изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 13:52 EEST
МЕТЕОРОЛОГИЧНА ПРОГНОЗА ЗА МЕСЕЦ ЮНИ    
Времето

Юни е първият летен месец и температурите на въздуха, особенно през втората му половина, достигат летни стойности. Продължителността на слънчевото греене нараства и достига до 260 – 270 часа. Дължината на деня нараства от 15 часа и 7 минути в началото на месеца достига до 15 часа и 17 минути на 30-ти юни . От 16 до 26 юни има 11 поредни дни от 15 часа и 19 минути - най-дългите в годината



Средните месечни температури на въздуха за Добричка област са между 18 ° С и 20 ° С → Добрич – 18,5 ° С, Калиакра – 19,7 ° С.

Времето през юни често е неустойчиво, валежите са типично летни – краткотрайни, локални,придружени от гръмотевични бури и градушки и временни усилвания на вятъра.

Средните месечни суми на валежите за вътрешността на региона са между 60 и 70 l/m2 и между 30 и 50 l/m2 за Черноморието. През месец юни най-много валежи в Добрич са паднали през 1989 г. – 156 l/m2, а най-малко са били те през 1996 г. – само 5,7 l/m2 за целия месец.

С повишаването на температурите на въздуха, които вече са със летни стойности се повишава и температурата на морската вода, която вече достига 20 - 21° С , в края на месеца до 24-25° С , което приканва все повече туристи – любители на морето . Влиянието на морския бриз вече се затвърдява и неговия полъх през деня не разрешава температурите на въздуха да достигнат тези във вътрешността на страната .На 21 юни Слънцето влиза в знака Рак и поставя началото на лятото .На 22 юни е пълнолунието .

П Р О Г Н О З А Т А

Тази година средномесечната температура ще бъде близка до нормалната. Месечната сума на валежите в повечето райони се очаква да е около нормалната. Времето ще бъде променливо .

През първото десетдневие ще е предимно слънчево. Превалявания , на места придружени с гръмотевици ще има главно в следобедните часове в началото и края на периода .На места са възможни градушки . Малко по-хладно ще е в края му .

Втората десетдневка ще бъде по-топло в началото и края .Около средата на периода са възможни превалявания .

През по-голямата част на третото десетдневие ще бъде предимно слънчево .Малко по-лабилно с вероятност за превалявания ще има около средата на периода .

Най-високите температури през месеца ще бъдат между 28 ° С и 33 ° С,по крайбрежието около 27° С а най- ниските мще са между 8 ° С и 13 ° С.

Температурата на морската вода сравнително бързо се покачва до 20 - 25 ° С.

.

Хидрометеорологична обсерватория - Добрич

Тодор Костадинов - метеоролог

 


Сходни връзки

МЕТЕОРОЛОГИЧНА ПРОГНОЗА ЗА МЕСЕЦ ЮНИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди