изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-18 @ 07:01 EEST
Николай Младенов: България има нужда от реализъм и диалог между партии, синдикати и работодатели.    
ПарламентБългария няма да постигне икономически напредък, ако липсва реален диалог между държава, политически партии, синдикати и работодатели” – каза водачът на листата на ОДС в Добрич Николай Младенов на

 

 среща-дебат между кандидатите за народни представители от Добрич, организирана от КНСБ. ОДС ще работи за постигането на споразумение между всички партии, синдикатите и работодателите по основните приоритети, свързани с развитието на страната, подчерта Николай Младенов.

На срещата Николай Младенов каза, че след петнадесет години труден преход днес все пак демокрацията е пуснала корени в България и че това е първата предизборна кампания, която не е следствие от политическа или икономическа криза, нито пък е съпътствана от политическо чудо, както беше през 2001 година.

Николай Младенов каза, че България загуби седем години в лутане и чудене дали да прави икономически реформи, но един от сигналите днес е, че в икономическо отношение има надежда, защото при срещите си с избиратели е видял, че хората вече не вярват на празни обещания. В програмата на ОДС никъде не се казва, че ще бъдат създадени стотици хиляди работни места, не се дават екзотични обещания като безплатни самолетни билети от Варна до София, каквито могат да бъдат намерени в програмите на други партии. Николай Младенов подчерта, че ОДС има комплект от ясни икономически и социални мерки, които биха довели до икономически растеж от порядъка на 10%, в които се предвижда чувствително намаляване на данъчно-осигурителната тежест и опростяване на данъчната система. Вместо да се правят нереалистични бюджети, по-добре е да има реалистични, планирани бюджети, чиито излишък да бъде използван за поемане на половината от осигурителната тежест, каза Николай Младенов. Ние виждаме, че бюджетния излишък се управлява много лошо, каза той и даде пример, че правителството е гласувало 23 милиона лева за инфраструктура, но нито един лев от тези пари не е отишъл в общини като Крушари където пътищата са в окаяно състояние. В същото време правителството излива пари в приоритетните избирателни райони на НДСВ.

ОДС смята, че не бива да се допуска партизация и източване на европейските фондове, затова иска сериозна информационна кампания, която да запознае българския бизнес и земеделските стопани с възможностите и достъпа до тези фондове.

Много неща могат да доведат до задействане на предпазната клауза за ЕС, предупреди Николай Младенов, едно от тях е липсата на лоялна конкуренция, която поставя частни монополи на мястото на държавните. Другите проблеми пред България са образованието и здравеопазването. Заемът от Световната банка, каза Николай Младенов, бе напълно пропилян. Реформа в образованието няма, прекъсната е връзката между българското училище и българския бизнес. Положението във висшето образование е дори по-лошо. Спряна беше и реформата в здравеопазването, днес сме в абсурдното положение, при което държавата харчи повече пари за здравеопазване, а здравните услуги поскъпват.

Николай Младенов завърши срещата подчертавайки, че има една  важна и стратегическа цел за развитието на икономиката и тя е осъществяването на успешна децентрализация. Без децентрализация, каза той, не можем да говорим за никаква икономическа реформа.

 

 


Сходни връзки

Николай Младенов: България има нужда от реализъм и диалог между партии, синдикати и работодатели. | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди