изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 15:00 EET
ЕВРОПА ЩЕ НИ ПОСРЕЩНЕ СЪС ЗАВЪРШЕНА ОТ НДСВ РЕФОРМА В СЪДЕБНАТА ВЛАСТ    
Парламент

Кандидатът за народен представител от НДСВ за Добрички избирателен район и председател на Общинския съвет в Каварна Мима Василева пред НДТ



-         Госпожо Василева, бихте ли се представили пред читателите на в. “Нова добруджанска трибуна”?

-         На 38 години съм, живея и работя в Каварна. Имам висше юридическо образование. Работя като адвокат в Каварна. Председател съм на Общинския съвет. Омъжена съм, имам две момчета – на 14 и на 18 години. Искам да кажа нещо и за моите занимания извън това, което хората знаят за мен. В свободното си време, което е твърде малко напоследък, обичам да чета книги. Предпочитам българските автори. Любими са ми историческите романи на Вера Мутафчиева, които са за развитието на българската държава от създаването й до днес. Родителите ми имат имот в с. Божурец и винаги, когато мога да отделя време да отида на село, чувствам красотата на Добруджа. Доставя ми удоволствие да върша физически труд, тъй като почти през цялата седмица съм натоварена с умствена работа, затова събота и неделя имам ли време, с удоволствие помагам на село.

-         Добре ли работят Общинският съвет и администрацията в Каварна?

-         Действително, през последната година и половина Каварна стана един известен в цялата страна град. Може би, няма да прозвучи нескромно – и  извън пределите на България. На 3 юни имахме концерт в града и на него имахме гости от Румъния. За да постигнем тези резултати, особено важен е синхронът между общинска администрация и Общински съвет. В това отношение нямаме проблеми, винаги работим заедно. В постоянните комисии преди заседание на Общинския съвет винаги присъства представител на Общинската администрация от съответното звено, който ни запознава в детайли с материалите. По този начин вземаме най-правилното решение. Освен това, Общинската администрация е отворена за всеки наш въпрос, винаги ни предоставя необходимата информация и така нещата се стиковат между администрацията и Обс и се работи много лесно в полза на града.

-         Вие сте известна като консенсусна фигура, как постигате това?

-         По принцип съм доста избухлива като характер, но успявам да балансирам, да превъзмогна това качество. Защото за общински съветници ние сме избрани от жителите на община Каварна и сме там не да създаваме конфликти и конфронтация помежду си на политическа основа, а за да работим за доброто на града. Още в самото начало, когато бях избрана за Председател на Обс инициирах разговори между всички общински съветници и се договорихме, че ще работим за Каварна, нашата партия ще е Каварна, всеки ще забрави от коя политическа сила е избран като общински съветник, за да можем да превърнем действително Каварна в един красив и привлекателен град.

-         По-конкретно, какво е постигнато през тези година и половина?

-         Искам да направя в началото една съпоставка. За периода 1994-2003 г. капиталовите разходи са били в размер на 4,8 млн.лв. , а от 10 ноември 2003 г., когато започнахме да работим като екип с кмета Цонко Цонев, имаме 14 млн. лева за капиталови разходи. Това е една показателна цифра за това, което се случва в Каварна през последната година и половина по отношение на инфраструктура, осветление, водопроводи, пътища и т.н. Още на първото заседание на настоящия Обс гласувахме средства за закупуването на два леки автомобила, които предоставихме на полицията, за да има полицейско присъствие във всички населени места на територията на общината. Закупена е и нова линейка за болницата, както и микробус за транспортиране до Добрич на болните на хемодиализа. Отделили сме около 300 000 лева за апаратура на нашата болница, като целта е да я превърнем в едно модерно оборудвано здравно заведение и да улесним хората на територията на общините Каварна и Шабла. Закупи се лек автомобил за разнасяне храната на хората от Домашен социален патронаж. Не сме пренебрегнали никого от групите, които се нуждаят от помощ.

-         Какви промени предвижда НДСВ в съдебната система?

-         През изминалите четири години НДСВ не успя да изпълни всичко, което бе предначертало относно законите в съдебната система. Затова през следващите 4 години предвиждаме да продължим промените в съдебната система с оглед бързина, предвидливост на актовете, справедливост на постановяваните решения от съдебната система. Промените, които НДСВ предвижда, са в няколко посоки. Първата промяна е свързана със структурата на съдебната система и статута на магистратите. Предвиждаме да започнем широк обществен и експертен дебат за мястото на прокуратурата и следствието, като целта е да се подобри тяхната ефективност за противодействието им срещу престъпността и корупцията. НДСВ предвижда да осигури и конституционно закрепване на дознанието  в досъдебното производство. Планират се конституционни промени за избора на Главен прокурор на републиката, на председател на Върховния административен съд, на председател на Върховния касационен съд, като техният избор да става от Народното събрание по предложение на президента, а не както е уредено сега в конституцията – да се назначават и освобождават от длъжност от президента. НДСВ счита, че са необходими и промени в Закона за съдебната власт, които са свързани със засилване правомощията на инспектората към Министерството на правосъдието с оглед спазване на процесуалните срокове и облекчаване дисциплинарното производство. Предвижда се и създаване на регионална система от административни съдилища и част от делата на ВАС да се разглеждат в тях с цел ускоряване и доближаване до гражданите  на административното правораздаване.

-         Какви промени се предвиждат по отношение на НПК И ГПК?

-         Предвижда се приемането на нов НПК, който цялостно и системно да уреди всички фази на наказателното производство. Той ще се основава на принципите на справедливост, неизбежност, бързина и процесуална икономия. Предвижда се да се ограничат връщането на делата от съдилищата за доразследване, за отлагане на делата, прекратяването им и необразуването на наказателно производство. Предвиждат се и промени в ГПК, за да се гарантира повишаването на бързината, ефективността и справедливостта на гражданския процес. Чрез промените в ГПК ще се подобри икономическата сигурност на предприемачите и ще премахнем диктатурата на длъжника, тоест- въвеждане на частни съдия-изпълнители, като по този начин считаме, че ще се облекчи изпълнителният процес. Програмата ни включва и въвеждане на административна процедура за регистрация на юридическите лица и създаването на национален регистър на юридическите лица. Предвижда се и реформа в административното правораздаване. Ще се приеме административно-процесуален кодекс, което е важна крачка в провеждането на реформа в административното правораздаване. Ще се работи за създаване на уредба за административно-наказателна отговорност на юридическите лица.

 


Сходни връзки

ЕВРОПА ЩЕ НИ ПОСРЕЩНЕ СЪС ЗАВЪРШЕНА ОТ НДСВ РЕФОРМА В СЪДЕБНАТА ВЛАСТ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди