изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 15:21 EEST
Ако БСП управлява, плащаме 10 млрд. лв. повече    
Парламент

Георги Стоев - Управляващ съдружник в Industry Watch 

В предизборното съревнование отделяме внимание на най-важните индикатори за бизнес средата. В предложените алтернативи на преден план излизат предложенията за разтоварване на икономиката от данъчното бреме.

От намаляването на общата данъчна тежест може да очакваме подобряване на икономическата динамика поне в следните измерения:

·         По-бързо увеличаване на реалните доходи

·         Увеличаване на работните места

·         Повече предприемаческа активност

·         Увеличаване на инвестициите

 Измерваме общата данъчна тежест с размера на общите държавни разходи. По-долу е направено сравнение на основните предизборни предложения в това отношение.

Най-тежките данъци в България в момента са осигуровките, плащани в държавните социални системи. Най-тежките данъци имат най-изкривяващ ефект върху икономиката и следователно нанасят най-тежка загуба в макроикономически план. Данъкът върху личния доход е особено тежък в неговата най-висока скала. Данъкът върху най-високите доходи е наказанието върху най-производителните и най-динамично развиващите се българи. Това са в голяма степен предприемачи, от чиято енергия и иновативност зависи просперитетът в страната.

Обещания за общата данъчна тежест

По този показател предложенията се разделят на “БСП срещу останалите”. Всъщност по този критерий изглежда логично да разделим партиите на леви, център и десни в предизборния дебат. Центърът – НДСВ и десните ОДС и ДСБ – предлагат съкращаване на публичните разходи до 35%, докато БСП предлага запазването им на 40% от БВП.

 Сметката е доста проста: при  управление на БСП държавата ще изземва повече доход от произвеждащите българи и ще поддържа с него безсмислена заетост. Ако преразпределението на доход се съкрати до 35% от БВП още през първата година от следващото управление, това ще означава, че около 2.3 млрд. лева повече ще останат в данъкоплатците (в сравнение с варианта на 40% преразпределение). Ако сравним двете алтернативи за целия период на следващия мандат получаваме, че правителство на БСП би изземвало над 10 млрд. лв. повече от българите в сравнение с управление на някоя от десните сили. 

Таблица 1: Обща данъчна тежест (млрд. лв.)

 

управление на БСП

дясна алтернатива

разлика

2006

                 18.1   

                 15.8   

                 2.3   

2007

                 19.7   

                 17.2   

                 2.5   

2008

                 21.5   

                 18.8   

                 2.7   

2009

                 23.4   

                 20.5   

                 2.9   

общо за мандата

                 82.6   

                 72.3   

               10.3   

Бележка: *Прогноза за среден номинален растеж на БВП от 9%.

 Обещания за намаляване на най-тежките данъци

В това отношение откриваме най-съществените разлики в предложеното център, дясно. Без да спазвам някакъв ред, представям разликите между НДСВ, ОДС и ДСБ. Сегашните управляващи предложиха решително съкращаване на данъците върху наемането на труд – личните данъци плюс осигуровките в НОИ. Предложението за тяхното намаление дойде по две линии – намаляване на ставките на данъците върху личния доход и намаляване на плащанията за държавната разходно-покривна пенсионна система. НДСВ  предлага да съкрати “социалните данъци” до 19.6% от брутната работна заплата. В същото време от движението предложиха намаляване на най-високата данъчна ставка за облагане на личните доходи от 24% на 19%. 

Подобни са обещанията на ОДС – “социалните данъци” да станат 19.8%, а най-високият процент за облагане на личните доходи да падне на 19%. Има известни нюанси между НДСВ и ОДС в “изглаждането” на данъците, но по важните критерии тези две програми за фискална промяна са близки.

 ДСБ се различава от горните две партии. Първо, въпреки че предлагат съкращаване на “социалните данъци”, предлаганото намаление е по-малко – до 24.6% от брутната работна заплата. Второ, не се предлага експлицитно намаляваме на най-високите ставки на облагане на доходите. 

Промяна на пенсионния модел

Това е вторият важен момент, в който си проличават разликите между иначе обедините от идея за намаляване на данъците партии. За пръв път обещанието за намаляването на данък “пенсия” изглежда реалистичен политически ангажимент, защото е направен в контекста на цялостна реформа на пенсионното дело. Това личи в програмата на НДСВ, но липсва в програмата на ДСБ.

 

Предлаганото от партиите би следвало да се оценява по политическата му устойчивост по време на различни управления. Стъпка в тази посока е превръщането от неявен в явен дълга на държавната пенсионна система, както предлагат от НДСВ. Подобно е предложението на ОДС, макар да не е записано точно по този начин в тяхната програма.

 

Крайната цел на реформата е бъдещите поколения пенсионери да разчитат на своите спестявания – те може да бъдат внасяни както задължително в частни пенсионни фондове, така и правени на доброволен принцип, както несъмнено правят повечето хора и днес. Важното е, че отношенията им с държавата ще бъдат на съвсем друга основа – те няма да очакват обещаната пенсия, нито пък бъдещите данъкоплатци ще са длъжни да плащат сметките им.

 

Таблица 2: Най-важни икономически предложения преди изборите

 

обща фискална тежест (% от БВП)*

най-тежки данъци (% от брутната работна заплата)**

реформа на пенсионния модел

БСП

 

40%

без промяна

без промяна

НДСВ

 

35%

данък върху ДФЛ – 19%

“социални данъци” – 19.6%

значителна промяна, основа за пълна реформа

 

ОДС

 

35%

данък върху ДФЛ – 19%

“социални данъци” – 19.8%

основа за пълна реформа

 

ДСБ

 

35%

“социални данъци” – 24.6%

без промяна

Бележка: *максимално предложените, ** “социалните данъци” са всички задължителни осигурителни плащания минус вноските във втория стълб на пенсионната система.

 


Сходни връзки

Ако БСП управлява, плащаме 10 млрд. лв. повече | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди