г. и дава монашески обет в Минск, като е ръкоположена от митрополит Филарет - тогава изпълняващ външни връзки на московската патриаршия. Оттогава матушка Мария посещава Русия на всеки две години. През 1985 година за първи път посещава Тверн, където е било имението на бащината й фамилия Гурко. Със съжаление Катерина Гурко разбрала, че през годините на съветската власт намиращата се на територията на имението църква и костница, където са били костите на баба й и дядо й, е била превърната в спортна зала. "Сега вече църквата е възстановена, като храмът се казва св. Йосиф" - добави още К. Гурко. Част от него ще бъде превърната в музей, където ще бъде изложена историята на фамилия Гурко.
По време на форума генералската внучка се срещна и с кмета на Добрич Детелина Николова, която й подари за спомен диск с най-хубавото от Добруджа и Добрич, както и покривка с българска шевица. Сестра Мария върна жеста, като подари на градоначалника ни пъстър шал. Със себе си матушка Мария ще отнесе още и икона на Божията майка, която й бе подарена от кмета на Варна Кирил Йорданов.
 


Сходни връзки

"РЕСПЕКТИРАНА СЪМ ОТ ПАМЕТНИТЕ ЗНАЦИ В БЪЛГАРИЯ ЗА ГЕРОИТЕ НА ОСВОБОДИТЕЛНАТА ВОЙНА" | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди