изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 14:24 EET
“Съндей таймс”: Убиецът с чадъра се оказа датчанин    
По светаВ една септемврийска вечер в Лондон през 1978 г., Георги Марков, известен български писател и служител на Би Би Си почувствал пробождаща болка в бедрото докато се движел с тълпата в пиковия час на спирката на метрото “Уотърлу бридж”, пише британският вестникСъндей таймс”.

Едър мъж в опашката изведнъж изпуска чадъра си, извинява си и пресича улицата, където хваща такси.
Имигрант от комунистическия режим на българския диктатор Тодор Живков, Марков не осъзнава в каква опасност се намира. Анонимно телефонно обаждане му съобщава, че ще бъде отровен и оттогава той се храни и пие само в компанията на близки приятели. Но Марков не се замислил за обикновения инцидент и продължил пътя към дома си. Починал след три дни.
Това остава едно от най-мистериозните неразрешени убийства във Великобритания – извършено сякаш по вдъхновение от Джеймс Бонд. Оръжието на убийството е чадър, частично разработен от съветското КГБ, който е изстрелял сачма с големината на глава на игла, съдържаща отровата рицин.
Миналата седмица, в серия разкрития за съдържанието на секретни документи на тайните служби, българският ежедневник "Дневник" разкри най-накрая самоличността на убиеца на Марков.
Името му е Франческо Джиулино, датчанин от италиански произход, който обикалял Европа с каравана под предлог че е търговец на антики: на практика е бил агент на българските тайни служби.
Документите, разкрити от журналист на вестника, разкриват как Държавна сигурност (ДС), българският еквивалент на КГБ, е заповядала на Джиулино да “неутрализира” Марков.
Джиулино, който е роден в Бари през 1946 г., е бил първоначално нает от ДС 1970 г. Заловен да прекарва наркотици и валута през българската граница, той е “вербуван” от службата, която го използва, за да шпионира чужденци в България, преди да го изпрати в чужбина – първо в Дания, а след това в Белгия, Италия, Турция.
Той е използвал множество прикрития, от собственик на филмово студио, до пътуващ търговец на антики, с регистрирана в Австрия каравана.
Заповедта да убие Марков идва от генерал Стоян Савов, заместник-министър на вътрешните работи, отговарящ за държавната сигурност.
Марков е бил наречен “скитник” от ДС. Той ядосва българския режим с радио предаванията си, излъчвани по Би Би Си, където работел, както и в радио “Свободна Европа”.
Джиулино, или “агент Пикадили”, както е бил известен тогава, направил три пътувания до Лондон през 1977 и 1978 г. Той заминава от Лондон за Италия, в деня след нападението срещу Марков; архивите на ДС потвърждават, че той е бил единственият агент в Лондон по това време.
Румен Данов, специален съветник по националната сигурност при първия пост-комунистически президент на страната Жельо Желев, потвърди, че откритите документи са оригинални.

Агенция "Фокус" припомня:

Георги Марков е роден на 1 март 1929 г. в Княжево край София. През 1947 г. завършва Първа мъжка гимназия в София. От 1947 до 1950 г. учи във Висшето техническо училище в Русе, и през 1952 г. - Висшия химико-технологически и металургичен институт в София. Завършва индустриална химия и работи като инжинер - технолог. През 1961 г. се публикува първата му книга „Анкета“ и сборникът с разкази „Между деня и ноща“. През следващата 1962 г., излиза „Мъже“ , която получава наградата за най-добър роман на годината. Следват книгите „Цезиева нощ“, „Победителите на Аякс“, „Портретът на моя двойник“ и „Жените на Варшава“, с което си утвърдява име на един от най-известните, талантливи и плодотворни български писатели през 60 - те години. На 15 юни 1969 г. емигрира от България, живее известно време в Италия, след което се мести в Лондон, където работи в българската секция на ББС. На 7 септември 1978 г. на моста Ватерло над Темза в Лондон Георги Марков е наранен в дясното бедро с отровна съчма, изстреляна от неизвестен похитител. Той издъхва на 11 септември в лондонската болница „Сент Джеймс“. След неговата смърт на Запад излизат „Есета“ и „Задочни репортажи за България“. У нас те се публикуват официално едва след 10 септември 1989 г. В началото на 2001 г. Георги Марков е награден посмъртно от президента Петър Стоянов с ордена „Стара планина“ - първа степен, който е поднесен на неговата съпруга Анабел Маркова. http://www.focus-news.net/
 


Сходни връзки

“Съндей таймс”: Убиецът с чадъра се оказа датчанин | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди