изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-18 @ 20:47 EEST
Турски изселници отричат Анкара да подкрепя ДПС за изборите у нас    
Политика

Правителството в Анкара не подкрепя Движението за права и свободи, въпреки че някои турски политици агитират в подкрепа на движението. Това заявиха лидери на изселнически организации по повод съобщенията, че управляващи и опозиционни турски депутати са призовали българските изселници в Турция да гласуват за ДПС на предстоящите избори.



Голям митинг с тяхно участие се състоя в неделя в град Чорлу, турска Тракия, организиран от регионалното дружество на балканските турци, предаде ББС.

След Одрин Чорлу е с най-много изселници, гласоподаватели от България. На митинга са присъствали одринският депутат от Партията на справедливостта и възхода Али Айа, от Републиканската народна партия Тютюнджю, валията на Текирдак Ахмет Йозюрт, народният представител от ДПС Ахмед Хюсеин и много изселници.

Опоненти на Доган: Турското правителство вече не подкрепя ДПС

Подкрепата за ДПС не е политика на турското правителство и участията на турски депутати в митинга не бива да се бърка с офиална подкрепа, коментира за Mediapool председателят на Съюза на балканските турци Сейхайн Тюрккан. Той цитира своя информация, според която на митинга в Чорлу са присъствали не повече от 150 души, при условие че изселническата общност в региона наброява 40 хиляди. По негово мнение активността на тези парламентарни избори няма да бъде каквато през 2001 г., а вотът от Турция ще бъде “разпилян” между няколко политически сили. ДПС има “богат лидер и беден електорат”, цитира мнението на сънародниците си Сейхан Тюрккан.

Българските изселници са много разочаровани от лидера на ДПС Ахмед Доган, смята и Авни Вели, координатор за южната ни съседка на партия Демократично крило на Осман Октай, който се обяви срещу Ахмед Доган. По думите на Авни Вели, макар и негласно по-рано турското правителство да е подкрепяло ДПС, това вече не е така. От своя страна Октай коментира, че управляващата партия в Анкара е взела официално решение за ненамеса в българския вот.

Според турските политици, говорили на митинга в Чорлу, предстоящите избори са много важни за турците в България, но те имат нужда от гласовете на сънародниците, които живеят в Турция, и затова ги призовават масово да участват в изборите и да гласуват за ДПС.

В слово на митинга, цитирано от Анадолската агенция, депутатът Али Айа призова: "Отново искаме от вас да дадете този път повече подкрепа на сънародниците в България, които на миналите избори станаха партньор на правителството и стоят здраво на краката си в тамошните земи."

Присъединяването на България към Европейския съюз, предвидено за 2007 година - преди Турция, е също важен фактор за турската страна, според депутата. По думите му останалите в България сънародници са господари на земите си там и в никакъв случай не са малцинство. А според валията на град Текирдак Ахмет Йозюрт предстоящите в България парламентарни избори са "национално дело за турците".

Анадолската агенция цитира и словото на народния представител от ДПС Ахмед Хюсеин, в което той наблегнал на опитите да се разпокъсат турците на Балканите.

Изказванията на турските представители на митинга в Чорлу, а и на други места в последно време са сигнал, че позицията на турската страна е на подкрепа на  ДПС в предстоящите избори, отбелязва ББС. Акцент в нея е да не се допусне разпиляване на гласовете на изселниците в Турция, а също отслабване на ДПС. Тази позиция не се изразява официално, но в тази насока са инструкциите, по които върви подготовката за изборите в главните изселнически структури в Турция.

В Кърджали очакват наплив от на автобуси с изселници за изборите

Междувременно РДВР Кърджали съобщи, че има сигнали за очакван наплив на автобуси с български изселници от Турция по време на парламентарните избори на 25 юни. Шефът на дирекцията подполк. Димитър Шереметев уточни, че до този момент полицията не разполага с официална информация за това. Според местните партийни централи изселниците ще съчетаят гласуването у нас с подмяна на документите си за самоличност, чийто срок изтича тази година, предаде БНР.

По предварителни данни над 60 хиляди души от кърджалийско, живеещи постоянно в чужбина, трябва да сменят задграничните си паспорти. В РДВР имат готовност да разкрият допълнително нови паспортни гишета, за да се поеме евентуалният наплив на хора.

Над 800 полицаи, граничари и жандармеристи ще бъдат пряко ангажирани с охраната на изборните бюра в кърджалийско.

http://mediapool.bg/

 


Сходни връзки

Турски изселници отричат Анкара да подкрепя ДПС за изборите у нас | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди