изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 07:43 EEST
ПРЕЗ 2006 Г. ДОБРИЧ ЩЕ Е ДОМАКИН НА НАЦИОНАЛНИЯ СЪБОР НА ХЛЕБАРИТЕ    
НовиниБраншовиците смятат, че до края на годината насъщният трябва да поскъпне с 15-20 %. Все още сивият сектор прави дъмпинг на пазара

През 2006 г. Добрич ще е домакин на националния събор на хлебарите и сладкарите на Спасовден, когато те отбелязват своя професионален празник, заяви вчера, на пресконференция Димитър Людиев - председател на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България /ФХСБ/. Тази година домакин на събора е Монтана, добави още гостът. Д. Людиев посети Добрич по повод професионалния празник на хлебарите и сладкарите, които вчера откриха изложба в музея в "Старият Добрич", където показаха своето майсторство. В изложението участваха 13 фирми от цялата област, като бяха показани над 500 изделия. Проявата се проведе под патронажа на областния управител Иван Иванов, който откри изложбата. Приветствие към всички участници и гости поднесе и кметът на Добрич Детелина Николова. На откриването присъстваха още Рангел Чолаков - председател на Националната занаятчийска камара и Тошко Няголов - председател на регионалната структура на федерацията. Гостите имаха възможност да опитат от вкусотиите на майсторите - хлебари и сладкари и искрено да се възхитят на кораба от шоколад и GSM-апарата от шоколад, дело на "Оникс", както и още много лакомства.
По време на пресконференцията Д. Людиев заяви, че продължава да съществува все още проблемът със сивия сектор в техния бранш. "Преди година нерегистрираните фирми бяха 40 %. Забелязва се спад, но все още ги има. Тъй като те не правят подобрения в технологиите - реално правят дъмпинг на пазара" - каза Д. Людиев. Производителите на насъщния са забелязали спад в консумацията на хляб от българина през последните няколко години. Преди 15 г. дневно българинът е изяждал  между 450-480 г хляб, докато сега консумацията ме у сведена до 300-350 г дневно на човек. "За сравнение, в Германия дневно човек изяжда средно между 200-250 г тестени изделия, като хлябът е около 150 до 200 г от цялото количество" - добави още Д. Людиев.
Хлебарите очакват добра реколта. "Нормалната цена на пшеницата, според мен, е около 160 лв./т, доколкото имам информация, в момента на борсата пшеница от старата реколта се продава за 130-140 лв./т. За разлика обаче от пшеницата се вдигат цените на горивата, което може да наложи увеличение на цената на насъщния. Нашият бранш никога не е финансиран. Единствено досега от Министерството на икономиката ни бе обещана субсидия по 10 хил. лв. за производство на безопасни храни, но до момента никой не ни е давал пари" - добави още Д. Людиев.
Развитието на бранша специалистите виждат в инвестирането в системи за следене на качеството на продукцията, както и във въвеждането на системи за безопасни храни и контрол. Така българските производители ще бъдат готови и конкурентно способни при влизането на България в ЕС, добави още Д. Людиев. На въпрос относно ДДС ставката за бранша, председателят на ФХСБ заяви, че навсякъде в Европа фирмите от този бранш ползват диференцирана ставка ДДС и като пример посочи Франция и Германия, където тя е 7 %. "Единствено в България още не можем да се преборим с този проблем" - добави Д. Людиев. Т. Няголов добави още, че в Добричка област все още около 20 % от фирмите са в сивия сектор на икономиката. "Съществуват и такива, които поставят етикети на продукцията си, които не отговарят на истината. Трябва да има по-голямо разнообразие на пазара от продукти" - добави още Тошко Няголов.
Всяка година участниците в изложбата даряват продукцията си на един от детските домове в областта. Тази година на лакомствата ще се радват малчуганите от дома в Крушари. Тези от фирмите, които не са успели да се включат в изложбата, са заявили, че ще дарят парични средства, стана ясно още на проявата.
 


Сходни връзки

ПРЕЗ 2006 Г. ДОБРИЧ ЩЕ Е ДОМАКИН НА НАЦИОНАЛНИЯ СЪБОР НА ХЛЕБАРИТЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди