изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 11:45 EET
Оповестиха офертите по търг за избор на строител на Пречиствателна станция за отпадни води за Балчик    
НовиниСофия. Публично отваряне на офертите по обявен търг за избор на строител на Пречиствателна станция за отпадни води за град Балчик със заустване в морето по проект, финансиран от Програма ИСПА на ЕС се състоя днес, съобщиха от Министерството на околната среда и водите.


Офертите на 5 участници в търга – водещи фирми в света в този бранш, бяха отворени в заседателната зала на петия етаж в сградата на МОСВ, бул. “Мария Луиза” № 22. Присъстваха представители на фирмите – участници в търга, експерти от МОСВ, журналисти.
Предстои детайлна оценка на офертите от тръжната комисия при строго съблюдаване на процедурния правилник за проектите, финансирани от Програма ИСПА на ЕС. Оценката на всичките 5 оферти ще бъде докладвана в Европейската комисия, преди да бъде обявен изборът на строител на Пречиствателна станция за отпадни води за град Балчик със заустване в морето.
Списък на фирмите – участници в търга, ще бъде публикуван на Интернет страницата на МОСВ /www.moew.government.bg/ на ниво “финансиране”, подниво “търгове”.
През 2002 г. Европейската комисия одобри проект “Пречиствателна станция за отпадни води на град Балчик със заустване в морето” – ИСПА мярка 2002/BG/16/P/PE/017. За реализирането на проекта страната ни получава безвъзмездна финансова помощ в рамките на 75 % от необходимите средства чрез ИСПА - един от финансовите инструменти на Европейския съюз за подкрепа на присъединяващите се страни. Строителството на обекта трябва да завърши до края на 2007 г.
Основната цел на проекта е опазването на крайбрежието на Черно море от замърсяване вследствие заустването на непречистени битови и промишлени отпадни води и третирането им в пречиствателна станция при спазване изискванията на Директива 91/271/ЕЕС за изграждане на пречиствателните станции за отпадни води в населени места.
Пречиствателната станция ще обслужва население от около 11 760 жители плюс 9 000 туристи или 22 200 еквивалент жителя за 2022 г., при осигуряване на пълно биологично пречистване на отпадните води от гр. Балчик. Средноденонощното количество на отпадните води е около 6 000 м3/ден. Данните са за оразмерителния период до 2022 г., като е предвидена възможност за увеличаване капацитета на пречиствателната станция при необходимост.
Заустването в морето ще се осъществи посредством колектор с дължина от 250 м и диаметър от 600 мм.
Изпълнението на проекта ще допринесе в значителна степен за постигането на една от основните цели на политиката по опазване на околната среда и практическото прилагане на изискванията на европейското и българското законодателство по отношение на качеството на градските отпадъчни води.
С реализацията на проекта ще се създадат условия за временна и постоянна ангажираност на български работници и специалисти. За двегодишния период на строителството ще се създадат около 200 временни работни места, а за експлоатацията ще бъдат наети около 30 специалисти с постоянни работни места.
http://www.focus-news.net
 


Сходни връзки

Оповестиха офертите по търг за избор на строител на Пречиствателна станция за отпадни води за Балчик | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди