изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 09:37 EEST
УЧЕНИЦИ УСЕТИХА МАГИЯТА НА НЕСТИНАРСКИЯ ТАНЦ    
КултураНестинарството е древен тракийски обичай. Посветен е на култа към слънцето, като първопричина за живота. С навлизането на християнството той се свързва и с почитта към светците Константин и Елена.

 Според етнографите, думата означава хора, които въздишат. Нестинарите казват, че това е орисия, която се дава, за да се измоли здравето и щастието на общността, с която живееш.
Има едно кътче в Добруджа, където може да се види и участва в този уникален ритуал. Това е "Добруджанска къща" в с. Дъбовик. Там се усещаш много повече българин и разбираш откъде идва силният български дух. Разбира се - от здравия български корен.
Членовете на клуб "Златна ябълка" - 4 "б" клас при СОУ "Св. Климент Охридски", се потопиха във възстановената, автентична атмосфера на добруджанския бит - точиха баница, тъкаха на стан, предаха на хурка.
Но незабравим спомен ще остане участието в нестинарския танц. Магията те хваща още при паленето на огъня, разстилането на жаравата, съсредоточаването на нестинарите. А когато писна музиката и нестинарите понесоха иконата на св. Константин и Елена, деца и възрастни усетиха "сливането на небето и земята". Въздействието е толкова голямо, че, когато танцът свърши и жарта понамаля, по-смелите събуха чехли и маратонки и влязоха в огъня.
Сърдечно благодарим на любезните домакини - Стоянка Първева, кмет на с. Дъбовик и уредник на Добруджанска къща, главния нестинар Велин Великов и участниците в нестинарския танц - Миланка Йорданова /народна певица/ и Стоян Маринов /етнограф в ЕТ "Старият Добрич"/.
Ние също им пожелаваме здраве и щастие за дълги години и все така с ум и сърце да работят за благото на родния ни добруджански край.

Клуб "Златна ябълка" с ръководител Руска Симеонова

 


Сходни връзки

УЧЕНИЦИ УСЕТИХА МАГИЯТА НА НЕСТИНАРСКИЯ ТАНЦ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди