изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 22:32 EEST
РАЦИ ПРЕВЗЕХА СТОЛИЧНИЯ КВАРТАЛ "ДРУЖБА" 1    
ЛюбопитноРаците се разхождаха по алеите около езерото

Десетки раци запъплиха из столичния квартал Дружба I вчера - за ужас на част от жителите. Някои от създанията, въпреки че са въоръжени със здрави щипци, бяха премазани в алеите край кварталното езеро. Жител в махалата изпрати снимки, доказващи, че раците са били изпуснати от скитник, който ги лови с чували в езерото в Дружба. По думите на очевидеца, "ловецът на раци" ядял щипките им, все едно са варени скариди.
Раците се ловят в специални рачила и за един ден в тях се хващат по няколко килограма от животинките, разказват местните. Присъствието на раци е доказателство за наличието на мърша в езерото, защото раците по принцип са мършояди и затова ги наричат "Санитари на езерото".
Раците живеят войнствено, като често се бият помежду си и затова много от тях са с отрязани или несъразмерни щипки, тъй като едната е била отрязана и още не е израснала напълно.
Това е поредната вълнуваща случка в историята на легендарното езеро в столичния квартал Дружба I. Според историите на живеещите край езерото, през 1967 г. на мястото му е започнало изграждането на жилищен блок.
В разгара на изкопните работи дълбочината на рова стигнала 15 м и една сутрин работниците намерили багера си да плува във вода. За кратко време целият ров се напълнил и вече е езеро с размери 10 пъти по-големи от езерото Ариана.
На дъното на езерото, освен багер, има хиляди вехтории, които местните жители хвърлят там. Разказват се истории как циганска каруца потънала в езерото, след като през зимата опитала да премине напряко през леда, който се пропукал. Езерото е едно от най-ужасяващите в цяла България, тъй като всяка година взима жертви. Като всеки застоял басейн, водите му под 0,5 м дълбочина са вцепеняващо студени през лятото. Въпреки това, езерото е притегателен център за разходки, риболов и забавления в заведенията, разположени на самия му бряг, а на Йорданов ден в него се хвърля кръстът. Според читател във форума на Dnes.bg, раците са доста вкусни. dnes.bg/НДТ
 


Сходни връзки

РАЦИ ПРЕВЗЕХА СТОЛИЧНИЯ КВАРТАЛ "ДРУЖБА" 1 | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди