изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 13:48 EEST
ЕКОМИНИСТЪРЪТ ДОЛОРЕС АРСЕНОВА ОТКРИ ВРЕМЕННА МОБИЛНА ЛАБОРАТОРИЯ ЗА ОБСЛЕДВАНЕ НА МОРСКИТЕ ВОДИ В АЛБЕНА    
ТуризъмМинистър Арсенова връчи грамота на изпълнителния директор на "Албена" АД Красимир Станев за осъществения проект и разкритата екопътека в резерват "Балтата"

В съботния ден в Албена официално министърът на околната среда и водите Долорес Арсенова откри мобилна временна лаборатория за обследване на морските води. На откриването присъстваха депутатите от 39-ото НС Даниел Вълчев и Енчо Малев, областният управител на Добрич Иван Иванов, кметът на Добрич Детелина Николова, изпълнителният директор на "Албена" АД Красимир Станев, финансовият директор на дружеството Ивелина Грозева, директор "Експлоатация" Иван Калинков и много други. "Тази лаборатория е в рамките на проект "Интегриран мониторинг на българското Черноморско крайбрежие между Дуранкулак и Резово". Проектът е българо-румънски и се финансира от европейската програма ФАР" - каза пред журналисти началникът на Регионална лаборатория - Варна, Дарина Бангиева. Целта е да се уеднакви мониторингът на водите в Черно море в България и Румъния, като същевременно бъде съобразен с европейските екологични изисквания. Мобилната лаборатория, която през летния период от юни до септември ще бъде позиционирана в близост до ресторант "Боряна" и ще дава ежеседмични бюлетини за състоянието на морската вода, е на стойност 100 хил. евро, а стойността на целия проект е 1 500 хил. евро, добави още Д. Бангиева. "Лабораторията  ще следи нивото на кислорода, биогенните елементи. Оборудването е на водещи европейски фирми. Бюлетинът ще бъде изнасян на самата мобилна лаборатория на три езика, а също така и на сайта на курорта "Албена", за да могат туристите да следят качеството на водата. Общо трима души ще работят в нея" - добави още Д. Бангиева. В рамките на проекта е разработен мониторингов план на Черно море, включващ едно-милната и дванадесет-милната зона, от които се взимат проби на различни дълбочини.
Министърът на околната среда и водите Долорес Арсенова приветства всички и заяви, че това е още една успешна крачка, която ни приближава към Европейския съюз. "Това е едно успешно начало в областта на екологията за Добричка област и тук искам да изкажа благодарността си към председателя на парламентарната комисия по Евроингерация в 39-ото НС Даниел Вълчев, който оказа сериозна подкрепа по време на защитата на проекта пред Европейската комисия по околна среда" - каза още Д. Арсенова. Екоминистърът пожела на ръководството на курорта много слънце, но от време на време и малко дъжд, за да върви и бизнесът на кмета на Добрич Детелина Николова. След това тя, заедно с Д. Вълчев, преряза официалната лента, като малко парче от трикольора Долорес Арсенова лично връчи на изпълнителния директор на туристическото дружество Красимир Станев. Преди да завърши официалната част министър Арсенова връчи диплом на Красимир Станев за реализираната екопътека в резерват "Балтата". През този сезон гостите на Албена ще имат възможността да отидат на разходка с лодка, като маршрутът им ще минава през резервата. Така всички ще могат да видят уникалната природа и да се насладят на красотата й. От своя страна Красимир Станев благодари и заяви, че дружеството ще продължи работата си по опазването на природата и нейното обогатяване, като същевременно ще се постарае да я направи достояние на все повече гости на страната. Пред гости и журналисти бе направена първата проба на морската вода от новата мобилна лаборатория, като само за минути бяха изнесени резултатите - температурата бе 18 градуса по Целзий, наличието на кислород 77 %, а всички останали показатели - далеч под нормата.
По-късно пред журналисти Д. Арсенова заяви, че България вече е преодоляла първите проблеми по отношение на екологията е вече у нас се говори все повече за околна среда. Тя добави още, че за възстановяването и поддържането на околната среда у нас са необходими 9 млрд. евро.
 


Сходни връзки

ЕКОМИНИСТЪРЪТ ДОЛОРЕС АРСЕНОВА ОТКРИ ВРЕМЕННА МОБИЛНА ЛАБОРАТОРИЯ ЗА ОБСЛЕДВАНЕ НА МОРСКИТЕ ВОДИ В АЛБЕНА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди