изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 09:58 EEST
ЯТО РОЗОВИ СКОРЦИ НА ГОСТИ В "СРЕБЪРНА"    
ЛюбопитноЯто розови скорци - редки за България птици, навести резервата "Сребърна", съобщиха от Регионалната инспекция по околната среда и водите /РИОСВ/ в Русе за БТА.

Розовите скорци са защитен вид. Те гнездят в Индия, Пакистан и Афганистан, а на Балканския полуостров се появяват по време на миграция. Гнездата им са предимно по скалисти места. Има единични данни, че розови скорци гнездят и на българска територия - предимно в Бургаския езерен комплекс.
За разлика от европейските си "роднини" розовите скорци имат по особена миграция - в посока от изток на запад. Птиците са с розово оперение, а главата и краката им са черни.
В миналото розовите скорци са посещавали страната ни по-често. Народните им названия и синоними са: княжевска птица, пембян косар, скакалецоядец. На гръцки са ги наричали "свещени птици" защото са спасявали селските ниви и реколта от пълчищата скакалци, които са обричали селяните на мизерия и глад. dnes.bg/НДТ
 


Сходни връзки

ЯТО РОЗОВИ СКОРЦИ НА ГОСТИ В "СРЕБЪРНА" | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди