изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-18 @ 06:44 EEST
ПДИ ПРЕДСТАВИ ДОКЛАД "СЪСТОЯНИЕТО НА ДОСТЪПА ДО ИНФОРМАЦИЯ В БЪЛГАРИЯ 2004"    
ОбществоНа пресконференция, проведена в София, екипът на Програма Достъп до Информация (ПДИ) представи доклад "Състоянието на достъпа до информация в България 2004". В началото на срещата с журналисти и координатори на ПДИ от страната Гергана Жулева  - изпълнителен директор на програмата, припомни мисията на организацията -  да спомага за реализиране правото на гражданите на информация и да работи за увеличаване на прозрачността в работата на институциите.

"За ПДИ е голяма гордост да бъде носител на две награди "Темпълтън" за утвърждаване принципите на свободата в категория "Етика и ценности" и награда за цялостно институционално развитие от фондация за икономически изследвания "Атлас", каза Г. Жулева, представяйки наградите, връчени на организацията на Петия "Форум на свободата", проведен в Маями /САЩ/ в края на април. Бе направен преглед на промените в правната уредба, свързана с правото на достъп до информация през 2004 г. Основна слабост в законодателството е, че не е въведен принципът правото на достъп до информация да надделява над ограниченията. При сериозния проблем за преборване на корупцията в администрацията, вместо да се разширява кръгът на публичната информация, се въвеждат законодателни промени, които ще подпомогнат злоупотребите с държавна тайна и лични данни на публичните фигури. Бяха представени още и промените в нормативната уредба, свързани със защита на личните данни. Изводите, направени в доклада са, че се забелязва негативна тенденция  при уреждане на съотношението на понятията "национална сигурност" и "лични данни"; ограничават се правата на гражданите, свързани с правото им на достъп до личните им данни; липсва адекватна защита на регистрите, съдържащи т.нар. „чувствителни лични данни". В тази връзка ПДИ прави следните препоръки: в ЗЗЛД да се въведе баланс на интереси при конкуренция между правото на защита на личните данни и защитата на други права; да се предвидят високи имуществени санкции при злоупотреба с данните от регистрите, съдържащи „чувствителни лични данни". Г. Жулева представи резултатите от Международен мониторинг по ЗДОИ, проведен през 2004 г. Изводите от проучването сочат липса на политическа воля за прилагането на закона;
липса на ясна политика по отношение на активното публикуване на информация; липса на административен контрол в институцията за изпълнение на задълженията по ЗДОИ, необходимост от запознаване с изискванията на закона на висшите управленчески звена; забелязва се формализъм при изготвянето на вътрешните правила за работа със заявленията по ЗДОИ и прилагането им.
Случаите, консултирани от юристите на ПДИ през 2004 г., са общо 717, съобщи адвокатът от ПДИ Дарина Палова. Немотивираните откази и досега са най-често срещаните сред случаите, в които се отказва информация на заявителите. Най-често срещаните проблеми през годината са свързани с все още недостатъчно активното предоставяне на информация от страна на задължените по закона субекти. Като често срещан проблем през годината, свързан с търсенето на информация, можем да посочим често срещаните откази да се предостави достъп до т.нар. подготвителни документи - доклади, становища на експерти, протоколи от заседания и др., допълни тя. През 2004 г. ПДИ оказва безплатна правна помощ на граждани, НПО и защитава тяхното право на информация в съда по 35 дела, 25 от които са гледани от Върховния административен съд (ВАС), а 10 - от Софийски градски съд. От всички дела 21 са окончателно решени като спечелените са 16. 14 от съдебните дела са висящи. Отделно ПДИ е наблюдавала 15  дела. В доклада са включени кратки описания на 12 от водените с подкрепата на ПДИ дела.
Докладът "Състоянието на достъпа до информация в България 2004" бе изготвен и представен в рамките на проект "Прилагане на Закона за свобода на информацията", изпълняван от VVMZ East European Investment Services B.V., Холандия и Фондация ПДИ с финансовата подкрепа по програма МАТРА на Министерството на външните работи на Холандия.
 


Сходни връзки

ПДИ ПРЕДСТАВИ ДОКЛАД "СЪСТОЯНИЕТО НА ДОСТЪПА ДО ИНФОРМАЦИЯ В БЪЛГАРИЯ 2004" | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди