изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 13:58 EEST
ПРЕДИЗБОРНА ПРОГРАМА НА "КОАЛИЦИЯ ЗА БЪЛГАРИЯ"    
Парламент

УПРАВЛЕНИЕ НА СОЦИАЛНАТА ОТГОВОРНОСТ

Хората на България преживяха много. Преходът започна с надежда за свобода и демокрация, за по-добър живот, но много скоро настъпи разочарование. Промените бяха необходими, но на дело донесоха страдания и лишения



за мнозина.

 Днес имаме нова отправна точка и нови, по-реалистични планове. Вече сме част от европейската общност. А ние, представителите на левицата, сме в най-голямото световно политическо семейство.

През последните години научихме, че няма само една истина и няма единствена правота. Както за сегашното положение, така и за намеренията в бъдеще. Няма българска партия, която да не иска да реши проблемите и да направи живота на хората по-добър. Но и начините за постигане на целите, и последствията от политическите действия са много различни.

Ние от левицата загърбихме омразата, ненужното идеологическо противопоставяне и безсмислената политическа конфронтация, дали облик и характеристика на целия преход. Търсим пътища към единение и съгласие за провежданите реформи. Тревогата ни е за хората, които незаслужено понесоха най-голямата тежест от тях - младите, бедните, пенсионерите, земеделците, ромите, инвалидите и всички останали, които по една или друга причина са в неравностойно положение.

Затова ние от левицата казваме:

Пазарът трябва да служи на хората, а не да бъде техен господар!

Искаме да изградим общество на справедливост и солидарност. На съчувствие към слабите, на помощ от силните.

* Ние не сме против богатите, но искаме в България да няма бедни. Затова ще стимулираме всеки предпримач, който създава работни места, осигурява достойни доходи на работещите и плаща редовно данъците си. И ще санкционираме всеки, който трупа богатства чрез грабеж и незаконна дейност.

* Ние сме за модерно общество, в което всеки да има възможност да се изучи и да се реализира според образованието си, да има достъп до съвременните информационни технологии, да се развива и преуспява на основата на знанието.

* Ние сме за общество, в което всеки, когато изпадне в тежко положение или се разболее, да може да разчита на останалите. Което означава социално ангажирана държавна власт, поносими цени на лекарствата, безплатна здравна помощ за нуждаещите се.

* Ние сме за общество на толерантност към различията, на непримиримост към недъзите и несправедливото неравенство, но и на съгласие по общата ни цел.

*  Ние сме за общество на мир и благоденствие.

*  Ние сме за социална България в солидарна Европа!

Коалиция за България поема отговорността за една нова политика, за нова посока на реформите.

ЗА ТЕЗИ, КОИТО ИМАТ РАБОТА:

Еднократно и съществено увеличение на заплатите през 2006 г., ежегоден ръст на доходите, гарантиращ догонващо Еевропейския съюз развитие.

ЗА ТЕЗИ, КОИТО ИСКАТ ДА ИМАТ РАБОТА:

Разкриване на 240 хил. работни места и снижаване на безработицата, осигуряване на необходимата квалификация и преквалификация.

ЗА ЗДРАВЕТО НА ВСЕКИ ЕДИН:

Гарантирана здравна профилактика, запазване размера на здравните вноски.

Безплатна спешна и неотложна помощ, свободен и безплатен достъп до личен лекар, до специалисти и до всички лечебни заведения. Поемане от държавата на скъпо струващите операции и лекарства чрез специален фонд за държавна здравна солидарност.

ЗА ТЕЗИ, КОИТО УЧАТ:

Финансова децентрализация на образованието и въвеждане на държавен контрол върху качеството на образованието и квалификацията на преподавателите. Гарантиране на компютърната и езиковата грамотност. Осигуряване на възможност за продължаване на образованието в страната и чужбина чрез държавно кредитиране на студентите.

ЗА ТЕЗИ, КОИТО ИСКАТ ДА УЧАТ:

Задължително и платено от държавата образование, безплатни учебници, безплатни закуски и осигурен транспорт за учениците до 16-годишна възраст. Увеличаване на държавни стипендии за социално слабите и отличниците.

ЗА ТЕЗИ, КОИТО ИМАТ ДЕЦА:

Въвеждане на семейното подоходно облагане, увеличаване на размера на отпуска по майчинство и на помощите за отглеждане на деца, трансформиране на социалните помощи в социални инвестиции, платени от държавата детски ясли и градини.

ЗА ТЕЗИ, КОИТО ИСКАТ ДА ИМАТ ДЕЦА:

Държавни помощи и стимули за раждаемост и отглеждане на деца. Поемане на част от жилищните кредити за онези, които имат две и повече деца през първите пет години от брака си.

ЗА ТЕЗИ, КОИТО ПРЕУСПЯВАТ:

Стабилност на нормативната база, прехвърляне на лицензионно-разрешителните режими към браншовите организации на бизнеса, електронизация на публичните услуги, премахване на корупцията, намаляване на преките и косвените данъци.

Равнопоставеност на българските и чуждестранните бизнесмени.

ЗА ТЕЗИ, КОИТО ИСКАТ ДА ПРЕУСПЕЯТ:

Намаляване на броя и размера на таксите и разрешенията за започване на нов бизнес, нулева данъчна ставка за инвестиции и реинвестиции, опростено стартиране и спиране на бизнес.

ЗА ТЕЗИ, КОИТО СА СE ПЕНСИОНИРАЛИ: Съществен и гарантиран дял от брутния вътрешен продукт за държавния пенсионен фонд, стимулиране развитието на частните пенсионни фондове и капитализацията на осигуровките. Държавни субсидии за безплатен градски транспорт, занижени цени на междуградския транспорт, почивка и лечение в санаториумите на НОИ.

ЗА ТЕЗИ, КОИТО ИСКАТ ДА СЕ ПЕНСИОНИРАТ: Коригиране на точковата система и осигуряване на възможност за ранно пенсиониране за жените след 55 години и за мъжете след 60 години.

Ние казваме, че никой няма да бъде забравен и пренебрегнат, че нищо добро няма да бъде пропуснато и нищо лошо повторено.

 


Сходни връзки

ПРЕДИЗБОРНА ПРОГРАМА НА "КОАЛИЦИЯ ЗА БЪЛГАРИЯ" | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди