изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 18:18 EEST
Посолството на България в Москва отрече твърденията за разпространение на “неизвестен вирус”    
Новини Москва. Във връзка с появилите се съобщения в руските медии за разпространение в България на “неизвестна” вирусна инфекция, Посолството на България в Москва е упълномощено да заяви, че нито Министерството на здравеопазването, нито някой официален или неофициален институт не са правили изявления за изменение на епидемиологичната обстановка в страната.

Данните, предоставяни от Министерството на здравеопазването в регулярния ежеседмичен бюлетин, показват, че ситуацията в страната е в рамките на нормалното и не може да се говори за епидемия. Това се посочва в официално изявление на българското посолство в Москва, изпратено до медиите в Русия. “Появилите се в медиите спекулативни съобщения позволяват да се предположи действие на икономически и други конкурентни интереси в навечерието на започващия в България активен туристически сезон”, гласи текстът на изявлението. Отбелязва се, че РИА Новости “трябва да обърне внимание на необходимостта да се придържа към по-високи журналистически стандарти, особено когато информацията, засягаща личната безопасност на гражданите, не е проверена”.
Посолството на България в руската столица уведомява медиите в Русия, че броят на руските граждани, заявили интерес да посетят страната с цел туризъм, е значително по-голям в сравнение с предходни години. “Нашите черноморски курорти са готови да посрещнат този нарастващ интерес”, завършва изявлението на българското посолство в Москва.
Във връзка с разпространени в руските медии съобщения за заболяване сред българските граждани, предизвикано от неизвестен вирус, Министерството на здравеопазването информира, че тези публикации са некоректни и не отговарят на реалната ситуация. Това съобщиха по-рано днес за Агенция “Фокус” от пресцентъра на Министерство на здравеопазването.
Всяка седмица Министерство на здравеопазването разпространява сред медиите и публикува в Интернет-страницата си информация за регистрираната заразна заболяемост за изтеклите 7 дни. В информацията за седмицата 30 май – 5 юни 2005 г. са посочени 6003 случая на респираторни заболявания, което е с около 800 случая повече от предходната седмица.
Посочената заболяемост от остри респираторни заболявания е в рамките на нормалната за сезона, а минималното покачване през отчетната седмица се дължи на рязкото спадане на температурите през този период. Причинители на посочените заболявания са различни вируси от голямата група на респираторните вируси, клиничната картина е обичайната за тях и нищо в ситуацията не предизвиква особена тревога и не налага предприемането на никакви специални противоепидемични мерки.
Във вирусологичната лаборатория на Националният център по заразни и паразитни болести се изследват непрекъснато проби от пациенти с такъв тип заболявания и резултатите от тях потвърждават, че се касае за нормалната за сезона заболяемост и циркулация на познати и широко разпространени респираторни вируси.

Агенция "Фокус" припомня:

Руската официална агенция РИА Новости, която следи събитията в България чрез кореспондента си в Белград, разпространи сензацията за неизвестен вирус, който повалял всяка седмица по 6 хиляди българи - възрастни и деца. Цитира се неназован представител на здравното ни министерство и експерти, че за да бъде идентифициран ще са необходими поне 3 седмици. В най-гледаното и слушано време днес сутринта новината разпространиха основните руски медии като държавната телевизия Русия, частното радио Ехо-Москвы.
Информацията предизвика ефект от бомба в туристически компании в Русия, свързани с туризма в България. Телефонът на Българския Офис по туризма в Москва загря от обаждания от туристически фирми и оператори с въпрос за странната инфекция, оповестена под стряскащото заглавие „Неизвестен вирус поразява гражданите на България”. Звънят и обезпокоени родители, които се тревожат за децата си, на почивка в момента в нашата страна. Освен от столицата обаждания до туристически фирми има и от руски региони. В спешни телефонни разговори до България местни компании се опитваха да изяснят има ли такава инфекция. В крайна сметка мнението им обобщи представителят в Русия на фирма Солвекс Димитър Цонев - няма съмнение, че разпространената информация е поредна поръчкова акция срещу България с цел да се отблъснат туристи. Основанията според него са в очерталата се благоприятна тенденция през този летен сезон за нарастване броя на руските туристи в България на фона на обратната тенденция в конкурента съседна туристическа държава. Преди минути в писмо до РИА „Новости” българското посолство опроверга разпространената информация за заразяване с неизвестен вирус. Мисията ни обръща внимание на недопустимостта от публикуването на непроверена информация, която засяга здравето и сигурността на хората. Опровержението се базира на информация, получена от министерството на здравеопазването.
 


Сходни връзки

Посолството на България в Москва отрече твърденията за разпространение на “неизвестен вирус” | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди