изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 04:51 EEST
Русия днес отбелязва своя национален празник    
По света Русия днес отбелязва своя национален празник. Преди 15 години Съветът на народните депутати на Руската федерация прие Декларация за националния суверенитет, макар че мнозинството руски граждани и досега недоумява от кого и от какво всъщност страната се е обявила за независима.

От 1992 година днешният ден в Русия е неработен, празничен. Две години по-късно той бе обявен за държавен празник, а през последните три години се отбелязва като Ден на Русия. Повечето руски граждани обаче не знаят по какъв повод се отбелязва 12 юни, а само 8% са успели точно да посочат названието на празника, показва допитване на Аналитичния център на Юрий Левада. 46% от запитаните са на мнение, че суверенитетът е донесъл полза, а 30% смятат, че е нанесъл вреди.

Близо три хиляди милиционери следят за реда и сигурността в Москва. Главното събитие е концертът на Червения площад. В момента в Кремъл се връчват Държавните награди за наука, литература и изкуство. С тях са удостоени 10 души, сред които поетесата Бела Ахмадулина и първият заместник-командващ на Космическите войски Александър Квасников. Наградените получават и по пет милиона рубли, над 180 хиляди долара.

Днес в Москва по покана на президента Владимир Путин пристига британският премиер Тони Блеър, който не успя да дойде за тържествата на 9 май по повод юбилея на победата над фашизма.

Валери Тодоров - кореспондент на БНТ в Москва

setScrollFoot()
 


Сходни връзки

Русия днес отбелязва своя национален празник | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди